Sunday, January 9, 2011

Perkara Yang Ditakuti Ketika Memandu?

Entry kali ni.. aku nak kongsikan perkara2 yang paling aku takut ketika memandu.. haha. x kira ar memandu motor ke ..kete ke...janji mende tu aku takut!. haha..dan mungkin juga korang pun rasa ketakutannya??

jomm kita terjaahh!



  • KERETA 

1)Bila aku bwak kereta, aku paling takut kalau aku dari lorong kanan .. nak ke lorong kiri..aku dah bagi signal dahh ni..tapi, aku akan tgk hampir berminit2 untuk masuk ke lorong kiri.. sbb ape? sbb aku takut mereka dari belah kiri tuu tak kasi laluan! mmg mampuss la aku kann XD

2)Lagi, korang takut x kalau korang ikut blakang lori? nak pulak lori tu bwak balak ke..kelapa sawit ke.. ape2 jela? .Kalau aku, mmg takut a wehh.. aku akan ikut blakang die dgn jarak 1km! fuhh! jgn pcaya.. tp, jauh la jugak aku ikut blakang die..sbb, pnah tjadi aa. muatan daripada lori tu.. jatuh..nasib baek x kena cermin.. Alhamdulillah..pastu, ade satu kes ni.. time ni mak aku bwak.. ade lori ni.. tetibe je masuk lorong kitorang.. padahal die dari arah yang bertentangan..pehh.mabuk agaknya! dah hon baru sedar =.=" bahaya kan?

3)Pemanduan dalam hujan? ye, dalam ujan..ape2 yg kita lihat pun sume jadi kabur kan? ..sbb tu aku x brape brani sangat nak bawak kete dalam hujan ni..sbb, kdg2 tu...tayar kete tu mudah lari bila langgar air.. terus ketepi.. bahaya jugak kan??

4)Beralih pula kpd bab parking..aku akui. aku mmg lemah kalau nak parking sisi.. means, parking yang kena masuk blakang kete tu dulu..x brani la aku..kalau jd pun... mungkin kna ade org kat blakang kot..macam ni
ee..seram laa aku tgk gmbar ni..aku tgk je da sah2 macam x muat. macamane nak masuk ntah -.-"

5)Memandu pada waktu malam..waktu malam ni..waktu org nak tido laa..ape kes pulak bawak kete tgh2 malam -.-". aku mmg agak tak suka la bila drive waktu malam.. sebab, kalau aku drive waktu malam. aku akan mengantuk mengantuk dan akan terus terlentok! x percaya ke?. aku pernah terlelap sat masa bawak kete...pastu aku nasib baek TERsedar.. mase tu skali dkat highway.. fuhh.lega aku rase.. nasib baik x de ape yang terjadi. dan skarang, bila tiba waktu malam. aku lebih berhati2 untuk bawak kereta sebaik mungkin!

6)Waktu memotong.damnn, aku since kejadian mase raye tahun 2010 aritu...atass kegagalan aku memotong..aku dah x brape brani da nak memotong...tp, kegagalan aku tu x melibatkan sebarang kemalangan la..tp, cume satu lorong smpai 2 buah kereta ahh satu arah tu.. sbb, kereta tepi aku slow sangat..aku mmg x de chance nak masuk ke lorong aku balik..so,tawakal je time tuh..

7)Time ade ambulans @ polis nak lalu cpat..haa. ni lagi satu.. aku risau tol kalau ade ambulans atau polis lalu..bkan pe.. sbb, kdg2 aku da kasi laluan. org depan tu buat bodo je ..pastu..da la ambulans tu sebelah aku..pandang2 plak tu.. aku gabra la jgak kan. da la lesen baru...mmg susah kalau ade yg x ikut praturan ni!

8)Time lalu jalan sempit.. Arrrr...aku mmg tak boleh lalu jalan sempit2 nih. aku risau tol kalau nak selisih.. x abis2 aku akan pikir pasal selisih selisih dan selisih. pastu, nak plak kalau jalan2 mcam utan tuh.fuhhh. lg dasat tu.. jalan kecik..kete kalau kecik jgak takpe laa.. ni da la besar gedabak! *besar je tp x mewah ok*

9)Kalau kereta tetiba buat hal tgh jalan! . aaa.. mmg x boleh.. dan2 pulak tetibe kredit takda!.. haa . ambek kauu.. tpakse mengharap belas ihsan drpd pemandu lain untuk menolong anda!

10)Berhadapan dengan pemandu yang menjengkelkan!. menjengkelkan maksud aku macamni... x sedar salah sndiri! pastu, ttibe nak hon-hon kat aku.. kalau salah aku aku boleh trima bebb . ni kau yg x btol nak hon2 aku pe kes? =.="

  • MOTOR
x byk sngt point psal motor nihh.sbb aku jarang bawak motor pergi bandar..kalau aku naik motor plak.. aku paling takut..mende nihh...

1) Hujan...bila hujan...mesti la basahkan!? abess la basah aku macamni.. kene cari tmpat bteduh plak.. haishh..

2)Aku akan lalu kat tepiii je..setepi tepinya... sebab, aku takut laa.. kalau kete dari belakang redah aku.. da la aku ni motor. skali dia langgar. tgolek aku tengah jalan.. kene langgar dek kete lain. mmg KO la.. kalau sempat ngucap x pe.. kalau x? haihh.. Nauzubillah..sbb tu every 1 min aku akan tgk cermin kalau naik motor.
and aku rase cermin merupakan element paling penting kat motor..*mcm mane diorang bwak moto x de cermin hah?? musykil2*

3)Kalau nak jalan jauhh.. paling takut kalau aku nak gi jalan jauhh. sbb, bahaya bebb naik moto. pak sdare aku baru arwah kna langgar lari dek lori . so, aku da smakin takut untuk naik moto..

4)Kalau motor tetiba pancit tengah jalan.. pehh, korang bayangkan kalau motor korang tu.. tayar die tetiba je pancit tengah jalan...meletop plak tu.. mesti korang terjatuh dari motor tu.. and then, kna langgar dek kete dari blakang la jawabnya...

Aku rase berikut2 ni jelaa yang aku takut ketika pemanduann..bukan takut apa.. cume kita kna la berjaga2 dan menjadi pemandu berhemah! malang tidak berbau bebb! ..

p/s : who said Men is a good driver?

29 comments:

f y z a said...

drive???? bila la ley ambik lesen ni..
haish.. :)

SyedGraphiX said...

haha. sabar.. x lame lagi tu.. bleh laa..knp comment kat atas2 nih hilang -.-

♥ Princess ♥ said...

hehehe....apatah lagi perempuan kan? sama ler kite..=P

SyedGraphiX said...

aah..tol2.. haha..

nunui Joe said...

sy tkt bawak mlm..
sbb sy ad rabun malam..
bawa pn slow ja..huhu

SyedGraphiX said...

x pe.. biar lambat asal selamat kan? hehee

krole said...

wuahhh sekali same r bro..ngee...n krole stuju sgt bab moto tu ngee...kalo hujan adus...cpt2 cari bus stop or fly over ngee~

SyedGraphiX said...

same?? wahh.. sebab ke brape krole? haha..

aah.naek moto tu yg x tahan tu

woot-woot said...

wit wit..hahhaha..

SyedGraphiX said...

woot-woot ; =.="

9w2ury said...

Aik, nape komen aku kat sini tadi 'hilang'...
ape silapnya dan salahnya, wahai tuan rumah? agar dpt ku perbetulkan dilain kali... (sedehh...)

SyedGraphiX said...

post td gune commentluv punya box..
tp, x minat plak rasenye..
x tau la plak bila remove die hilang .haha. sorry2.

f y z a said...

komen kat atas2????
pakai silap mata kowt
hmmmm....

SyedGraphiX said...

yela kot barangkali XD

Kodet said...

kebanyakkan sama macam aku... aku moto takde cermin ... men tgk2 blakang je...cermin kna curi...agak setan sapa yg curi tu.. aku pun mls nak beli baru...

Perkara yang perlu dibuat sebelum new entri
Blogger Newbie tanpa blogwalking = ?

SyedGraphiX said...

aiikk..cermin pun nak curik?? dasat tol =.=

Faizal n Fashitah said...

Aku penah eksiden moto dulu. Patah kaki.. 6 bulan merengok kat hospital/ rumah. Sampai sekarang memang fobia la nak bawak moto. Better drive kete je.. lagi selamat XD

SyedGraphiX said...

pehh..dasat..tu laa.. moto ni mmg bahaya aa

Gayahspears said...

hak3.. terase dgn n3 ni..huhu..

sekamar rindu said...

salam..

risau kalau2 mengantuk..

**folo ur blog....**701

SyedGraphiX said...

gayah : erkk.. knp? haha

SyedGraphiX said...

sekamar rindu : wslam..aah, kalau ngantuk mmg bahaye =.=..

Gayahspears said...

sbb aku salu tertido mase bwk keta..huhu..
aritu nayaris2 tak xcident..fuh

SyedGraphiX said...

haha. lebih kurang je la kite XD

Mais said...

sy takut semua sbb ssy lngsung x de lesen...

bila laa agknyer sy nie berani ambek lesen...ish2,..

SyedGraphiX said...

haha..nnt brani laa tu.. blum mase lg. hehe

biskut said...

jangan terlalu takut beb...beringat jer ok.

SyedGraphiX said...

btul2... takut skit2 suda. haaha

si para para said...

bawak kereta ke..motor ke..beskal ke...lori ke..bas ke..semua tetap ada bahaya..sebab tu orang cakap kena hati hati di jalan raya..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...