Sunday, September 21, 2014

BINA INSAN GURU FASA 4 DI SK. PEDAS IPG KAMPUS BAHASA ANTARABANGSA


ASSALAMUALAIKUM

Setelah fikir punya fikir, akhirnya aku dapat juga idea nak update benda apa dekat blog ni. Aku kemain lagi banyak idea nak update ni. Tapi aku malas nak edit gambar. Tapi kalau tak edit karang buruk pulak. Aku tak suka tengok gambar yang takda tone. Nampak dull je. Konon graphic sangat lah tu. HAHAHA padahal habuk pun takdak. Sekarang ni aku nak salahkan wifi dkat ipg ni yang lambat kemain macam siput. Time aku duk bukak lagu layan youtube semua kemain lagi laju takda buffer. Tapi time nak update blog, dia punya lambat... upload satu gambar pun sampai 10 minit. Manalah tak tensionnya seorang Syed!? *haaaa kan dah membebel 

Okay, back to the topic. Aku tak ingat tah berapa haribulan tah kami pergi ke Sk. Pedas Negeri Sembilan untuk buat BIG. Maksudnya, kelas aku dengan kelas lagi satu lah buat kat skolah ni. Ada group lain ke sekolah lain tapi still di daerah yang sama. BIG kali ni dia lebih kepada aktiviti dkat sekolah. Kena buat aktiviti semua dengan budak-budak tu, lepastu duk cat skolah and hias-hias apa yg patut. Lagi satu khidmat masyarakat duk buat 'reading corner' dekat rumah pelajar yang terpilih.


Macam biasalah. Sebelum gi BIG tu mesti nak duk check khemah dulu. Sebab ada sekolah yang depa kena tidoq dalam khemah. Bagus laaa tu. Pengalaman kan? haha. Sekolah yang aku pi ni nasib baik lah tidoq dalam surau sekolah. Bukan tak boleh tidoq dalam khemah. Tapi nak mengangkut khemah tu bukannya ringan weh! Nak dirikan lagi. Confirm penat. *aku ni nampak sangat ke malas? Tak kotttt. Lagi satu, tidoq dalam khemah ni penat bila bangun je sakit badan. Haaa tu lah sebab yang utama kenapa aku tak suka duk dalam khemah tu. 


Yang tak menariknya...Aku botak timing tak kena betul! hahaha. Bebudak pun tak berani nak tegur. Sekaligus menjadikan BIG kali ni hambar sikit. HAHAHA kemain lagi. Siapa suruh kau botak Syed!?. Ohh baideway, yang baju pengakap tu lah kami punya ketua BIG kali ni. Ketua untuk geng botak jugak sekali. Nama dia? Hang pi cari sendiri. kahkah


Sampai je kat sekolah tu, disambut dengan paluan kompang daripada pelajar Sk. Pedas. Terharu sangat rasa. Rasa sangat dialu-alukan. Rasa macam berjalan kat karpet merah weh. Rasa macam pengantin baru. Rasa macam nak kahwin!. hahaha semua kau nak rasa syed! Tapi serius lah terharu jugakla dengan sambutan dari pihak sekolah ni. 


Ni lah dia pengetua Sk. Pedas. Nama beliau En. Ramlan. Sorry tangkap gambar candid je. haha


Tak cukup dengan paluan kompang lepastu diajak pula kami naik atas pentas. hihi. Segan aku. Nasib baik aku selaku photographer yang tak berkaliber ni boleh berjalan kehulu kehilir. Tapi maaflah gambar ni kualiti dia tak berapa cantik sebab aku dah habis adjust ISO semua taktau lah kenapa dia jadi camni jugak. Sebab belakang tuuu cahaya kot.


Okay ni dia audiens kami pada waktu tu. Budak-budak darjah tiga diorang semua ni.


Lepas dah diperkenalkan diri semua kami pun dipelawa untuk makan tengahari kot. Ataupun pagi. Entah lah. ingatan aku kemana entah aku taktau. haha. Ni la dia cikgu zaman sekarang. Orang suruh makan dia sibuk nak bergambar! hahahah. Nasib baik ada aku yang hensem ni yang sudi ambikkan gambar diorang! kalau tak menangis la kat situ tak dapat bergambar. haha


Lepas makan kami duk kat dewan depa ni buat aktiviti kumpulan. Aktiviti cam biasa lah. Duk dalam group buat cheers semua tu and student kena present apa yg diorang dah bincangkan dalam group. Macamtulah. Aku tak terlibat pun. Duk bebas tangkap gambar ja. haha


Budak-budak kat sini ada yang bagus tu bagus jugak la English dia. Tapi ada yang tak berapa bagus tu nak cakap pun sangkut-sangkut and kena kawan sebelah tolong. Tapi okaylah at least depa still boleh bercakap depan kawan-kawan diorang semua. Kalau aku masa kecik-kecik dulu aku taktaulah aku macam mana. Malu kot. Aku ni pesen suka jugaklah cakap depan orang ramai macam pidato semua tu. Tapi masalah dia kalau lepas depan stage selalu nervous and kadang-kadang sangkut-sangkut jugaklah. haha so aku faham perasaan depa semua ni camna. Kadang-kadang depa boleh je cakap bahasa inggeris. Cuma bila depan orang ramai rasa nervous tu mempengaruhi percakapan depa. Haaa gitu kau.

Lepas dah habis semua aktiviti sampai budak-budak ni balik sekolah. Kami pi uruskan diri dulu. Tukar baju semua sebab nak ready untuk pi rumah murid yang terpilih untuk hias rumah depa. 


Group aku dapat pi rumah budak ni lah. Dekat ja dengan sekolah rumah dia ni. Tapi still kena naik kereta la. haha. Aku suka gila aktiviti untuk menyediakan ruangan bacaan ni. Sebabnya dia macam rancangan deco-deco tuuuuu. So, kitorang feeling jadi macam Eric menda entah nama dalam rancangan tu aku tak ingat. hahahha. 


Ni cikgu yang hantar kami gi rumah murid ni. dan di sini jugaklah sudut bacaan akan kami buat. Kosong je kan mula-mula? Lepas tuuuuu....


....kitorang pun buat tempat rak buku tu. Benda tu memang kitorang bawak dari KL lagi ke sini. Beli kat Mid Valley uols. haha (perlu ke bagitau). Rak buku ni comel je kat situ. Kecik je. Macam aku. Eh. Lepastu lantai tu kitorang beli yang ABC tuuuu. Nampak mcm budak tadika kann padahal budak tu dah darjah 3. hahaha tapi takpela comel apa. Aku pun nak beli satu untuk letak kat bilik!


Tadaaaaaa!!! Ni lah dia hasil akhirnya. Cantik gila kan?? hehehe. Lepas siap semua ni kami pun menunggu ketibaan yang kehormat (eceh) pensyarah untuk check kami punya progress.. hehe


Tapi sebelum tu, mana boleh terlepas untuk bergambar bersama hasil karya kitorang! hahaha.


Tunggu punya tunggu... sampai pun mentor kitorang Mama Farah dengan Puan (sy tak ingat nama) sorry puan :( dan jugak dengan Ustazah . Lama jugak tunggu ingatkan dah sesat dah. hihihi.


Alhamdulillah dapat feedback yang positif dari semua lecturer. hehehe aku panas betul semua gambar bergegar. Tak reti duk diam lah engkorang ni. Kan tak cantik dah gambar. Aku pun dah malas nak edit. hahaha.


Lepas je habis semua sesi bergambar dekat rumah budak tadi. Tuan rumah jemput kami untuk gi kedai dia. Makcik ni rupanya ada buka gerai. Niaga waktu petang. Jual cendol dengan pau je. Ya Allah serius sedap gila tak terkata dia punya cendol dengan pau!!! Cendol dia tu, yang warna hijau tu makcik ni buat sendiri tau. Serius memang sedap! kalau aku pi Negeri Sembilan ni rasa macam nak beli je banyak2 bawa balik KL!. Seperti biasa la kan, aku mana cukup bab-bab makanan ni. Disebabkan Extra sedap dia punya pau, so aku tapau sampai 3 bijik! 

Pau dia yang specialnya besar gilaaaa lepastu harga tak payah nak cakap lah. Murah gila. Kalau yang inti kaya, kelapa semua tu harga pau sebijik RM1 je memang puas hati. Gebu dia? Macam pipi aku ni ha!. haha. Lepastu pau dia yang ayam, daging semua tu cuma RM1.50 je. Serious lebih daripada berbaloi! Kalau dekat tempat aku kat Temerloh tu... harga dia RM2.50. Intinya sikit gila. Tapi yang ini, inti dia memang penuh satu pau tu. Puas hati aku dapat sumbat dalam mulut. 

*sebab terliur ya amat describe pasal pau ni. Aku pun duk menelan air liur time tulis pasal ni. Tensennya! hahaha.


Tengah malam tu pulak, macam biasa lah. Kami ada aktiviti dengan budak darjah 6 pulak. Basically sama jelah jugak dengan aktiviti dengan budak darjah 3 tadi. Tapi ni advance sikit la. Kitorang buat macam language games semua. Tapi ada station-station. Macam treasure hunt kot? And those groups yang berjaya completekan all the stations kira macam pemenang la! (Aku rasa lah) 


Haaaa, ni lah dia group yang berjaya memenangi game tersebut pada haritu! Tu je yang mampu kami sediakan. Haraplah bebudak ni teruja dapat hamper ye. hehe :)


Pagi esoknya, Aktiviti bermula dengan senamrobik. Lepas senamrobik semua tu, ada kuiz hari merdeka semua yang kami conduct. Lepastu nyanyian lagu patriotik. Lepastu kami bergambar! hahaha aku dah penat dah ni nak menaip and malas nak cari gambar dalam folder yang ada beribu-ribu gambar tuuuuu....


Yang pasti time Majlis Penutup, kami diserikan lagi dengan persembahan dikir arab ke apa entah. Tapi best lah. Terhibur gila. hehehe. 

Akhir kata, menulis pasal BIG ni makan masa jugak. Penat aku nak cari gambar nak upload semua. Padahal reflection untuk BIG ni yang ada markah aku tak buat pun lagi. kahkah! takpa, hantar lambat lagi. Dasar last minute!. Kepada yang membaca entry ni dari mula sampai habis gua respect sama lu! sebab gua pun macam nak termuntah dah menulis entry ni dari mula sampai habis. Kahkah! Oklah bye, pendek kata BIG Fasa 4 kali ni best sangat! heh.

4 comments:

safurara said...

wow,good job! sangat sangat best kan!

Ania said...

Salam kenal!Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Najib Ariyan said...

penat menulis penat jugak yg membaca sebab membelek gambar2 tu... meriah dan menarik... syabas cikgu...

salam kenal

SyedGraphix Dot Com said...

Hehe penat kan. Thanks baca. Salam kenal too.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...