Wednesday, January 12, 2011

i Comment You, You Comment me OKAY?


* i comment you , you comment me okay? or..i follow you you follow me?*

Haaa..tu dia. tajuk kita pd siang hari ni ye..ape mksud die? ala, x payah laa nak diterjemahkan..aku pcaya..pembaca2 aku ni semua cerdik pandai semua kan?..
Okay, actually..kat entry ni..aku nak cite pasal quotes yang agak normal bagi dunia blogging ini..iaitu 
"i follow you , you follow me"..dan yang seumpama dengannya la..ape? korang x pernah dengar? tipu la..aku yang baru berblogging ni pun slalu je dengar. hehe..mmg lazim blogger2 baru guna quotes ni..tapi..yang ni..


"i comment you..you comment me"
korang pernah dengar x?? setahu aku x pernah lagi kan?? andai kata la..korang di beri pilihan untuk memilih sama ada korang nak followers atau comment? mane korang nak ambik ye?..

Kalau aku..aku ambil comment...hehe..comment yang banyak lagi better daripada follower yang ramai kan? 
kalau follower ramai tp, die x baca entry kita dan x singgah pun blog kita.. ape guna nya kan? at least.. kalau follower yang sikit..ramai yang comment..ada la guna jgak fungsinya..btol x?..sbb.kita buat entry tu untuk org baca dan comment..tp, yang jadi masalahnya skarang..
followers dan comment tu amat bersangkut paut kot..bila da ramai followers..mesti ramai yang baca kan??
ha..sebagai contoh.. aku ambil blog http://2dayblogger.com la.. korang tau x? follower die 490 je..tapi, UV die seminggu.. berbelas ribu! kalah aku yg follower dah 700 lebih ni..Di sini, kita dapat menilai.. bahawa.. followers bukan segala-galanya...tapi, pembaca dan menerima comment itu lebih membawa kenikmatan berbanding follower..yelahkan, siapa yang x nak apa yang kita tulis dihargai....dan dibaca oleh orang ramai..

so, kalau korang nak ramai yang baca blog korang.. try tips-tips ni..*bagi pandangan aku jela*

-Tajuk entry yang x boring dan pengolahan ayat yang menarik

-lepas dah publish..korang boleh ping kan korang punya blog dekat mana2 tempat ping..paling common stakat ni..twitter,fb, dan gengblogger.

-Make sure korang punya isi tu mmg mantap laa..jangan cuma ada idea..tapi, huraian yg amat pendek! boleh mendatangkan kebosanan untuk pembaca..sebab, seolah2 mendapat tajuk yang agak umum sahaja!

-Berblogwalking menggunakan link post anda...

-Tempat untuk comment kalau boleh sila gunakan Full view atau popup window..lebih mesra readers

-Page yang x berat untuk loading..*PENTING*..sbab, kalau page da berat..kdg2 aq pun jadi x de mood nak baca..tp, kalau tajuk die mnarik.aku akan tunggu lahh *see? tajuk amat memainkan peranan disini*

-Menggunakan colour tulisan yang contra dgn layout..TOLONGlah ambil berat sikit yang ni..sbb, kalau korang gunakan satu kaler yang sama..satu kerja pulak nak kena highlight2..korang ingat blogger2 ni rajin ke nak highlight2 sume tu.. aku pun mlas tau! -.-"

-Kalau buat entry, tolong..tolong...jangan asyik buat kisah pasal PASANGAN je..bukan x boleh..tapi,kalau stiap orang datang blog korang asyik tajuk entry yang sama je.. msti bosan kan?? pastu..die akan bermonolog *aku x nak da masuk blog die nih.asyik2 cerita pasal bf dia je..*

-Comment entry orang lain...bila anda comment entry orang lain..korang pun boleh dapat backlink tau...kadang2..yang guna commentluv tu kan da mmg tunjuk korang punye latest entry kat bawah tu..so, kalau korang punya tajuk tu agak panas..insyaAllah ramai yang datang..
*skali lagi tajuk memainkan peranan yang penting*

-Pengunaan gambar dalam entry.. *penting jugak..sbb, kalau dah entry panjang berjela..tp, x de diselangi dengan gambar...mmg boleh membuatkan readers cpat bosan..


Korang tau x? kalau korang amalkan semua ni...bukan boleh dapat tarik readers je..Traffic blog korang pun boleh naik tau!

*sumbangan gugel*

So, sebagai konklusi...tajuk entry..kandungan entry..amat penting untuk meramaikan orang untuk membaca blog korang..dan, bukan tu saja! bila  entry je dah best, korang x yah laa nak cari2 follower..dah ade je orang yg follow korang sbb nak update psal blog korang!..Traffic pun boleh meningkat tau!

tapi, yang psal "i follow you, you follow me" tu..aku rasa..ape salahnya kalau kroang follow je..bkan ape.sbb,mostly ramai blogger baru buat gitu.. ape salahnya kalau korang beri support pada dia! dia pun nak jugak kan org baca blog dia..macam aku..aku mmg x kisah nak follow blog2 yang macam tu.. bukan susah pun..cuma tekan 'follow' je... =.=" . Pen off

p/s : banyak UV lately pasal UPU dgn Juara lagu.. SEO menjadi. haha! XD

62 comments:

Kodet said...

tu nuffnang ko? power2...

mofaizmz said...

stendet la bila org tinggalkn jejak camtu.. aku selalu gak dapat..

yang aku xboleh blah bila jumpa jejak cmni,
"follow me.. u dah follow baru i follow.."
what?tetiba je.. terkejut i nyah..

SyedGraphiX said...

haha.bukan ahh..tu google je XD

Nieza Micha said...

nice entry beb...

aku sokong semua.. lagi2 yg pasal kisah pasangan tu... bosan kot... macam dia sorang jek ada pasangan... tak yah la nak menunjuk sangat... huhu...

daylachan said...

aku pilih komen..."i comment u,u comment i back" kah3 cm lawak gk ek term tu..lame2 mesti up ayat tu nti;)

apezs shah said...

Wah baguslaaaa.. tahniah yea... tips yg berkesan..;)

mozuba said...

betol2..aku sokong...Jom kite membaca...dan mengomen!yuuukkkk!!

SyedGraphiX said...

mofaizmz : hahaa. mmg x boleh belahh la org cam tu XD

SyedGraphiX said...

niezamicha : btol2.. bengang aku rase kdg2. haha

CahayaCintaIlahi said...

huhu yep sy sOKONg
kOMen yg banyak.. huhu ;)

SyedGraphiX said...

daylachan : haha..mmg la..sbb x biasa guna.. so, sound laen sket aa.

SyedGraphiX said...

apezs shah : haha. u're welcome. sharing is caring XD

SyedGraphiX said...

mozuba : jom2... haha. u comment me. i comment u XD

efa said...

waah2..nuffnag dya..dua2 kot..uhuhu..btw..nice info la..like it

SyedGraphiX said...

ega :haha. tu google laa akq.. adui2. XD.btw, thanks ;)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

wooooo bagusnyerrr ayat tu cantikkk folow memfolow komen mengomen.... biasa lerrrr kita tak nampak apa silap kita orang lain yang komen betul kannn.... takkan kina nak komendiri sendirikan

SyedGraphiX said...

afzan : yepp. btol jugak

BeaN MorENo said...

sila beri tunjuk ajar!

Rose said...

aaaa.. terer gile.. ramai betol menyinggah kat page awak ekk... wah wah wah KAGUM

mimie said...

good info! ^___^ tenkss!

nasri said...

hmm..sya rasa sya pun da terkena penyakit follow di follow nie..kalo tgk kt sebelah kanan page sya syed msti akan nmpak tertulisnya YOU FOLLOW ME?I'LL FOLLOW YOU BACK! sebenarnya sye da boring tahap gaban bila ramai visitor yg komen kt shoutmix minx sya follow blog diorang and then diorg akan follow balik..demi menjaga hati (takut lak di cap kata sombong) visitor2 sya pun follow lah..tp cm da diketahui mmg kena tipu..
tau la blog sya x sehebat mna tp sya minx jng buat muka seduit minta sya follow blog diorg..

(sorry ek da jd tempat luah perasaan lak,kalo rasa semak delete je comment nie)

Jeely jelly said...

tips yg sgt berguna... mekaseh2 :)

aNnE said...

terbaek ah info ni..haha;)

SyedGraphiX said...

bean moreno : same2 la kasi tjuk ajar. sbb sy un org baru jgak ;)

SyedGraphiX said...

rose : takde laa. biasa2.. tu..yg ade traffic tu..gmbar google. haha

SyedGraphiX said...

mimie : haha. u're wlcome..

LyNMafia80 said...

perghhh pengisian yg berguna la chaiyok! (^_~)v

SyedGraphiX said...

nasri : betol sngt.. stuju! .x pe. x kisah laa jadi tmpat curahan prasaan ke ape. janji mende btol. hehe.

SyedGraphiX said...

jely jeely : same2 ye...

SyedGraphiX said...

Anne : thx ;) ..*tulis ikhlas dari ati ni.. XD

SyedGraphiX said...

Lynn: thx ye! ;)

♥cutebabygirl♥ said...

perghhhhh
visitor die! jeles3

btw, info yg sgt bguna :)

anamizu said...

aah btol3..
cik ana pun sokong sgt2..
yg bab pasangan tu lagila..haiya~~

latest entry : |SEGMEN AKU & DRAMA KOREA|

SyedGraphiX said...

cutebabygirl : hadoii2...tu google punye la. kan ade caption bwah tu. haha.. XD

SyedGraphiX said...

anamizu : haha. tau x pe kann? adoii

f y z a H A M I D said...

follow me??? dah mcm jenama bedak la pulak...
ok..back to the topic..
normal la suma manusia nak diri dia dihargai..
bagi blogger rasa dihargai tu dtg drpd beribu-ribu-ribu comment dan juga berjuta-juta-juta follwers..
betul jgak ckp syed.. kalo UV dgn followers tak seimbang..pelik jgak bunyi tu..
apa2 pun yg penting kat sini, tak perlu lah nak menghrapkan balsn dgn apa yg kita dah buat..ikhlas okay?

SyedGraphiX said...

fyza : haha.. bedak follow me tuu.. ta ske ahh. tak wangi. aha XD..yepp btol2.. kna ikhlas.. yg penting dpat sdikit ilmu baru dan share ilmu yg kita ade kpd pembaca. hehe

SayaAnonymous said...

huhu..i comment u, u reply comment ni kat blog u je..heeee

nasri said...

thanks..XD

SyedGraphiX said...

Anon : waaa, baeknya ati anon. haha XD

nordin : u're wlcome lahh..its k ;)

Amiey White said...

hehehe yg best nak comment , nak orang respect follow kita ayat kena sopan :P

woot-woot said...

eh eh eh dulu kan,ade orang tu kan cakap "aku tak kisah pon x dapat komen..jgn komen blog aku doh,segan'


HAHHAHHAHAHAHHAHHA gelak jahat

Anzur Anuar said...

english word paling banyak digunakan oleh bloggers malaysia. :)

Live Blog: belog! my Oxygen

SyedGraphiX said...

amiey : btol3. hehe

woot-woot : tu zaman x matang lg dlm dunia blog. haha xD

anzur : hahaha.tau x pe XD

Cik Tqah said...

dalam proses menukar cara penulisan supaya lebih interesting,..do visit my blog n komen ape yang kurang..hihi :P

SyedGraphiX said...

okayy..jap lg visit ea.

Gayahspears said...

mantap siot uv ko.. auchh jeles i taw~keh3.. i komen u u komen i okies??? hahahaha

SyedGraphiX said...

gayah : hadooii.. kan da tulis.. kat google. haha XD...okieeess.. nanti i komen u XP

Gayahspears said...

la... ingat betoi2... patot la.. tertipu..kah3

SyedGraphiX said...

ahaha..x pe.. jgn malu2 jgn segan2.. da ramai yg ttipu XD

naem glizzy said...

ehem2! wah makin femes die ni kan kan.. btw suke entry ni. ahaha header pon lawa, jeles bole? hehe

SyedGraphiX said...

onaem : whh, tidakk! biasa2 je. hahaa...thanks.. x leh jeles2.. coz header u lg lawa! XD

sab said...

yup. betul. and sab x suke org soh follow balik. hehe..lau diorang soh follow die sbb diorg follow sab. jgn harap la sab nk follow. huahua. ;p
btw..i follow u bcz ada something yg menarik untuk di bace kat belog nieh. wee~ salam kenal ya. :)

SyedGraphiX said...

huhuh..x mnarik mna pun sabb.. btw, thanks eh,

NuSaNa NoSa 91 said...

" i comment u, u comment i ".. emmmm.. keen dh amalkan prinsip ni sejk bulan november tahun lepas lg.. best2~ berjaya tingkatkn jumlah komen~~ ^_^

btw, keen prefer komen drp follower.. sbb follower bleh jd follower hantu tau~ T__T

SyedGraphiX said...

hehehe..bagus la kalau camtu...
aah..follower hantu ramai dr follower setia. sobs3.

ZURAIDAH ISMAIL said...

ok pe follower hantu tu.. hahaha.. silent reader.. i comment u. hik3.

SyedGraphiX said...

zuraidah : ok kea? hahaa.. ntah la..mcam x ok je :P ..

ciK gAyah kePohh said...

alaa setakatt follow tuh..haqu xkehsa sgtt..law dowang g taw cm uh :)) haqu follow jerpp..bkn maty un tekan kilk..hahaahahh :)
hahah sal komen ag xley bla..haqu nyer entri mmg sengkek gan coment..sedayy bhaii tp xper..cukop la law dowang like entri tuh..hahahhaha
hahah pasaii entri haqu mmg..ayt darhh cm pariaa :) bahase ke lawott hindi darhh :)) kurang2 haqu bace nie apat la knowledge ckett nk betoii kan tatabahase haqu :)) hoohho

Ifti Larina said...

tips dabomb!
thanks

Do said...

Salah satu drpd tips Redmummy... tinggalkan comment ke 5 blog popular setiap hari :)

Nurida Mocha said...

huhu...yeke...saya blogger baru..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...