Sunday, January 23, 2011

5 Sebab Kenapa Blog Anda Lambat Load



Assalamualaikum..Post kali ni aku nak tanya korang..kenapa blog korang berat?? korang tau x knapa blog korang berat? ok, kat sini aku nak list kan certain things yang boleh memberatkan blog korang dan skaligus nak load pun lama gilaa .so, diorang singgah kejap je blog korang dan akn menjejaskan traffic anda.. fuhh.. Antranya ialah ,

1) Penggunaan javascript yang terlalu banyak boleh membuatkan blog korang berat. Perkara yang menggunakan java script adalah seperti welcome widget tu.. pastu shoutbox..ttapi, dalam kes ni..shoutbox kita x perlu amik kira dlu..sbb, penggunaan shoutbox dgn blog ibarat aur dgn tebing lah bg aku..lagi, widget laen pulak macam traffic feedjit tu..lpastu yang korang ambik2 dari adiwidget tu...mmg la style tp, korang telah memberatkan blog korang tau..oleh itu, kurangkanlah dan buangkanlah widget-widget yang dirasakan tidak diperlukan dan hanya mendatangkan kemudaratan kepada blog. yelah. mudarat lah kan? bila da obesity. hehe =P

2) Saiz banner yang besar.. wahh, pernah x korang tau saiz banner yang besar mampu melembapkan proses blog untuk loading? pandai-pandai la memilih saiz yang sesuai utk blog anda.. mcam aku.. mmg saiz banner aku besar. aku akui tu. hehe. tapi, aku menggunakan jquery untuk mempercepatkan proses load gmbar bila korang scrolling ke bawah..korang nak jugak? jom ikut step ni..

Step 1 > Pergi dkat Page Element.
Step 2 > Then, ambil add gadget dkat sidebar tu..dan pilih html/java
Step 3 > Paste code di bawah dkat box tu




Kalau korang nak tau..Jquery ni..die ade fade style.. lawa.. la. ssuai untuk blog. ;)

3) Template blog.. ok, bab template blog ni.. aku rase x payah la korang nak guna yang gerak-gerak bagai. sbb, aku ade bukak blog mane tah smlam .gune template gerak2 tu.. korang tau x? template tu gerak punya lahh lama..tpi entry x muncul2.. so, aku pangkah je la. sorry2..see? pemilihan template main peranan kat sini. x yah la nak pilih yang gerak2. yang x gerak ni pun banyak je yg lawa-lawa

4) Lagu dalam blog? ye! lagu dalam blog. please.. x yah la taruk lagu dalam blog korang.. korang tau x. mostly 96% blogger semua x suka blog-blog yg pasang lagu scara auto play ni.. sbb, yela kan. dah la berat nak loading.. pastu, kalau bkak blog laen lagi.. dah jadi bertindih2 dah lagu.. not nice to hear la.. org tgh syok baca entry..tetibe je ade 3 lagu bercampur. pehh. korang bayangkan lah camne. macamane la aku nak drop comment kat entry die. aduii..

5) Penggunaan gmbar gerak2 atau .korang tau x .. gambar yg berformat GIF yang boleh gerak2 nih.. masa untuk load die lebih lama berbanding format PNG dan format JPEG. aku rase. pempuan la yang banyak guna gmbar gerak2 nih.. hehe..

Berikut ada 5 perkara yang boleh memberatkan blog korang. aku ingat nak tambah lagi. tp malas lahh.kang panjang berjela pulak org taknak baca kan. so, ckuplah stakat ini . At least ada la aku gunakan blog aku untuk perkongsian dgn orang ramai..

70 comments:

-[miracle]- said...

saya ta suke blog yang ade lagu ! grr !

ruby zaizi said...

mne code nye??xnampak pong..siyes ni :p
cube cek blog sy susa x nk bkak?loading lme x?huhu.
maceh

Rose said...

kalau 0.3+ seconds consider laju ke slow?

Kodet said...

javascript dlm blog aku ada 7/10 . Lagu tak ada , gambar HD ada... patut le lambat....

Tips : Cara tulis entri dengan betul oleh MrKodet.com

Myung Dae said...

Saya benci blog ade lagu . HUAHUAHUA

Jom Baca
http://myungdae92.blogspot.com/2011/01/dapat-duit-dari-nuffnang.html

SyedGraphiX said...

-[miracle]- : haha. sokong2..

SyedGraphiX said...

ruby : td ade error skit. sorry2. hehe

SyedGraphiX said...

rose : bkan.. die tgk yg KB tu.. mcam sy 84 KB.. kalau bwah 100kb tu ok la

SyedGraphiX said...

kodet : java tu ambik yg perlu je

SyedGraphiX said...

kodet : java tu ambik yg perlu je

atiEy_[azHa] said...

lorh. camtu plak. huhai. tolong tengokkan blog leh? tu pun lau ada masa. lambat tak? hmm yang sal lgu tu memang sokong. tak berapa setuju la. kalau untuk personal nye yang orang tak baca takpa lah.

SyedGraphiX said...

atiey : baekla.. jap ye syed tgk.. sbb, kalau lagu ni die buffering lg atiey. sbb tu lmbat..

mOoN said...

mcmana blog sy pulak? ok x loadingnya...dulu memang ada lagu but dah buang...pic pun dah kurang'n gak...

SyedGraphiX said...

moon : blog moon ok je.. x slow pun. hehe

aNnE said...

1.blog anne x guna adiwidget.widgets penting je ada kt blog ku itu.haha
2.blog ku takda banner..kesian..hehe
3.template dsigner blogspot punya simple je..tp kalau reti decorate,menarik sikit..ekeke
4.tak suka blog lagu dia autoplay.
5.jarang guna tp prnah guna.haha

pnjang pulak ku bebel..hahaha

trimas fer sharing :)

mofaizmz said...

blog aku abis simple dah... xde widget2 berlebihan melain gambar yg aku buh suma high quality aku tarik kat PS.. cb check slow gak ke.. hahahahaha

♥ solehah ♥ said...

hehe.blog solehah cmane syed?? :)

fara feroza said...

blog yg ade lagu menyusahkan...cewah...cam best sangt blog aku..;)

nak love bite tak..?

namaku rahmat said...

ok aku da psg jquery

erinn kechiik said...

blog rinn berat x ehk???

erinn kechiik said...

blog rinn berat x ehk???

Cikbelog said...

saya tak suka blog ada lagu yang tesekat-sekat. kalau lagu ok takpe.

A'IM said...

SALAH SATU SEBAB AKU TAK PERASAN PAGE AKU BERAT ADALAH SEBAB AKU AKU GUNA STRAMYX 4MBs..HAHA... TU DOWNLOAD CITER PUN TK SMPI 10-15 MINIT..

entri baru::GAMBAR BENCANA ALAM AYNG CANTIK TAPI MENAKUTKAN http://kindofsoul.blogspot.com/2011/01/gambar-bencana-alam-yang-cantik-tertapi.html

Fariq said...

tambah skit,, nak melajukan blog..

1)compress korang ounya xhtml code tu biar size dia jadi kecik skit..

2)dkt bhgian edit html tu, cuba check betul2.. kdg2 ada kod yg tak diguna pon.. contohnya kalau dia ade letak simbol /* */ tu sbnrnya hanyalah comment code,, ataupun kod yg diorg masukkan tu diorg disablekan dgn letak comment code tu,,

jd kod kat comment code tu bley remove je,, tapi kalau nak remove tu pastikan anda mempunyai basic la dlm xhtml,, slh remove habes la template.. :)

She's retarded said...

nasib baik blog ringan
kekeke (perasan lebih)

nasri said...

blog sye ada lgu..
masing2 org la

SyedGraphiX said...

anne : wahhh. menguatkan lagi. thx thx. ;)

mofaizmz : blog ko ok je. ringan ;)

solehah : blog solehah da la chantek. load pun laju je. suke lhaa. hehe

SyedGraphiX said...

rahmat : da psang? asal aku bukak cam tak psng je lg. hehe

SyedGraphiX said...

fara : waa. stuju2.. blog yg ada lagu kdg2 lambat gilaa kot nak load

SyedGraphiX said...

erinn : x .. blog erinn laju je. hehe

SyedGraphiX said...

cik belog : sama lahh kite. -.-"

Aim : hahhaa. patut lhaa :P

SyedGraphiX said...

fariq : thxx2.. gud tips tu. hehe

she's retarded : haha, ringan pun. btol2.

♥ solehah ♥ said...

whoa..trimas trimas..hehe :)

Solihin Zubir said...

masa aku mula2 buat blog dlu pon aku teruja jugak pasang widget mcm2 konon nk cantikkan blog.. taruk lagu lah bagai..
alhamdulillah aku terima teguran drp blogger yg lebih pengalaman..
kini blog aku lbih simple.. hehe..

C I K . F Y Z A said...

addict dgn gif....
wuaaa.. x ley!x ley!

Umie Nadhirah said...

ouh (3 je words^^)

Faizal n Fashitah said...

Blog aku memang banyak images, sebab tu la aku taknak letak lagu ekekeke..

Amiey White said...

amiey ambik code tu okay btw sama lah amiey x suka blog yg ada lagu -___-" annoying

tomatokering :) said...

ceq guna jugak jquery tu :) tak berat blog bila nak bukak gambaq :)

ZulkifliMN said...

"jquery untuk mempercepatkan proses load gmbar"
sistem die mcmmane bro?

Encik Blogger said...

xsuka jgk blog yg ade lagu.. kkdg lagu xsedap.. Hehehe

SyedGraphiX said...

solehah : u're welcome

solihin : tau x pe.. aku pun sama cam ko je dlu.. mcam2 lagu.. widget lagi. hhaha..

fyza : nothing is imposible if u say YES! haha

SyedGraphiX said...

umie : 100 words more. pls? haha

faizal : kalo x de gmba? nak ltak la ea?haha

SyedGraphiX said...

amiey : ameklah. hehehe..tau x pe.. kalo yg sekat2 tu. haaa.. ishh

tomato : btul2. hehe

SyedGraphiX said...

zul : die mcam ade fade in style.. so, x yah nak tunggu gmbar tu load smpai penuh.. die kuar dalam bentuk fade in..

encik blog : haha. btul2. sokong2. XD

DiriKu said...

hahahaha...terasa ni..kuikuikuikui...

blog saya berat tak? :D

mohon share info ye.. :D

shah amirul said...

lagu tak sesuai memangla orang tak suka.aha lagu main peranan naikkan mood jugak.aha

n i k l i s a said...

xkesah dgr lagu. okay saja.

em, bab gamba gerak2 aku suka.yay.
comelness

redzuan said...

lagi 1 aku nak tambah bro, bab gambar ni, sesuatu entri atleast perlu jagk gambar2 untuk menaikkan mood pembaca di blog korang utk baca. tp gambar ni jugak 1 penyebab kpada blog lmbat loading. so cuba minimiizekan saiz gmbar dlm entri korg kepada small atau medium cukup. xperlu besar, lepas tu hapuskan link gmbar korang copypaste tu.

missSenget said...

rasa xletak ape2 sgt kt blog.. tp stil berat...

T__T

mia.lia said...

yg lagu uh mmg...rasa cm nak hempas je lptop.,haha..

no 5 uh,.,agak terasa..haha

mia.lia said...

yg lagu uh mmg...rasa cm nak hempas je lptop.,haha..

no 5 uh,.,agak terasa..haha

Cik Reena Tan said...

stuju2.. dulu reena letak jugak lagu dalam blog.. tp bila da menjadi blogger yang semakin tegar ni :p.. rajin BW.. rasa serabut je bila dengar 2.3 lagu bertindih.. huhu!

~♥ Mawar ♥~ said...

mawar kadang2 malas je nk bukak blog yg lambat loading nya.. adess

Abdul Farique said...

info yang terbaik bro :)'
da try pakai :p

nama.aku.lynn said...

agreee dgn smua point2.part lagu dlm belog+sgala bagai mak nenek widget2 tak perlu pon amat tak digemari.anyway,belog ini best!header gempak.=)

Cik Aien said...

belog yg ade lagu pun wat aien akan pngkah cept2.. sory

anamizu said...

cik ana x suke lagu T__T

recent post : |lubang hidung???|

SyedGraphiX said...

cik aen : waa. kejam2.. syed kalo blog die berat je pangkah, hehe

SyedGraphiX said...

anamizu ; sama la kite :P

Nadhirah-chan said...

sebelum ni saya amatlah ego taknak gune lazyload ni . dah guna tetiba rasa best lak . kihkih :)

Anonymous said...

Растаможка Киев, Одесса
Консультации ВЭД
Дима Литейный
logisticskiev7@yandex.ru
+38 093 318 1567

lionteen said...

lionteen punye berat x? mcm x.byk dah buang widget.hehe

Umar Faruq said...

dewd! aku da letak jquery tu kat blog aku... blh tlg tgk jadi ke x.. aku nmpk mcm xde beza je..

♥ norlida ♥ said...

dh letak kod tu dulu...ok x blog ida ni?minta pendapat..hehehe

salwaismail said...

blog sy ringan. 60, 70 cmtu je, tapi kenapa dia lambat load jgk? sy langsung tak letak widget pelik2. cuma letak gadget followers, profile, & entry je. pelik lah

nurmujahidah said...

blog aku tersangatla lambat loading,, padahal tak de widget mengarut pun,, yang cepat hanyalah background dripada blogger sendri,, boleh tak wat entry code yang tak berapa penting, boleh, dan perlu kita buang kat edit html tu,, :D

http://mujadafewa.blogspot.com/

Momo said...

ada prob la..tetiba je blog jadi lambat loading padahal tak de widget banyak pun dalam blog.. ape opinion?
:(

Daddy Zuki said...

salam. byk tip yg sy dpt hari ni. dlm proses nak buang widget yg x penting tu.

Anonymous said...

Comment puis-je obtenir Firefox pour enregistrer une page Web à partir des fichiers locaux, plutôt que de les télécharger à partir d'Internet?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...