Friday, August 19, 2011

Saya Segak Berbaju Melayu!


ASSALAMUALAIKUM

Contest baju melayu dan baju kurung? yess! gua nak masuk guaa nak masuk! kalau korang nak masuk jugak... boleh intai² syarat² penyertaan dekat sini BELOG KUCENG .
First off all, sebelum aku upload gambar aku berbaju melayu yg sangat hensem dann meletupps tu. inginlah terlebih dahulu aku menyampaikan definisi baju melayu..

Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua, iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut, potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat, Tulang Belut dan sebagainya.
Baju Melayu dijahit dalam dua cara iaitu berpesak atau potongan moden atau dipanggil potongan Cina. Di mana lengan baju tersebut disambungkan kepada badan baju.Iaitu secara di sambung terus atau di jahitkan kebahagian lain yang dinamakan pesak dan kekek.
SOURCE : WIKIPEDIA 
Jelass?? ok, sekarang kita ke agenda yg seterusnya :)




ok, FINE! . Tau dahh tak hensem. tapi sebukk je nak join contest ni. HAHA bia lahh. gambar ni diambil time kelas. time ni lecturer takde kot. ntah la tak brape hengat sangat. aku plak sentiasa bawa camera gi mana². so, everytime bila agak² bosan tu.. keluar laa camera. HAHA. baju tu plak baju raya time 3 tahun yg lepas! see? masih muat dipakai. itu maknanya badan aku masih di tahap yg sama! .Halamakk! aku taktau nak ketegorikan aku punya baju melayu ni potongan mana satu. adehh..pandai² lahh korang ehh.. 


Sape² nak join contest ni jommm laa kita masuk ramai² . Click je dkat link bawah ni eh, thanks : )

11 comments:

~Kirin Selama Perak~ said...

aku nak masuk tapi kesian kat kau lak nanti
sebab confirm aku menang ~
#okbai

lizz said...

kalau gambar tu tengah berdiri mesti lagi segak!!hehehe

adrinaqamarina said...

ke baju ko tu besar? hehehe. :P


tak hensem takpe, asalkan fotogenic~

AlongUsop said...

dah masuk pon.. lalalala

http://www.alongusop.com/2011/08/along-kacak-berbaju-melayu-boley.html

Taufan Bin Ribut said...

aku tak segak..aku kacak.bhahaha..

Entri Terkini :Tips untuk bangun sahur versi #haramjadah

Entri terdahulu :Kad raya vs Postman

eyjalukman said...

atotototo pakai baju melayu . hahaha

Heziqa Yoo said...

Memang aku tutup mata bile tang gambar tuu...lalalala

Pearl Kaz said...

WOWOWOWWW!!! hahaha... segak bergaya menggayakan baju melayu bercekak musang... ahaks~ len kali g mkn meatball pakai baju melayu lah!.. agagag

ame elms ! said...

ame singgah nak wish good luck nie ! good luck . :)) ehh , meh tengok gambar ame yang segak berbaju melayu pule .

http://pucukandubi.blogspot.com/2011/08/saya-segak-berbaju-melayu.html

and Selamat Hari Raya too . -.-

AyiLarimA said...

gamba dekat tempat kerja ke?
gudluck ya.

Mira pun join :)
http://aylliarimasiprincess.blogspot.com/2011/08/contest-baju-melayu-baju-kurung-n-e-f-f.html

Zul Fattah said...

haha..gud luck k..
saya pun join jugak.. huhu..

http://zulfattah.blogspot.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...