Sunday, July 15, 2012

BUDAK SEKOLAH GOLONGAN POPULAR DI FACEBOOK & TWITTER


ASSALAMUALAIKUM

FAMOUS? Apa yg ada pada famous sebenarnya? Aku tak tahu kenapa aku tergerak hati nak jadikan topik famous sebagai bahan blog aku kali ini. Aku rasa mungkin sesuai cakap pasal famous ni, yelah kan.. sekarang dengan kehadiran pelbagai social networking which is facebook, twitter, youtube and banyak lagi yg pelik2 tu.. dan bila banyaknya wujud social networking site ni, mereka especially pengguna social networking ni lebih cenderung untuk mengejar POPULARITI berbanding menggunakan social networking tadi atas sebab2 ingin bersosial secara virtual dan berkenalan dengan kawan-kawan alam maya yg sebelum ni kau pun tak kenal siapa dan muncul dalam hidup kau secara tetiba. ouch. 

So, dah jelas tak kenapa aku nak update pasal famous ni? Aku rasa dah clear dah ni. Meh sini kita singkap satu persatu senario yg berlaku dekat facebook dan twitter

SENARIO DI FACEBOOK
Macam mana kita nak tahu seseorang itu famous di facebook? Ok senang je. Kalau tengok apa yg diorang update dapat banyak gila LIKE. tu tandanya RETIS facebook lah tu. Nak pulak kalau update status ayat nak bagus. Entah mana dia copy pun aku tak tahu lah. Lagi satu, bila upload gambar, ayat tak lain tak bukan "Sila LIKE kalau rasa saya handsome" dan yg seumpama dengannya. Kalau dalam masa 10 minit dah beratus2 like tu.. tandanya dia femes ler tu. hekeleh suka hang jadi femes.

SENARIO DI TWITTER
Kalau kat twitter ni, lain sikit daripada facebook, famous di facebook tak semestinya femes di twitter. Kadang2 sampah je diorang dekat twitter ni. kahkah. Famous di twitter dilihat kepada bilangan FOLLOWERS yang dah sampai puluh ribu sedangkan dia follow tak sampai berpuluh pun. WOW! Hebat siot. Entah macamana kau buat pun aku tak tahu. HAHA. Lagi satu, kalau depa famous, bila depa tweet ramai gila yg duk RETWEET tweet diorang tak kurang jugak yg FAVORITE tweet diorang. 

Ok, dah jelas tak ta'rif famous bagi kedua-dua social networking di atas? haha. Sekarang, korang tahu tak golongan mana yg paling banyak famous di SOCIAL NETWORK?. Kalau tak tahu, meh sini ceq nak habaq mai. Kalau nak tahu, base on my observation org yg FAMOUS dekat Social network ni mostly adalah PELAJAR SEKOLAH. Betul kalau tengok dekat facebook, yg banyak nak mati like tu, semuanya pelajar sekolah. Orang tua mcam aku berapa ketul lah sangat like. Kadang2 takda pun. 

Kalau kat twitter pulak, budak sekolah jugak yg ramai twitfamous ni. Aku pun tak kenal diorang. Sebab i tak follow budak budak hokayh -.-" . Kadang2 pelik jugak aku, budak sekolah tweet pasal cinta cinta semua. Entah dari mana depa ni kutip ayat2 cinta camtu. Sedangkan yg dah kahwin pun tak cakap pasal hubungan bagai ni. Tapi rupanya budak sekolah lebih arif pasal ni. HUH

Siapa yg cakap aku jeles sebab depa famous itu adalah sangat tak masuk akal. Mohon cuci otak awak dengan clorox ka apa. Takda masa aku nak jeles dengan korang yg famous ni. Famous2 awak semua pun belum tentu masuk syurga. Banyak like dekat facebook pun tak semestinya kalau takda like macam saya tak masuk syurga.. Banyak followers dkat twitter pun belum tentu semua followers awak tu puji2 awak. Awak tak tahu belakang awak depa maki2 awak. KahKah. Stop seeking for popularity. Get a life! Takda apa pun yang awak dapat dari jadi glemer di social network ni. Baiklah awak fokus study tu semua. Dapat lah jugak jadi pandai. Bila pandai org suka, semua senang dengan awak. :')


14 comments:

Aesya Zealous said...

eleh..diorang folo orang berpuluh ribu.. pastu org folo balik. pastu die unfollow org2 yg follow die.. hahahah ade je aku jumpe orang camni. bajet retis.kahkah

Muhammadnuraizuddin said...

aku tak pemes pun kat twitter n fb even aku budak sekolah. :(

Lea Athira said...

hahaha. setuju sangat :)

nadira shahid said...

dah lama tak singgah sini. biasa la budak sekolah. mungkin tahap kematangan serta jati diri tak kuat. Tapi lama2 bila dah besar, dah matang, dah kurang la kot fenomena nih.

Dhia Johary said...

dpt like entry lagi bagus,..maksud otak berkembang, dpt menulis sumthing yg org suka. entry yang terbaik!! :)

onie said...

biasa-biasa dah kan :D

♥nurul♥ said...

betul tu betul tu. jeles juga kdg2 hahaha like smpi berpuluh org like.

♥nurul♥ said...

betul tu betul tu. jeles juga kdg2 hahaha like smpi berpuluh org like.

♥nurul♥ said...

betul tu betul tu. jeles juga kdg2 hahaha like smpi berpuluh org like.

♥nurul♥ said...

betul tu betul tu. jeles juga kdg2 hahaha like smpi berpuluh org like.

♥nurul♥ said...

betul tu betul tu. jeles juga kdg2 hahaha like smpi berpuluh org like.

♥nurul♥ said...

betul tu betul tu. jeles juga kdg2 hahaha like smpi berpuluh org like.

pazlee said...

Syed ni pun femes jugak kat twitter. Kikiki

Adib RY said...

betul tu... bdak2 sklah la ktakan... hahaha.. kalau jmpa kt dunia nyata tk sapa knai pun.. hahaks. feymes la sngt ==''

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...