Thursday, January 27, 2011

Animated Banner Tutorial


Assalamualaikum.. harini, err. aku nak ajar korang macammane nak buat gmbar gerak2 mcam kat atas nih. hehe. Actually, gambar gerak-gerak / animation picture ni datang dalam banyak format , contohnya mcam flash dgn .GIF.. yang aku nak ajar korang arini ialah .GIF..nak buat banner ni senang je.. tp kena lah ada software nye.. jom aku ajar korang step by step untuk buat banner .GIF ni..

1) Korang kena ada photoscape..kalau x de.. click SINI dan download
2) Bukak photoscape anda..
3) Click Animated GIF




4) Drag kan gambar di list ke bahagian tengah... Pastikan setiap frame yang anda gunakan berbeza ..ubah masa untuk setiap frame jika mahu dan ubah effect yang sesuai dengan cita rasa anda!..


5) Bila da selesai cuma perlu save dan siap! ;) 


CONTOH LAIN 


Mudah kan? dengan beberapa step sahaja dapat create banner tanpa menggunakan photoshop..tp, imej asal aku gune photoshop la.. kalau sape yg x reti gune photoshop untuk image asal, photoscape jugak ada tool text kat situ. boleh je gune.. untuk edit segala gambar pun bolehh..senang kan? so..thats all. harap membantu ehh..hehhee..kalau korang kreatif.. lagi cun la banner korang =)

p/s : nak guna flash x reti lagi.. hehe. so, buat banner GIF je la dlu 

20 comments:

cik Ladies said...

yes .. haku da tau nk buat .. ! ahak3

:p

Myung Dae said...

Bagus2 . Banyak kan lagi tutorial .

Jom Baca Ni
http://myungdae92.blogspot.com/2011/01/rindu-blogging.html

ZWAN SABRI said...

Bagus2..
i likeeeeeeeee.. ;)

ZulkifliMN said...

.gif guna photoshop boleh tak?

Abdul Farique said...

info menarik !! . tp AF dah buat awal da :) tapi thanks for share to all :) you are nice bro . !!

Miss dorayAki said...

yeay! suka n3 ni. kita tak pandai guna photoshop. tq cz sudi berkongsi ;)

Fariq said...

bile nak ajar yg pakai flash pulak??

Bila Blogger Adalah Seorang Pelajar

SyedGraphiX said...

Cik Ladies : dah tau ke? hehe

SyedGraphiX said...

myung dae : hehe. thx ;)

SyedGraphiX said...

ZWAN SABRI : tenkiuu bro

SyedGraphiX said...

ZulkifliMN : boleh, tp sy x pndai la bro. hehe

SyedGraphiX said...

Abdul Farique : dah buat ehh? x prasan la plak. hehe

SyedGraphiX said...

Miss dorayAki : bguz lg guna ni.. senang. hehe. tp, kalo gune photoshop effect die laen sked la. hehe

SyedGraphiX said...

Fariq : alaa.. tunggu la. x blaja lg :P

conbellydiobeterisme said...

aku nak try gak la yeah~

SyedGraphiX said...

erk! ko bkn da tau ke? lalala~

syufaa said...

besh2!! :D

Siti Safiyyah said...

ko penah tgk tak banner ayeemayam tu? aku jeles dowh tgk banner tu..nak buat macam tu..smart gak..

Rasydan Rosdi said...

perghh..kau mmg cukup crtiv xterpkir lak aku,cara yg kau buat nie..btw info kau terbaik :)

fasya said...

x sangke lak photoscape ley wat camtu..slame edit pic je..huhu~ neway..thanks yew..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...