Tuesday, February 1, 2011

Do Follow Blog - Tips Tingkatkan Page Rank


Assalamualaikum, yehh, slamat pagi ye bloggers2. jam menunjukkan pukul 3.. pukul tigaaa pagi. aku rase sume da tido da nih. aku je yg xreti nak tido lg. hehe..ok, jom kita belajar pasal Do follow blog dan No follow blog..korang tau x Do follow blog dgn No follow blog ni? jom aku jelaskan..

1) Do follow blog

  • Do follow blog ni ialah blog yang memberi backlink secara percuma kepada org yang comment di blog anda..nahh, ini la istimewanya bila korang tukarkan blog korang kepada do-follow nih. lagi satu, bila korang da tukarkan blog kepada do follow..nanti, ramai arr yang comment dkat blog korang..scara x langsung..traffic korang pun meningkat.. knapa camtu? ini sebab, crawler dalam search engine google dapat membaca balik komen yang pembaca korang tinggalkan dkat blog korang tu
2)No follow blog
  • No follow blog ni pulak blog yang x kasi backlink secara percuma..kdekut! . haha, x de la..no follow ni pulak..google x dapat nak membaca maklumat dalam blog korang..maksudnya kat sini, korang punya blog x dapat diindeks oleh search engine la...tp, bgus la jgak penggunaan no follow ni.. sebab die dapat membanteras spam dalam blog korang..
3)Kebaikan dan keburukan
  • Kebaikan do follow ni ialah, dapat meningkatkan page rank korang..pastu, nanti banyak la komen dan artikel yang keluar dari blog korang kalau google tuh. hehe.. penggunaan no follow ni plak bagus sebab dapat banteras spam je..tp, boleh jgak banteras spam ni dengan do follow.. korang kena guna comment moderation la.. nnt die akan kuar dkat bahagian spam dkt comments tu.. tu la spider robot nye...sbb, diorang mmg suka dkat blog do follow ni..
4)Cara nak tukar No-follow kepada Do-follow

1) Click kat Dashboard..then ambik Edit HTML dan thick expand widget template tu..
2) Cari kod rel='nofollow'(Tekan Ctrl F senang cari)
3) Gantikan kod yang berwarna kuning kepada 'dofollow', iaitu rel='dofollow'. 
      buat semua 'nofollow' jadikan 'dofollow'

Ok, dah siap.. kini anda SAH mendaftar blog anda sebagai Do Follow blog.. jom kita support do follow blog jom..dapat la jugak naikkan page rank yang malu-malu nak naik ni. hehehe

33 comments:

aizatjohar said...

pilih do follow..dapat adiah x?haha

Eza said...

uih info beguna ni..tengkiuuuuuuuu

Siti Safiyyah said...

ohh camtu jeke? heh baru pasan selame ni nofollow ghupenye.. ;)

Tieka Nadira said...

i follow uuuu.. =P

zubir othman said...

xde pun perkataan dofollow dlm html???plik3...

SG tolong

SyedGraphiX said...

@aizatjohardapat backlink la. hehe

SyedGraphiX said...

@Siti Safiyyah so, cpat2 la tukar..dapat la aku backlink pcuma bila aku komen ko...

SyedGraphiX said...

@Tieka Nadira hah? follow ape plak nih. haha

SyedGraphiX said...

@zubir othman mmg la takde.. sbb, kite yg kna tukarkan no follow tu kpada do follow.. faham?

►AdamXis◄ said...

As salam...bagus dh buat camtuuu...leh laa tgglkn link dikomen...he3.kalau nk lagi advance...pi kat google webmaster skrg and letak sitemap utk komen blog supaya search engin senang crawl...

Hahazirah said...

trus tukar..haha!

Faizal n Fashitah said...

Info yang sangat2 berguna. Thanx for sharing! XD

Scarlett O'Hara said...

dah buat dah.Ada 4 tmpt nak kena tukar no kepada do betul tak?Tq share

Nadhirah-chan said...

saya dah 4 bulan berblog pun tetap tak tau ape tu backlink . ketinggalan zaman betul . huhuw~

cik gadis said...

ohooo!baru kutahu...eceyhh,,thnx Sg! :P

dyana nana said...

hey, info yg boleh dgunakan...
i amk dofollow...hee~

ZulkifliMN said...

apasal 'nofollow' yang last tu tak boleh tukar kepada dofollow ek? dia ada 3 kan, 2 je yang boleh tukar.. yang last tu bila dah tukar, dia tukar balik kepada nofollow.

-[miracle]- said...

dah buat ! :D
thanx. wee~

aizatjohar said...

haha..gwa da wat.jadi2

SyedGraphiX said...

@►AdamXis◄ site map tu smpaik ke harini aku masih tidak mengerti adam. haha

SyedGraphiX said...

@Hahazirah bagus2. haha. nanti rajin la aku komen kat entry ko :P

SyedGraphiX said...

@Faizal n Fashitah u're welcome. sharing is caring lahh

SyedGraphiX said...

@Scarlett O'Hara btull. u're welcome

SyedGraphiX said...

@Nadhirah-chan hehee.. kena banyak wat rujukan la nadirah

SyedGraphiX said...

@cik gadis eceh.. u're welcome lah CG!

SyedGraphiX said...

@dyana nana ambek di follow ye. nnt boleh la sy komen dkat blog awk. hehe

SyedGraphiX said...

@ZulkifliMN ehh, boleh plak x boleh?
cbe try tol2.

SyedGraphiX said...

@-[miracle]- yayy! bgus2. hehehe.. u're wlcome

SyedGraphiX said...

@aizatjohar ecehh.. bagus2.. hehe

bighagenjo said...

terima kasih 4 da tips!! pissssss :)

masterfaiz.com said...

ooo....baru tau fungsi dofollow ni...thanx bro

Izzuddin Fauzi said...

pembetulan dik, nofollow membantu menaikkan rank. dofollow tidak sama sekali, ini disebabkan backlink yang blog anda berikan mungkin dari tempat yang tidak sepatutnya.

http://www.myetech9.com/2011/04/blogger-isu-dofollow-dan-nofollow.html

Anonymous said...

your writing is really great..signed up to your RSS, curious to read more!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...