Tuesday, January 25, 2011

New Bloggers Should Read This

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim aku mulakan entry aku pada hari ini..Assalamualaikum..adakah anda sudah tidur? bagus2. tidur yang lambat x elok utk kesihatan kan!. hehe. so, arini aku nak share kan ape sepatutnya blogger2 baru ni kena buat pada blog dia..Oleh kerana blog aku ni ramai jugak la blogger baru-baru, *otai2 x nak datang blog aku nih* so, aku nak share-kan perkara yang perlu korang buat kat blog korang..

1)Template

  • Aku syorkan korang..guna la template yg baru ni... x yah gune yg classic template tu ape.. bukanlah ape kann. sbb, kalau korang nak tau.. classic template ni gile banyak kot kelemahan die..Antaranya, korang susah nak cari kod...kalau korang tengok tutorial-tutorial pun kebanyakannya semua untuk template baru...kalau  tutorial nak tukar sidebar dgn image dkat blog aku ni. korang try la pakai classic template. mmg x kan dapat nya.. Aku tau la sesetengah tu nak kan template yg unik.. sbagai contohnya, click gmbar bintang lepas ke tempat post, click gmbar beruang lepas ke chatbox, click ke peti surat keluar tempat nak comment..x perlu la..x payah buat camtu.. ingat..kita ni blogger baru..so, nak tarik orang datang kat blog kita bukan senang..satu keje plak nak menekan2 ikon dekat blog-blog korang..mmg x kan singgah da la lpas tu.. sries aku ckap. -.-"
  • Korang nak style-style sangat ke template nye? boleh nak style.mmg x salah...tp, x payah laa guna template yang gerak2 tu....ade la makanan gerak2 jatuh dari atas ke bawah laa...sekat-sekat tau x korang..lantas menyebabkan blog korang lambat load..bila da lambat load.. ade ke orang nak tunggu? nak pulak kite yg masih blogger baru ni.. jgn harap la.. kalau otai-otai tu nak jugak die tunggu sejam kat situ ..dah, lupakan yang gerak2 punya template ni. ape kate korang edit je sendiri code html die..skarang kan da banyak blog tutorial. gi je refer kat sana.. banyak yg boleh membantu..
2) Button Follow
  • Ini lagi satu masalah blogger baru kita nih...bila bw, nak suh orang follow..tp, korang sendiri ntah sorok kat mana ntah button tu..x yah la korang gantikan gambar utk follow blog korang.. guna je la yg button asli tu...bkan ape..kalau dah gambar x de tulis nak follow tekan situ..mcamane pngunjung nak follow korang..pastu, bila diorang x follow. mula...pk yg bukan2..so, jgnlah guna image sbagai ganti kpada button follow anda...sbb, kalau korang guna yang original je..diorang da tau yang dkat situ tmpat follow. so, x de masalah la kan..letakkan je gadget followers ni dkat bwah shoutbox..nnt snang lah kan. lpas org bace entry, da shout..trus je follow dkat bwah tu..x de la nak merayau2 cari butang follow yang agak kreatif tu..
3) Shoutbox
  • Beralih plak kat shoutbox...aku bukan ape..kalau aku bw dkat blog2 nih..kadang-kadang ade blog yg guna shoutbox float. ok, tp..float shoutbox die tu.. tlampau bwah...aku nak tulis utk tinggal jejak pun x leh..korang faham-fahamlah kan..bila da jadi gitu..mungkin ke die datang lagi nak try shoutbox korang tu? adjust la width dgn height tu btol2.. atau.. kalau susah sangat. guna jelah yg biasa...ingat, shoutbox dgn blogger baru mcm kita ni mmg da jadi mcm isi dengan kulit.. jangan pulak nnt bising-bising orang x nak singgah blog korang..
  • Lagi 1, kalau nak letak shoutbox tu.. jgn laa letak dkat bawaaaahh sebawaah bawaaah nya. letak je la dkat atas.snang orang nmpak. korang ingat blogger ni rajin ke nak scroll ke bawah2 tu -.-" . seeloknya diletakkan di sidebar menggunakan width 100%..senang..kan? .korang x payah la nak buat navigation bar plak kat atas tu..utk ke shoutbox..org x suka kot..elok2 tgh baca entry..tetiba da  pergi ke page laen. trus x jadi nak drop comment..
4)Comment
  • Pasal comment ni pun sama je..korang tau x most favourite comment box yang mane?.. of coz la pop-up window comment tu... so, bagi sesiapa yg tak tukar lagi tu..tukar laa...senang je.. x susah..ikut step di bawah
Settings>Comments>

ok, bila dah smpai je dkat comment tu.. terus checked in box pop-up window..pop-up window ni lebih mesra pembaca la ..orang pun senang nak komen. sbb, dia terus bukak tab laen dan x ganggu link yang sedia ada . tp, andai kata korang ambil yang full view..die gune link yg tu..x new tab. sbb tu aku lebih syorkan kat korang supaya guna pop-up ni je..

5)Membezakan widget keperluan dengan kemahuan
  • okay blogger2. dalam isu ni. anda perlu bijak membuat pilihan..tolong la meminimumkan widget anda dan pilihlah yang betul-betul anda rasa perlu......bukan lah ape kan..sbb, kdg2 aku masuk blog tu.. macam2 widget ade...smpai nak load blog pun gila lambat kot!..lagi skali aku ulang, kalau nak ikut slera kita ni mmg la nak yg lawa2 semua, tp kna jgak fikir orang yang line internet die tu x seberapa..cukuplah hanya pamerkan yang perlu...
Actuallly banyak lagi aku nak tulis. tapi, aku rase cam da panjang kot. karang panjang lagi kang korang bukan baca pun. buat sakit tangan aku je tulis. apa-apa pun, pilihan kat tangan korang lha.. aku pun bloggers baru mcam korang jugak..cume nak tlong sesama ita je =).biar la kita ade semangat skit nak berblogging bila orang asyik dtg kat blog kita je kan?..oleh itu, jgnlah kita cepat membuat kesimpulan thadap orang lain. maksud aku disini. janganlah korang membenci seseorang (blogger) sbb diorang x dtg blog korang ..padahal, korang sndiri la puncanya diorang x datang blog korang...ok lah, selamat berbelogging ye semua

p/s : sama-sama kita maju bsama =P.Entry yg busan sbb x byk gambar .hihi

68 comments:

DiriKu said...

kehkehkehke...kali ni tak terasa pon... :D

SyedGraphiX said...

Diriku : erkk. kali ni x kena eh? haha

Aboy93 said...

aku mmg risau kalo blog aku lambat load

aNnE said...

no 2 tu,sokong..suka buat button follow jadi icon..kita ni kadang2 tak nampak..huhu

dan no 5 pun,sokong jugak...byk sangat widget boleh hang pc..dush..hahaha

zati said...

ekekeke nie mcm melepaskan marah je hihik, btw thanx 4 ur tips :)

Ahmad Faris said...

waa..info yang bagus utk blogger baru yang macam chek ni..ade jugak sindiran yang terselit sekali..

SyedGraphiX said...

aboy93 : hamboii. riso sngat die. haha

sniffa93_aznil4eva said...

:)

SyedGraphiX said...

Anne : tau xpe.. sdih bukak bog yg byk widget -.-

SyedGraphiX said...

zati : aah. ehh, x dela.. mmg style kot. haha. u're wlcome

SyedGraphiX said...

Faris : hehehe. terima kasihh..

najwa napatah said...

aduss,,terasa.tp sikit jer.ngehx3

A'IM said...

hehe..menarik...banyak info yang akan digunakan... selama ni tak sedar page agak berat sikit sebab pakai speed 4Mbs...kalau bro rajin leh komen2 sikit kat page aku ni..mana tau ada yang patut dibuang lagi...

entri baru:kosnpirasi hebat sepanjanga zaman http://kindofsoul.blogspot.com/2011/01/konspirasi-konspirasi-paling-hebat.html

ZulkifliMN said...

kan dah terkena sebijik..

Fariq said...

perghh, syed dah mula bermain2 dengan seo..

sembil9n said...

ko perli aku ke?? xdkan...ahahaha~

BeaN MorENo said...

nice tips

-[miracle]- said...

agree !

ruby zaizi said...

yey bgus entry ni!!setuju sgt..haha wlupon ade yang terkena sikit kot tpo xde la byk..sy suke blog yg kemas jep..xnk byk widget..jam pon xperlu letak kot,,kn jam lappy ade?? :P

Amiey White said...

Okay terkena button .
weekkkkk da lama guna button tu hehe

Btw syed amiey nak minta tolong watkan kotak shout box boleh? nnty kalau boleh tolong syed contact twitter amiey okay :D

x pun comment

mofaizmz said...

haha, aku suka dtg sini buat kacau.. hahaha..

p/s: lg 1 lagu beb.. klu bleh jgn autoplay..

n!da said...

good info. tengs.. ^_^

SyedGraphiX said...

najwa : hehehe, tamau terasa2 lahh.. hihi..ni skadar teguran je..

Siti Safiyyah said...

haha sokong2..sabar jela lebih2 part ade mende alah gerak2 tu..hehe ;)

SyedGraphiX said...

Aim : hehe. tu lahh..nnt kalau de mase SG dtg sna.. hehe

SyedGraphiX said...

zul : hadoii...saba2 . hehe

SyedGraphiX said...

fariq : ehhh x la, mana ade :P

SyedGraphiX said...

bean : thanks bean :)

[-miracle-] : thanks for agree :P

SyedGraphiX said...

Ruby : btol2.. jam lappy da ade. kalau pakai jam pun nnt lg berat coz jam guna javascript

SyedGraphiX said...

amiey : haha. adoii... :P..ehh, kotak camne ni? x reti laa

SyedGraphiX said...

mofaizmz : nnt aku kacau kau plak. tgk ahh. haha

n!da : thanks.

Jejaka Terhangat. said...

woahh..nice tips..banyaknye orang komen..canggih ni. hehe..

Abdul Farique said...

terbaik entry kali ni . Sesuai untuk blogger baru untuk membaca . macam saya jugak :)

CikBulat said...

wahhh ! good etry ! teruskann !! haha

Yiedpozi said...

1. Setuju bebenor Yied. Tak payah la nak pakai template yang gerak-gerak tuh. Background gerak-gerak. Orang nak baca entri kat blog kita pun susah.

2. Ha'ah. Dulu Yied ada gak buat button follow camtu. Terus Daus cakap, orang susah nak follow kalau buat camtu. Selepas itu, Yied terus tukar balik. Guna je button yang asli tu.

3. Dah banyak dah Yied jumpa blog yang buat float shoutbox. Tak salah nak buat kan, tapi jangan terlalu bawah sangat. Bro! Ok ke kalau shoutbox tu letak dalam page baru? Macam Yied buat tu.

4. Hurmmm.... Dulu Yied buat popup gak. Tapi Daus cakap lebih baik buat yang kat bawah post tu.

5. Kalau bro tengok blog Yied tu, banyak tak widget-widget yang tak perlu erk?

TEMPAH HEADER HANYA RM5 DI SINI

Jangan lupa join 'Contest Review Blog Yiedpozi.info'

Hanim Mahali said...

thanx for sharing... ^_^

mohd sasuke said...

info yg bgus..caer nk tulis entri psal ni tp da byk sgt blogger2 dah kongsi..anyway nice job..bantu newbie selagi terdaya..=)

a!n n!a said...

hehehe..
info yg cool..
a!n pn blogger baru gak...
btw,thx.. :)

Nadhirah-chan said...

blog saya ni agak-agak lambat loading tak ? rasa cam banyak jugak widgetnya . huhuw~

Kodet said...

ko da mula buat tips blog ni....makin power~

zikeryhassan said...

setuju dengan point-point yg diberikan :)

♥ ieRa ♥ said...

agree ngan ide SG ni...

TAMBAH TRAFIK DENGAN SUBMIT BLOG KE 2500 SITE SECARA PERCUMA!!!

PriNcesS SunShine said...

adui...msti blog sya sgt la brt kan..huhu..
apa yg ptt sy wat n buang kat blog sy??jom2 bg tau sy..

Cik Reena Tan said...

awak~ nak copy entry ni boleh? nak share dengan bloggers2 laen..

:)

SyedGraphiX said...

yied : adoi panjangnye. hehe.blog yied tu ringan je la..kalau boleh shoutbox tu xyah la ltak kat tab. ltak je kat main page. kat main page xde byk widget pon. so, bro rase ok je kalau ltak situ

SyedGraphiX said...

AF : sy pun baru jugak . hehehe
CB : alaaa..biasa2 je kot CB
JT : hehehe. thanks,

SyedGraphiX said...

hanim : u're wlcome lahh ;)

SyedGraphiX said...

caer : ape salahnya buat lg. hehe. thanks eh caer.

a!n : kita sme2 baru lahhh ;)

SyedGraphiX said...

nadhirah : x la. blog nadhirah just fine je. x slow pon. hehe

kodet : hahaha.. x leh lwan ko nihh.

zikery : thanks sbb stuju ;)

r-mean said...

kamik masih baru :)

Ujang9897 said...

terbaik...

Umar Faruq said...

nice.. da lame rase nk buat post mcm nie.. hahaha..

shahsyaz said...

terima kasih utk nasihat tersebut..

hehehhe

SyedGraphiX said...

r-mean. same je kita

SyedGraphiX said...

ujang : thankss

SyedGraphiX said...

umar faruq : nape x wat? hehe

SyedGraphiX said...

shah : same2.

ciK gAyah kePohh said...

hahah mmg knkang lambatt betoii :)) tp xper sabar tu sepauh iman..hee~~ tp toii kot xpelulah cam2 bende nk tarukk pening pale nk bace anty :)

Hahazirah said...

"widget keperluan dengan kemahuan", mcm ada unsur2 ekonomi asas je. haha, xde lah. ak stuju ap yg ko tulis. ;)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

tima kaseh atas infonye . hehe =)

Nurul Baiti said...

tips yg bagus dan mantap :D
thx boleh jadi rujukan ni
^_^

Izzatie Natasha said...

thanx 4 da tips.. :) sangat2 berguna..

farahin :) said...

it really2 help me.
thanks a lot :)

yaya said...

nice info bro !
toce ;))

miss irah said...

nice entry dude.. asyk syum jer bace.. sowang2 ni.. haha nice info.. fyi im newbie kt cni...=)

jasa custom clearance said...

saya suka blog anda..
SALAM

azrijohan said...

nice blog n entri..
bgus tuk newbie:)

blog budak pendek said...

.....(:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...