Monday, July 16, 2012

11 TABIAT LELAKI MALAS


ASSALAMUALAIKUM

Harini rasa macam nak update pasal TABIAT LELAKI MALAS. Ya, setiap orang pun sebenarnya tak lari dari sifat malas ni. Cuma, lelaki ada cara dia sendiri mengekspresikan TABIAT malas mereka. HAHA. betul ke ni? Apa kata korang checklah samada tabiat ni ada ke tak dekat korang punya ayah/keluarga yg terdekat. hihi. 
 11 TABIAT LELAKI MALAS
1) TIDAK MENCUCI PAKAIAN 

Tak dinafikan lelaki ni agak malas skit kalau bab2 cuci pakaian ni. Tapi kalau yg prihatin sangat dekat apa yg dia pakai, biasanya dia akan basuh setiap kali selepas guna. Biasanya mereka ni akan kumpul seminggu baju2 yg diorang dah pakai. Lepastu, basuh sekaligus semua. Takdelah nak basuh tiap tiap hari. Leceh. Laki ni tak suka buat kerja banyak kali. Tapi takdalah sampai istillah TIDAK MENCUCI PAKAIAN. Kami cuci lah. Segelintir je yang mcam tu. haha.

2) TIDAK MENGEMAS RUMAH

Jujur. yang ni aku pun kadang2 malas jugak. HAHA. bab2 menyapu sampah, kemas sana kemas sini ni aku lemah sikit. Tapi tak bermakna bilik aku tak kemas. Bilik aku still sedap mata memandang. Cuma takda lah tersusun gila. Tapi kalau jumpa lelaki yg menitikberatkan sangat pasal faktor kekemasan ni.. masaklah awak semua wahai perempuan. Kalau awak jumpa lelaki yg sukakan kekemasan, takleh selerak sikit pun. Memang susah lah kerja awk tiap kali nak kena pastikan rumah kemas sebab takut suami mengamuk. Eh!.

3) TIDAK MEMBASUH PINGGAN

Yang ni pun aku setuju jugak. Sebab lelaki ni lepas makan susah betul nak basuh pinggan. Lagi-lagi kalau diorang yang masak. Kadang2 lelaki ni masak sedap. Tapi bila masuk je kat dapur. Amboi kau terabur gila sampai takda rupa macam dapur dah. Aku tengok dekat twitter dan facebook pun ada jugak mereka yg mengadu lelaki ni susah betul nak basuh pinggan. Bagi aku sendiri, lepas makan basuh pinggan tu memang perkara yg WAJIB lah. Sebab mak aku dah didik aku dari kecik lagi. Lepas makan, tak kira lah dekat rumah sendiri ke, rumah org lain ke, jangan tinggal pinggan tanpa DIBASUH. Sampai sekarang sy ingat tu. 

4) TIDAK MENGGOSOK BAJU

Tak dinafikan ramai jugak lelaki yg malas nak gosok baju. Aku tak tahu kenapa mereka malas nak gosok baju. Tapi pada aku, Aku memang tak boleh keluar kalau TAK GOSOK BAJU. Tak gosok baju = Takda konfiden nak tempuhi hari hari yg mendatang. Amboi. Sungguh ni. Kadang2 tengok baju depa ni habis kedut  seribu. Tapi still confident. Kalau aku memang tak boleh lahh. Kadang2 seluar pun aku gosok jugak. Pernah sekali tu aku iron seluar trek, sampai hangus. Sebab kain dia bukan material yg sesuai untuk digosok. Kan dah makan di api. kahkah. 

5) TIDAK BERCUKUR

Amboi. Kalau tengok dekat gambar ni. part ni kemain BESAR LAGI SAIZ FONT DIA. HAHA. Obviously benda ni adalaah benda yg paling ketara dkat lelaki. Bagi aku, kalau jenis yg tak berjanggut, bermisai ni tak kisah lah sangat. Kalau macam aku ni.. cukur harini esok dah tumbuh.. lebih kurang dalam seminggu camtu dah banyak balik. Fedup tau kadang2. Sebab tu kalau time cuti sem ke apa, saja je biar dia panjang gila mcam org tua dulu. Lepastu, baru aku shave. heh.

6) RAMBUT KUSUT

Tak semua suka berambut kusut ni. Biasanya rambut kusut ni yg jenis suka simpan rambut panjang2, lepastu tak reti nak sikat. Aku sendiri pun rimas.. Tapi, kalau aku.. aku memang tak suka simpan rambut panjang2.. and setiap kali nak keluar pun aku akan sikat rambut lengkap with gel. Benda ni pun bersangkut paut dengan self-confident jugak. Kalau tak pakai gel tu macam ada something wrong dekat diri sendiri dan macam tak yakin nak berhadapan dgn org ramai. Rasa kekurangan pada diri sendiri.

7) TIDAK DATANG KE PEJABAT/KULIAH

Benda ni aku malas nak ckap. Sebab laki perempuan pun sama je. Benda ni pucuk pangkal dia disiplin yang ada dalam diri korang. Kalau korang sedar tanggungjawab korang sebagai pelajar dan pekerja. Takdelah korang nak ponteng kerja or kuliah. Cara kita dibesarkan lain. Masing2 dibesarkan dgn cara yg tersendiri. Kalau dia dah dibiasakan dengan disiplin. Maka berdisiplin lah dia. Aku cukup tak suka kalau ponteng2 benda macamni. Aku sedar tanggungjawb aku sebagai seorang pelajar. Sebab tu kadang2 aku hangin jugak dengan mereka yg ambik mudah pasal kedatangan dia ke kelas. *sigh*

8) TIDAK MENCUCI KENDERAAN

Are you sure? Sebab setahu aku kereta lelaki lebih kemas dari kereta perempuan. Lelaki kan suka dengan benda2 macam ni. Mungkin kalau yg berkerja n yg dah berumur sikit tu, Wallahualam lah. Kwan2 aku pun tak ramai yg berkereta sendiri. So, bila nak judge tu rasa macam tak adil lah jugak. Tapi agak tidak setuju dengan yg ni. hehe 

9) TIDAK MENJAGA PENAMPILAN DIRI

Penampilan diri adalah sangat penting bagi aku. Aku akan pastikan aku pakai benda yg betul dan kemas. Sebab benda ni pun melibatkan keyakinan dalam diri. Kalau benda yg kita pakai tak kemas. Memang serius takda self confident. Taktahulah pula bagi mereka yg tak menjaga penampilan diri ni apa yg dia rasa. 

10) TIDAK SUKA MEMBACA

HAHA ok yg ni betul kot? . Sebab aku pun malas membaca. Bukan malas. Tak suka. Lagi2 buku akademik. Kalau macam baca blog ka apa ka boleh lah. Kalau bagi buku akademik ni memang pegang 2 minit dah tertidur lah. 

11) TIDAK BANGUN AWAL PAGI.

Saya selalu bangun awal pgi! Sebab saya nak pergi kelas. Kalau takda kelas pun ada jugak lah saya bangun awal pagi. Tapi tidur balik lah lepastu. kalau tak tidur sy buat kerja lain. hehehe. Tapi tak fair lah nak cakap org yg tak bangun awal pagi ni pemalas. Sebab, manalah tahu malam tu dia tidur lambat. So, logiklah kalau dia bangun lambat kan? 

Ok, dah habis semua 11 perkara. Sebenarnya benda ni  tak semuanya betul. Cuma bergantung cara korang menghandle diri korang sendiri. Kalau korang orang yg berdisiplin dan sangat mementingkan segala apa yg anda pakai dan cara anda berhadapan dgn komuniti, tak wujud sifat malas  ni dalam diri. Kalau benda ni dah ada sikit2 dalam diri, sama2 lah kita jauhi sebab MALAS ni adalah penyakit yg paling bahaya. Lebih bahaya daripada dadah. Sebab dia membunuh kita secara perlahan-lahan dan terus hancur binasa bila sudah sampai waktunya. Rasa dah taknak hidup. eceh. Oklah, itu sahaja buat kali ini. Thanks for READING :')

3 comments:

onie said...

pompuan pun malas gak macam onie,kbai :P

Rohayu said...

Semua tabiat ni ada pd abg2 ayu..sokonglah !

cimöt said...

malas tu subjektif.. ecehhhhh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...