Saturday, January 8, 2011

SHOUTBOX ; Mana Satu Pilihan Anda??


Dahh lame rasenye aku x update entry blog nih...aduii. x de idea?? bukan laa.. dah tu? apa die?? ini semua sbb MALAS. duhh! ape laa aku nih..pemalas tol.. bw pun aq x buat.. cume balas jejak org jelaa yg aku buat.. thanks ehh korang yg sudi singgah blog aku even aku x bw! sngat2 dihargai. hehe.. so, harini aku nak bercerita tentang Jenis-jenis shoutbox.. ok,sperti yg kita tauu..shoutbox ni aku rase element yg penting la bg aku yang mmg kna ada dkat blog kita.. cube kalau x de shoutbox? susah kan nak backlink? nak lawat org pun susah. huhu. so, pendek kata...shoutbox memudahkan urusan untuk berhubung dengan blogger lain dan mengeratkan silaturrahim lahh! ;) ..Shoutbox jugak bleh digunakan utk kita tahu feedback blogger lain terhadap blog kita...

Setakat ini la, sohutbox yang aku tau ade 3 jenis..
  1. Ajax Shoutbox
  2. Float Shoutbox
  3. Basic Shoutbox
1)AJAX SHOUTBOX
  •  Korang tau x ajax shoutbox ni macamane?? Ajax shoutbox ni ialah shoutbox yang ade frame tu.. sbagai contoh..korang tgk gmbar bwah ni haa.

ni laa dia Ajax shoutbox.. dimana tmpat terpapar tulisan dan pesanan di tengah2 tu..ok, shoutbox jenis ni aq x brape suke sangat..mmg la shoutbox ni lawa..ade frame.. tp, nak mencari thumbnail utk tekan pergi ke shoutbox ni yang payah.. kdg2 sesetengah blogger tu...die letak icon yg agak tersorok untuk pergi ke shoutbox ajax di nie.. sekaligus..kalau susah korang da hilangkan mood blogger lain nak kasi feedback or bw dkat blog korang.

2)FLOAT SHOUTBOX
  • Float shoutbox ni, aku paling x minat..tp, ramai jugak la yg guna shout box jenis ni.. mungkin kerana kelebihannya tersendiri kot.. antara kelebihan float shoutbox ni ialah ;
-Dapat mengurangkan space sidebar anda agar tak trlalu panjang..
-Korang boleh ganti icon kat situ.. e.g, boleh ltak gmbar korang ke or whatsoever la.
-Agak Style laaa...sbb boleh gerak2..

Namun, setiap kelebihan sesuatu tu.. mesti ade kekurangan dia kan? .skarang..jom kita tgk kekurangan shoutbox jenis float nihh.

-Mengambil masa yg lama untuk slide*kdg2 jela*
-Korang perasan x?..kalo korang tunggu die slide.. msti iklan akan kluar. contohnya mcm iklan dibawah




iklan ni stiap kali tunggu mende ni load.. mesti kuar punya laa.. tp, x tau la kalau mende ni terjadi pada aku je kan??..

3)BASIC SHOUTBOX

  • Basic shoutbox ni yg aku gunakan skarang...senang dan mudah..mmg la nmpak agak simple dan sempoi. tp, x pyah la nak loading sana sini.. nak cari thumbnail utk tekan pergi ke shoutbox lg.. susah kan? at least, kalau korang guna yg ni.. even die simple pun.. tp, ttp mesra visitors.. blogger lain yg datang melawat pun x de laa penat2 nak cari mana laa korang  letakkan shoutbox korang.. aku bukan aku.. aku kalau boleh.. seboleh bolehnya aku nak senangkan org yang melawat blog aku.. so, this is the way! buat ape guna yg style2 kalau byk bwak keburukan dr manfaat..manfaat yg kita dpat tu utk diri sndiri je.. utk org lain kita x tau.. pdpat manusia ni laen2.. bukan sumenye same kan?? 
So, kesimpulannya...pandai2 lah korang nak pilih mana satu yg terbaik untuk blog korang.. "Blog aku bukan blog kau " antara penggunaan kata yg fames dkalangan blogger.. ikutla yg mana korang suka.. aku bukan ape. kdg2 hilang mood aku nak cari mane shoutbox korang. ingat.! shoutbox pun memainkan peranan penting utk korang dpat traffic yg tinggi tau! lagi 1, kalau boleh, letak laa shoutbox tu kat bahagian atas..x yah laa nak scroll bwah byk2.. ingt blogger2 ni rajin ke nak buat gitu??? *tp, aq x laa..*
papepunn, pilihan di tangan anda.. pilihlah yg terbaik untuk diri andaa.! Sekian.

31 comments:

Kodet said...

Bagi aku slide yang terbaik sebab senang dan mesra pengguna , aku cadangkan kena pandai pilih shoutbox yang tak keluarkan iklan . Itu pendapat aku le...

PS : Perkara yang perlu dibuat sebelum new entri

SyedGraphiX said...

slide menarik? slide la yg kuar iklan tu kodet -.-

zikeryhassan said...

xsemua shoutbox yang slide keluar iklan.

meaw said...

meaw suka ajax :D

ղεყძἶ [Nadia NurFatiha] said...

saya ade dua shoutbox. pilih2..

keh3.. dua2 simple xD

Kreatifbuzz said...

yg iklan tu mmg ada bagi sesetengah chatbox..

bagi aku, baek simpan kat page lain..xbanyak ganggu..cumanya tpaksa pegi page tu je la :)

SyedGraphiX said...

zikery : tp yg float tu rase mcm sume je

SyedGraphiX said...

meaw : hahaa. ajax lawa...

SyedGraphiX said...

nadia : ok la tu..simple lg bagus..janji leh shoutt

SyedGraphiX said...

kreatif : tp, sesetengah org x suke jgakk kalo kene gi page lainn. mcm leceh je kot

Syed Hilmi Syed Yahya said...

mcm syed,gune ape yg ade n mesra pengune...hehe...

hans said...

ku pakai yg biasa2 jer
ekekekeke

P/S : Siapa Yang Pernah Pergi Brunei? Apa Yang Seronoknya Di Sana?

Hafizuddin Jasmi said...

kekadang org pilih slide sb nak ringankan berat blog.so,takdelah nak buffer lama sgt.kalo buffer lame sgt pun maleh den nak tengok belog tu.hehehe.

tp,lain org lain caranya kan?everything has good and bad site nye :]

As Yusra said...

cane na wat shoutbox float tuh? o.O?

SyedGraphiX said...

hans : biasa2 sudah memadai. haha

SyedGraphiX said...

hafizuddin : aah enn.. tu lg satu advantage die. huhu..

SyedGraphiX said...

as yusra : yusra bleh google je taip "Float shoutbox tutorial" nnt ikut la step by step

NuSaNa NoSa 91 said...

suke basic shoutbox~~ yg lain, lmbt nk loading.. rasa cm mls nk tunggu.. hik3~ ^_^

ken said...

saya guna cbox :)

.::: Princess MOMOY :::. said...

try nak guna ajax
tapi tak pandai and takut berat blog
Sebab Mengapa HARIMAU MALAYA Tidak Boleh Ditukar Kepada HARIMAU MALAYSIA !!

NUFFANANG: Apa itu CPC, BE, ME dan Ad ?

SyedGraphiX said...

nusana nosa91 : btul2.. sokong2. hehe

SyedGraphiX said...

kens : cbox dhn shoutbox ap beza eh ? hehe

SyedGraphiX said...

Princess MOMOY : try gi dkat http://wanhazel.blogspot.com.
kat situ banyak ajax punye shoutbox frame.. pasal berat ke x.. x sure la.

saya_arief said...

basic2 aja.
:D

SyedGraphiX said...

aief : aah kan? basic ckup.. hhe

Arez Razin said...

nice N3 yaaww :)

SyedGraphiX said...

tq yaww

zmah said...

Dah ada.

SyedGraphiX said...

ok2.. ade mane satu nihh

woot-woot said...

suke takde shoutbox..erk..siyes

SyedGraphiX said...

pdam la shoutbox kat blog hang tu XD

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...