Monday, January 31, 2011

Situasi di EGYPT..Kita disini buat pe je?

*ini entry copy paste. jika anda mahu, anda pun boleh copy.. apa salahnya berkongsi maklumat. berkongsi ilmu, membuka mata mereka yg masih tertutup..


Minta jasa baik semua yang berada di Malaysia,
Tolong, tolong, tolong, sebarkan pada semua.
Tingkatkan kesedaran.
Rakyat Malaysia di Egypt perlukan bantuan kerajaan.
Secepat mungkin.
Keadaan di Egypt adalah lebih buruk dari yg anda semua tahu.

Kami lihat, media utama di Malaysia tidak ketengahkan langsung hal Egypt.
Kata TPM, "Pelajar Malaysia selamat, tidak perlu dibawa pulang."

Please, jangan bergantung pada media tempatan dah.
Go online, bukak BBC, Al-Jazeera.
BUKA MATA, banyak lagi penting dari hal pilihanraya Tenang tu.

Kenapa, kenapa, student abroad je yg banyak sebarkan hal ni???
Lepas tu, keluarga pelajar Egypt yg kt Malaysia je risau.
Korang tak risau ke?
Tolong la, aku merayu ni.


Okay, wanna know the truth??

  • Airport di Alexandria dah tak boleh pakai
  • Balai polis di sekitar Mansoura dan Alexandria dah dipecah.
  • Angkatan polis diarahkan untuk tidak mengawal, kononnya untuk susahkan lagi protes.
  • Penjara-penjara, yes, PLURAL, di sekitar Egypt dah dipecah masuk; lebih 6000 banduan terlepas di jalan-jalan Egypt.
  • Pelajar2 perempuan terpaksa bergantung dengan pelajar2 lelaki untuk mengawal rumah mereka.




http://www.facebook.com/pages/Global-Medic-Network/161720120528321?v=wall


http://krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com/


http://www.facebook.com/pages/Selamatkan-pelajar-dan-rakyat-Malaysia-di-Mesir/185618624791964


http://luahan-hati-matika.blogspot.com/2011/01/krisis-mesirnasib-pelajar-malaysia.html (videos at egypt. must see!)
post credit to umek.thanks for posting this babe. i wouldnt understand unless you post it. and im praying that my aunty and all malaysian at egypt is alright. amin.


and you. yang sedang membaca. please copy and paste entry ini di blog, di facebook, di twitter in everywhere social network you have. spread it please.
thank you. :'(

kredit>woot-woot

14 comments:

ZWAN SABRI said...

Ayooo..
takowt baca pasai rakyat Malaysia kat sana..
semoga depa selamat.. :(

lionteen said...

sedey.ade adik sorang kat sane. :'(
hope semua selamat. :'(

Siti Safiyyah said...

yeke cte ni weh?aku tgk kat facebook dah kecoh gak..ngeri! semoga mereka terselamat di sana..amin

mR.sYaH said...

aduh bahayanya keadaan kat saner tu.. harap2 mereka semua selamat..

aNnE said...

cepat2 la selesai krisis ni..huhu

cik Ladies said...

dyorg berjihad kat negara org ...
mesir da kucar kacir ..
macam mne >? harap2 org2 islam kat egypt selamat dari fitnah2 dunia di sana .. lagi2 org m'sia .. amin :)

p/s : alorh , haku bru cdang nk gi smbung belaja kat luar ngara .. ape cer niey ? takut haku ..

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

wlaupun takde rakan kat sana, but adik angkat naz student egypt yg hold smntara studynya. Dpt update dr dia jer..and br mlm ni dier dpt contact ngn rumate dier kt sana. so far, tmpt dia okey..cuma mmg line phone sume tersekat. dia col dr kelantan ke egypt pn pkai line sana...
smga rakan2 kita d sana dlm keadaan slamat...insyaAllah.

p.s : gara2 isu ni hangat...asgmnt sbjek perhubungan antarabangsa ada psl ni plak. ni krisis ke, konflik atau senario perang? Huhu

SyedGraphiX said...

@ZWAN SABRI harap2 mereka semua slamat laa

SyedGraphiX said...

@lionteen ya Allah.. saba yea.. insyaAllah selamat

SyedGraphiX said...

@Siti Safiyyah yela.. aku pun baru tau td..

SyedGraphiX said...

@mR.sYaH Aminnn

SyedGraphiX said...

@aNnE
tu laa.. takut nih..

SyedGraphiX said...

@cik Ladies aku pun takut. haha. mcm nak gi je mesir,

SyedGraphiX said...

@Syarifah Nornazrah Al Yahyawaa...sy doakan keselamatan die kak..

ntahla.. konflik kot?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...