Wednesday, February 2, 2011

Ada Pengalaman Bercakap Depan Orang Ramai??

haha, kau sangat poyoo! 

Assalamualaikum.. selamat pagi korang! .Memandangkan da masuk 2.2.2011 pada hari ni.. aku rase sekolah aku skang mesti tengah sibuk buat preperation untuk MASISUPA kan? . korang tau x masisupa ni ape? .Dekat skolah agama, MASISUPA ni macam sukan la.. dia ganti hari sukan. tapi, kitorang ade pertandingan ilmiah..macam hafazan,tilawah Al-Quran,syarahan bahasa melayu,syarahan bahasa inggeris, bahas,nasyid..macam2 lahh..MASISUPA ni aku rase ade dkat negeri pahang je..sebab, kitorang je satu-satuNYA negeri yang masih ada sekolah Agama sepenuhnya..Negeri lain semua dah ditukar kepada kementerian...*betol ke kementerian?*. Sekolah aku ni bawah JAIP(Jabatan Agama Islam Pahang)

Aku sempat laa jugak masuk MASISUPA. Aku masuk mende ni start daripada form 4 rasenye.. Sbnarnye, aku lame da nak masuk..tp, still malu-malu kucing doe.. yela, nak ckap depan orang ramai bkan senang kan? aku mula-mula nak ambil syarahan bahasa melayu. tp, agak malu la jugak sebab bahasa melayu ni lawak la slank baku-baku nih. nanti mula la orang gelak pulak kan? so aku amek kputusan untuk masuk Syarahan bahasa inggeris je la @ public speaking..Aku try pergi audition.. dapat. hehe.. Mula-mula masuk tu..
mmg malu gilaa lahh. aku rase terketar-ketar nak bdiri kat depan org ni..smpai aku rase macam ni..

ohh sy xnakk , sy x nakk!
Ni lahh yang aku rasa time form 4 dlu tau..nak training pun malu-malu kucing. suara x mo kuar. hahaha. pastu, ade sorang akak ni. GRRRR.. die ckap mcm pempuan malu2! bhaha. aq mmg bengang la kot die  ckap camtu. aku pun terus mcm semangat gitu....tapi, perasaan malu tu masih ade la... Masisupa ni ade 2 peringkat je.. ZON dengan PUSAT.. Sekolah aku wakil zon 3.. pusat tu kiranya , mcam negeri la...dlu ade MASISUMA. tp, ntah, time aku x de da.. sbb da byk skola agama x de kot? 1st time aku nak gi ke zon..aku rase macam...arghh..takut gilaa.. da la x hafal lagi text tu.. rase macam ni laa

ohh, camne ni.. huaa.. x hafal lg ni.. tlong tlong!!
Tapi, Alhamdulillah la.. aku menang time masuk dkat ZON time fom 4 dlu.. x yah bwak text pun ok? hahah...Sebab maybe saingan x banyak.. cehhh.. =P . Pastu, time masuk pusat je.. aku kalah.... dapat nombor 2.. juri tu ckap, 'gaya tlebeh?' tp, ckgu aja aku ckap, sila buat gaya ye! aihh. aku pening sudah..zzzz..pastu, time form 5 aku mencuba nasib lagi sekali...tpi, kali ni aku masuk time PUSAT je..Sekali lagi aku kalah. hahaha.. tp, kalah dengan budak yang sama time form 4 dlu..dia setahun tua dari aku.. GRR. x puas hati la pulak.sebab, aku sangkut part imprompto tu je.. gile ape aku nak buat speaking spontan. memang terabur abes lahh. hahhaha.. tp, tu la pengalaman.. ntah bilaa la lagi aku dapat masuk ye.. hmmm..


KORANG ADE X PENGALAMAN BERCAKAP DEPAN ORG RAMAI?

53 comments:

eiYja_cHum3yl said...

byk kali juga kne ckp dpn org ramai...sejak dr skolah rendah lg...skrg da jd mcm hobi plak...hehehe...

nur aisya humaira said...

waaa,hebat laa syed...sye nk wak presentation pn bkn main ketaq..wakaka

Jejaka Terhangat said...

woah..hebat gak ek..bese kalo presentation mesti agak cuak. lagi2 kalo dalam BI. ahaks..=p

Macam Mana Caranya Kita Mati Nanti Ek?

SyedGraphiX said...

@eiYja_cHum3yl haha. bes pe ckap dpan org kan??

She's retarded said...

budak sekolah lagi ek?
ingatkan dah tua bangka
kekeke
p/s: take it as a joke

SyedGraphiX said...

@nur aisya humaira hahaha.. kalau da biasa x de ape da.

SyedGraphiX said...

@Jejaka Terhangat hehe. kalo da praktis ok je JT.

Hahazirah said...

ak x sempat pun nk msuk mne2 prtndingan masisupa, baik sukan mahupun ilmiah. thun lps ak try nk msuk kupasan hadis, tp ckgu xberi peluang, tkut ak kalah la tu. :P
xde rezeki kot nk msuk masisupa. ak msuk sukan skolah bese je la. huhuu~
ko hebat speak eng, jeles ak tau. hahaxD

redzuan said...

wah tahniah bro, well utk built up kita punya communication skill ni kita kena sllu interact dgn orang, buang perasaan malu, malu dlm konteks yg positif. aku dlu mula2 pun ada gagau jgak ckp dpan orang ramai. tp alhmdlah la, aku brjaya buang sifat2 tu.

pnglman aku sndri aku pernah joined pidato hasil dalam negeri. aku cuma dpt tempat kedua pringkat k.l . xlepas masuk peringkat kebangsaan. tp atleast aku brbangga sbb aku brjya built up 1 aras keyakinan dlm diri aku.

dan aku salute kat ko bro, bukan snang nk jd speaker terbaik ni. dan bg speech kat public. kna ada keyakinan yg tnggi :)

WOW !! HARIMAU MENYELAM SAMBIL MENYAMBAR DALAM AIR

misz nana said...

hehehe.. memang dah jadi lumrah student skarang kena cakap depan orang ramai...

bukan senang nak cakap sebenarnya.. tapi memang best!! hehe

Kodet said...

waaa. hebat la sg

PS : Cara buat maintain trafik blog . Sirius mantap

ikaLiFe said...

dh byk kali present kat depan.... especially awal2 sem... setiap subjek ade....tapi still ketar...
adoi....

SyedGraphiX said...

@She's retarded wekkk..skang x skola da la.. hahaha. ni cite dlu :P

lurim said...

wah.. gambar hang ke cg kat atas tu...bagus2

kwn yang dah tua ni pun masih gementar bila nak bercakap depan orang ramai walaupun dah biasa.. apa2halpun kita kena latih n terus latih diri untuk becakap kerana ia mampu membentuk keyakinan diri kita

PriNceghOstz said...

takpa2..
cuba lg pasnie bro!
msok la debate mne2.

apezs shah said...

salam

hehe takpe kita mencuba benda baru kkdg kan hehe.. saya pernah je..;)

Siti Safiyyah said...

teringat aku masa masisupa tu..dah lah time tu abah aku tgh sakit lepas tu mana nak kene hafal text lagi..jaga adik aku lagi..tapi alhamdulillah dapat johan syarahan bahasa arab peringkat pusat ok..ngeh3

eiYja_cHum3yl said...

@SyedGraphiX
tau xpe...plg best kalau org bg respon la...

eiYja_cHum3yl said...

ade buat post entri n link pd entri SG ni...jengah la ye kalau sudi...

new post entri jalan2 dalam blog

Khairul Amillin said...

ada. baca ikrar lagi. untuk perlantikan ketua & penolong ketua tingkatan. LOL! cikgu2 semua nampak tangan menggigil.. HAHA!

Nadhirah-chan said...

saya first time cakap depan org ramai masa story telling form 1 dulu . sebelum naik stage ase nebes , dah naik ase best lak . tros dapat johan , bhahaha :)

-[miracle]- said...

heee, cool.
saya selalu bercakap depan orang ramai. :P
time kat skolah selalu .
time kat kolej, lagilah kerap. haha.
bak kata papa sy, confident level sy tinggi. wee~ :D
stakat ckp kat org ramai, dah biase. :P

FeeZ~Hafizah~cucuatokaji said...

wahh..hebatnye syed..berbakat dan ada harapan untuk menjadi pendebat di universiti nnt... insyaallah..

all de best n semoga terus sukses :)

cik_hani said...

aku berpidato..nyehehehehe dpat no 2..tp peringkat daerah kubang pasu je..cikai ha..gpon tyme 2 bwu drjah6..tadak malu pa..bedal je sumany..hahaha tp kat spontan 2 errrrr hancuss..melalot bnyak :p
tyme f3 bahas ala parlimen..xmng pon :(( tros down..tak msok pe da..huuu T_T tp pngalaman..syok2

~naddy~ said...

hehe! xpnah berdiri kat dpn klu SAJA2 nk p dpn. aku benchik bberdiri kat dpn n then kna present. tp skrg, padan muka aku, selalu kna bentang proposal n maybe next year aku kna bntang thesis aku plak. haiz!

SyedGraphiX said...

@Hahaziraherrkk.. tidak la begitu.. aiceh. haha. hebat ke hapee. bese2 je kott.
kat tj ade. try la masuk :)

SyedGraphiX said...

@redzuan sangat setuju.. ko pon hebat ape.. doakan aku smoga dpat jd pembahas plak kehh dekat U nnti, hehe

SyedGraphiX said...

@misz nana mmg best kan?? rindu saaat tuu. hehee

SyedGraphiX said...

@Kodet
hakk3. thx ye ;)

SyedGraphiX said...

@ikaLiFe hehee. lame2 ok la tu.. kita kalau nak bg speech .anggap je mcm xde orang kat dpan tu, hehe

SyedGraphiX said...

@lurim ye.. SG la tu. hehe. aduii. btul2. stujuu

SyedGraphiX said...

@PriNceghOstz tringin nak masuk debat..tp, tgklah ade rezeki nnt. hehe

SyedGraphiX said...

@apezs shah pernah? mcamane rasenye? hehe

SyedGraphiX said...

@Siti Safiyyah wahh..mcamane aku leh x prasan kat ko ni SS! aduhh.

SyedGraphiX said...

@eiYja_cHum3yl dah tgk da.. da drop comment pun. hehe.

SyedGraphiX said...

@Khairul Amillin HAHA. tgn menggigil x pe. jgn sore yg tketar2 suda. haha

SyedGraphiX said...

@Nadhirah-chan wahh, tahniah.. story telling dgn public speaking same ke?

SyedGraphiX said...

@-[miracle]- wahh.tahniah! bkan sng tau nak ade self confidence ni ;)

SyedGraphiX said...

@FeeZ~Hafizah~cucuatokaji thx fizahh.. harap2 mampu la mjadi pendebat dkat universiti nnti. hehe

SyedGraphiX said...

@cik_hani hahaa. ala, rugi tuu.. best ape..bahas ala parlimen best la. tp, x berpeluang nak masuk

SyedGraphiX said...

@~naddy~ haha. relax la.. die kasi kite lebih yakin tu.. hehe

CouLeur de Chiqu3 said...

sllu je kne present.

cik Ladies said...

adeh,da lambt..knp CL bru tau niey?? lalala~~SG syarahan ke debat?hhuhu , tau da, cume tak tgok je..

cik Ladies said...

adeh,da lambt..knp CL bru tau niey?? lalala~~SG syarahan ke debat?hhuhu , tau da, cume tak tgok je..

mR.sYaH said...

byk kali selalunya dipaksa.. aku just ambil text baca sampai abis.. xkisah pun menang atau kalah.. kah3..

IMANSHAH said...

cikgu paling banyak cakap..wahaha

AISHA INANI said...

bagos expose kan diri byk2 ckp depan org.
nnti masuk U takder hal sgt... hee.

Nadhirah-chan said...

public speaking lebih matang dari story telling . harap maklum . bhahaha :)

Chaoi said...

adehhh byk nye comment blog popular ni..susah gak nak cakap kt depan orang ramai ni..tengah2 cakap tibe2 xde idea..terdiam kejap..kekeke

SyedGraphiX said...

hahahaha..btol gak tu chaoi

erleena said...

ade pglmn jugak!!
kne pkse ckp huahaha

Faizal n Fashitah said...

Kene biasakan diri. Once dah selalu cakap kat depan, bende ni akan jadi senang n takde nak nervous2 XD

Solihin Zubir said...

haha.. 1st time ckp dpn public mmg cuak giler...
mmg nmpk sgt tgn bergetar..
muka rasa mengembang je.. makin tebal.. heheh...

tp hebat la kan kalau bley jd pendebat.. kalau aku, mmg tak la.. heheh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...