Friday, June 3, 2011

SIAPA KATA BUDAK TESL PANDAI ENGLISH?

ASSALAMUALAIKUM

Slamat pagi buta! Err.. pagi-pagi ni.. aku nak cakap pasal ape ehh. errr. pasal Paper English aku lah. HAHA..agak poyo laa entry ni.. tapi, gasak ape aku.. aku rasa aku patut kott update psal ni.. sebab, yela.. aku kan dpat IPG then course TESL.. bila aku sebut je TESL.. orang mesti cakap "pehhh. BI ko mesti power gilaa" . U're totally wrong dude.. memang salah laaa..Aku seriously tak pandai sangat la BI. which means, ade part part yg aku lemah. as example. aku memang takleh blah part grammar.. grammar memang aku surrender ah weh..kadang kadang Past tense dengan present tense pun aku boleh tertukar

Aku memang laa minat English ni.. tapi..adehh. ntahlahh. stakat aku skolah .. tak pernah kot aku dapat A+.. hahhaa. paling tinggi pun A- je laaa.. SPM aku pun english A- je.. takdenye nak A+...dan, aku rasa..part buat karangan bahasa inggeris tu.. aku dah boleh da tulis panjang-panjang (kacang je).. tapi, disebabkan grammatical error.. markah aku still rendah jugak. macam tak dpat nak di elakkan je..pfft..tak caye ce try usha karangan kat bawah ni.. seriously memang banyak gila grammatical error. ahahaa.

siap ade note teacher aku letak : BE CAREFUL OF TENSES
*siapa rajin baca lahh karangan tak best aku*

Spatutnya kan.. Kalau karangan da panjang macamni.. kalau takde salah pada grammar. da boleh dpat 40/50 ke atas dahh T_T . Buat habis dakwat pen aku je tulis panjang-panjang. alih2 dapat 29 je. HAHAHA.. Even jalan cerita aku tah pape..tapi, kalau betul grammar nye no hal je. diorang bukan bagi marks berdasarkan jalan cerita.. marks semua diberikan ikut ayat korang. *ayt keling*. Sebenarnya malu aku nak tunjuk kertas pekse aku ni. hahaha. tapi, lantak pi lahh.. 

Macamane laa bila aku da start masuk Maktab tu nanti. adehhh.. aku risau tak dpat nak bawak je. lagi lagi kalau part grammar tu... Serious risau gila kot. aku tak dapat nak bayangkan macamane cara pembelajaran dia.. *poyo. Dengar senior cakap.. paper grammar semua susah. hadehhh. ni la aku cuak ni..aku ni bukan pandai mana punn. kalau pandai takpe la jugak..so, bagi sesiapa yang cakap budak TESL ni semua pandai english.. no, korang salah! sbagai contoh. aku laa, english ke laut.. tapi boleh pulak nak amek TESL.. hadoii. pape punn. doakan aku bjye eh.. ehh, kalau rajin baca laa karangan aku tu. penat aku tmpal kat blog ni kalau takde sape yg baca. sob3. okethx alot =) .nyte.

45 comments:

zikeryhassan said...

lec english aku pon cakap bukan semua budak tesl terer sangat english.

pape pon, belajar je. lama2 insya Allah kau boleh punya

ai n i s h a f i qa said...

erk.. xpe2, usaha selagi terdaya ok, =))

Umair Ibrahim said...

bai, aku pun x berani nk publish essay aku :P

jaa64 said...

semangat aku baca karangan tu sampai terbeliak bijik mata!!!

perh, syed jiwanggg...citer benar ke ni??hehehhe..

grammar past tense tuh bnyak perlu diperbetulkan lagi..hehe, lama2 jadi dak test japgi speaking mantoplah!!macam org putih..haha

SyedGraphiX said...

@jaa64 HAHA . baca smpai abes ke? keh keh. alaaa.. tak jiwang mane. tak reti sangat.. adeii.. tau takpe.. past tense tu banyak silap. then, ada pulak yg guna shortform. hahaha

zaMir said...

ape nak buat...dah ko yg pilih..huhuhu

aku bace 1st paragraph pun buat aku gelak gila2...gelak sbab ayat ko jiwang giler...hahahah....

SyedGraphiX said...

@Umair Ibrahim alaa. essay ko terbaik. mane berani nak publish. takut nanti org suh ko jadi translator ke hape plak kan. HAHAHA

SyedGraphiX said...

@zikeryhassan HAHA>.< harap-harap macamtu ler. adess.

SyedGraphiX said...

@zaMir errkk. HAHAHAA.. jiwang ape. da la ade tersalah pengunaan "HIS" kat situ. dem

SyedGraphiX said...

@ai n i s h a f i qa erkk. thanks ;)

Lyssa Dollixious said...

wahh . best nyer entry ni !
hehehe . memang tak patut diberi 29. adessss.. sedih lak dengar . hehe .:)
29 - 29 pun , teruk lagi essay Lyssa . haha~

Liyana said...

Hahaha.. lepas bace essay ni. terus kene pegi cek mate. takut rabun pulak. Tetap jiwang essay tu. Konon nak bg cikgu tu tersentuh la ye. xsampai 100% je tu. sikit je terasa. nti da further study, gerenti lagi teror, berhabuk2 speaking taw! tak caye, tunggu la nanti.. :) Gud LUck!

.m y z. said...

saya punya BI pun berterabur. tapi kira ok lah still boleh buat karangan panjang2 :)

hani_azmi said...

eh ko dapat ipg ke?ipg kat mna wei?
aku dpat gak tesl. jom kita mendidik ank bangsa *muka yakin :))
muahahahaha sengal

Pearl Kaz said...

takde sape pun lahir2 dah pandai semuanye.. kalo bdk2 yg amik tesl tu pandai english, waktu kecik2/mula2 dulu pun dia tak pandai gak.. but as they grow up, sikit2 diorg belajar by reading and converse with their peeps... it just a matter of time. ada org cepat pandai.. ada yg ambil masa utk pandai satu2 bidang tu. so, take this opportunity la utk improve your english. muda lagi dude, still a lot need to be learned. example yg senang, nik dulu pun tak pandai english, tp sbb aku slalu converse and text dgn dia in english... skrg dia dah ok. lagu and movies yg dia tgk byk membantu.. serious3.. :) belajar bahasa best, anggap mcm belajar bahasa arab.. hik3

Farisyaaisyah said...

wahhhh jalan cerita dh best!

Pearl Kaz said...

oh, btw... pasal essay tu.. hihihi.. comel la ceritanye.. it's a good effort. jalan cerita dah ada.. tp mmg grammar tu berterabur skit la.. and past tense utk teach = taught.. hihihi. and skies, biasanya org tulis the skies.. dah x igt ape rules dia.. tp earth, sun, moon, sky akan ada the.. pastu, talk TO her, reminds me OF her... bnda2 tu pun kena aware.. ok. tu je stakat ni.. hihi. lalala~

man yusoef said...

HIS blue eyes??? gay ke?? bapok??? HAHAHAHHA

~aYeeN & SuE~ said...

tulisan CHANTEK...keke..

*adik akk pon nak amik TESL tp x dpt..uhuu

... said...

as salam..
mak aih..banyak error la juga karangan hang nih.
ayat yang boleh dipendekkan, hang pegi panjangkan. mana taknya cekgu pun suh hati2 haih..


look looks~
hehe~

graphic multimedia? hang bila nak merujuk kepada penyata (kursus) mesti masukkan 'penyambung yang merujuk kepada perkara tu'. graphic in multimedia. atau graphic & multimedia. penggunaan tu kurang tepat.

penggunaan
'she' yang banyak bagi satu perenggan, kurang tepat der. satu perenggan, kalau dah lebih hang masukkan 'she', dah jadi tak sedap untuk dibaca. sebab awal2 perenggan dan mention pasal dia. pembaca dah tahu der.

akhir sekali,jangan lupa. cerita yang menarik, teknik menyusun ayat, sangat penting. hang punya isi kalau ikutkan, 1 page dah boleh da bomb dengan ayat yang ringkas dan padat.

ni cerita betul ke? takde la feeling mana. kalau betul..ni tiru dari cerita buku cerita kanak2 ke?
hehe~

gurau jer~

tyka said...

nk comment lain lah..
cantik tulisan..
hekhek

mia.lia said...

his eyes ke tu ? hehe

Lala Halim said...

"be careful of tenses" tuh mesti teacher Zarina membebel tuhh >.< ( terrer la tuh tyme spm dpt A-)

ZATTY said...

TESL IPG? sama lah kita. situasi pun lebih kurang je... kalau ckp bdk TESL, mesti org kata, "msti terel BI ni!" padahal tade lah terel mana.

sue perbs.. said...

best2 cerita ni.. bleh wat film. hehe

aizamia3 said...

SPM A- kira lagi pandailer dari ai.. ai pun tak dapat A.. hikhikhik.. jujur ni tak tipu..

Alia Natasha said...

sama lah kita . nak speaking tuh bleh . nak buat essay pnjang-2 pun boleh tapi mesti ada salah.

Siti Safiyyah said...

hoho rindu nak tulis atas kertas tu lagi. :p


perghh inilah dia. asal buat karangan jek mesti cite sal cinta. ngeh3. takpe2, lepas ni pi cari buku grammar pastu study balik. meh3 blaja ngan aku nak? :p

nadya e-man said...

hah...sme la kite...beza nye nadya amek full english course...bukan tesl...bila ckp amek english sume ckp power BI...hakikatnya sengsara nie ha...hahaha

zacky ~786~ said...

hurm.. kira hebat la tu.. hehe

Siti Suriani said...

english mmg susah kn...grr..

mira_nas said...

Yong have a long way to go.
Ala, takpe.. kat maktab nanti boleh improve. Nak tak nak je. ramai je budak TSEL kat maktab ni kata susah mula2.. pastu ok la. dapat maktab mana?

Rozuan Ismail said...

wan lagilah,esei pnjg mcm ni dapat berapa jer =)

Hanim Mahali said...

Tapi budak-budak yang dapat amek TESL memang sangat terer BI... Bukan calang-calang orang boleh dapat.
Gud Luck ya... Ganbate!!!

amier azrul alias said...

fuyoo
bdk tesl.
takot aku :D


sorry sir for disturbing u ;p

munira sajuti said...

aku pun xpandai BI,, tu jela nak bagitahu. bye

munira sajuti said...

cam pendek sangat je comment aku tadi kan? ko mesti tak suke, silap2, ko xapprove. okayy xpe, aku ade comment lain ni. suke tak?

aku pun tak pandai BI weyy, tapi serius aku kagum ble tengok ade dak laki yang yang amek TESL . setakat pompuan, biasa dah aku rase. kawan aku ramai yang amek. lagi, TESL is not an easy course , u know. dan memang dari awal, aku xpenah suke pun course TESL ni,. kirenye klo ape2 jadi pun, TESL bukan pilihan laa. tu sebab aku amek civil engineering. ada kena mengena tak? papehal pun, gudluck laa. ko kan suke dengar lagu2 BI kann? haa, tak mustahil la ko bleh catch up nanti waktu study,, sebab bagi aku, belajar melalui lagu adalah paling berkesan. kott nye laa. -,-"


sangat skema aku nye comment. grammar pun boleh dapat A+ ni aku rase. cukup tak kepanjangan comment ni? japg aku rase aku nak tambah, aku post lain haa. hakhak ! okaybye

cik Dil said...

x suka giler English..
padahal abah teacher major english, ade 2 org kakak TeSL, sorang budak laws..see, semuanya darah english..tp dil??hahah..no way!!
pernah suruh kakak translatekan surat khabar star gara-gara malas nk baca in english..^^

acaibudaktepeng.blogspot.com said...

kalau da pandai sangat tak yah la belajar lakan,..nama pon belajar,.mesti la tak perfect lagi,.kannn

erlina said...

bi saye hancusss haha

memang takyah wat panjang2 essay sbb mesty byk salah,haha

senyumSOYA said...

heheh..dah lama x blja Bi.. lecturer pun x da nak marah2 kalau grammar salah.. heheh..nasib baik..asal faham sudah.. ye dak? (^^!

Jαnnαhツ said...

best blaja bi. suke sangat sampai rase cam nak amik tesl je dulu. tp dah termasuk stream sains so ayah x bagi amik tesl. hahaha...

eeiyss said...

tertarik pulak ngan n3 ni..hehe

LadyAnn said...

salam..saya pun dapat A- je spm 2011..ingt nak gak apply bpg amik tesl..hurmmm..tapi..x tau lah..mcm x de harapn je nak dapat..tapi mmg harap dapat aik tesl nie..walaupon bi ala kadar je..huhuhu..saya seronok bce entry nie..buat pulih semangt skit..hehhe

Anonymous said...

Aku pun tak tau cakap english yang aku tahu fuck je!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...