Saturday, May 3, 2014

KANAK-KANAK MENINGGAL DUNIA SELEPAS MAKAN KANGKUNG

ASSALAMUALAIKUM


Suatu hari, di klinik yg terkenal di Malaysia, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dbawa ke klinik oleh ibu bapanya setelah 2 hari mnderita sakit perut..Sudah bermacam ubat sakit perut yg dberikan kepada anak itu, namun demam tak smebuh.

Lepastu, ibu bapa anak tersebut di tanya oleh Doktor "makanan apa yg budak tu makan oleh anak tersebut selama 2 hari ini? " Ibu bapa budak anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya demam, anak tersebut tak nak makan, dia hanya minum susu putih, itu pun muntah.

Setelah diperiksa, ternyata sebelum menderita cirit birit, malam tersebut anak itu makan Kangkung Tumis di restoran brsama ibu bapanya. Doktor segera melakukan X-RAY, ternyata dlm usus anak tu telah berkembang biak lintah dgn anaknya yg kecil2.

Doktor menyerah dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan pembedahan apapun. Akhirnya anak kecil malang itu pun meninggal dunia.

Setelah diperiksa berulang kali, ternyata lintah itu sebelumnya berada didalam batang kangkung yg besar. Memang, utk penggemar kangkung tumis yg paling enak ialah batangnya.

Lintah yg brada di dalam batang kangkung itu tidk akan mati walau dimasak selama 20 minit, apalagi untuk kangkung tumis proses memasak tidak terlalu lama agar menghasilkan rasa kangkung yg sedap. Lintah hanya akan mati jika di bakar.

Didlm usus budak kecil tadi, lintah hanya perlu masa 1 - 2 hari untuk berkembang biak. Jika ada kluarga/rakan2 yg mengalami hal tersebut , lakukan tindakan dengan memberi minum air rendaman tembakau(bisa diambil dari rokok kretek) biasanya lintah akan kluar dan dlm keadaan mati.

BERIKUT MERUPAKAN ARTIKEL YANG AKU COPY DARI FACEBOOK YE
Aku tak tahu lah sejauh mana kesahihan cerita ni. Tengok daripada cara penulisan artikel tu macam ada bahasa indon sikit-sikit tapi taktau lah. Mungkin betul mungkin salah juga. But that's not the matter. Masalah dia sekarang ni, cuba bayangkan bila kita makan kangkung tumis tu and telan sekali lintah tu? Serius aku tak dapat nak bayangkan.

Secara jujurnya aku sangat geli dengan lintah. Aku tak tahu aku geli kat haiwan tu pasaipa. Aku rasa sebab gaya dia jalan, tekstur kulit dia pun boleh jadi and scary ahhh rupa dia and maybe lagi satu sebab dia boleh secara tiba-tiba berada di bontot kita and hisap darap manis kita sesuka hati dia ja. Ehhh that's not fair! 

Disebabkan kegelian dengan lintah ni aku sampai terbayang-bayang dia masuk dalam perut budak tu. and dapat juga bayangkan kesakitan yang budak tu hadapi. Serius sakit weh. Sedangkan salah makan or keracunan makanan sikit tu je pun dah sakit. Ni bayangkanlah lintah tu masuk dalam perut kita and beranak pinak jadi banyak pulak tu! Serius tak terbayang dek akal.

Taknak makan kangkung dah! Walaupun......kangkung je yang murah kat MALAYSIA! EH.

5 comments:

NARDtheNERD said...

kangkung xsedapp pun you. hihi.

Kuronofu91 said...

sama la takut dgn lintah ni...takut masuk dlm *&!!#^!@ ...hahaha

Fame said...

bro? macam mana kau buat laman web sendiri? kena bayar ke?

Atikah Sismoon said...

haiii.... lama ika x dtg sini... jemput baca entry ni jap... ika nak mintak bantuan sikit =)
http://www.atikahnorbaki.com/2014/05/jom-like-penyertaan-lavender-di-tumix.html

Anonymous said...

This text is invaluable. How can I find out more?


Feel free to visit my homepage; merry

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...