Monday, February 21, 2011

Bukan Senang Nak Jadi Graphic Designer

Credit to google
Assalamualaikum.. Ye, tajuk tu mengatakan, "Bukan senang nak jadi seorang graphic designer" . Memang payah. pehh. sape cakap jadi graphic designer senang eh!!? susah gilaa kot... Aku da pening.. pening pening dan pening.. lalu tiba2 err..azam , cita-cita..harapan... aku semuaa hilang bagai ditiup angin.. Azam? cita2? harapan? apakah? apa semua tu.. oh lupa! sebelum tu, cita2 n harapan segala aku adalah untuk menjadi graphic designer sbnarnye...tapi, aku sedar.. diri aku x lah sehebat Ezhan Artwork..

Lantas, aku mengambil keputusan utk batalkan sahaja niat aku tu... ok ape kan? aduii.. Nak generate idea senang ke? huaaa! sape kate sape kate? meh sini nak lepuk. adess. bapak susah gilaa kot.. cuba korang tgk.. aku dari tadi asyik aduii..adoiii.. semua ni berpunca daripada kestress-AN aku mengedit header2 yang korang mintak. ye! sblum ni aku mengaku.. aku ingat takdela susah sangat nak edit header banyak2 ni. haha!
tapi, yaaaa. sangkaan aku meleset sekali.. jauhhhhhhhh skali ..

Aku dpat tau yang sangkaan aku amat meleset gilaa..apabila...err..apabila...aku tgk.. header yang aku design untuk diorang.. mostly hanya menggunakan font yang lebih kurang sama dan effect pun yang sama..IDEA aku macam da terputus ditengah jalan je.. tambah plak bila korang tulis kat entry suruh buat header ikut aku..hahaa, lagi la idea aku x mo datang...

Sebelum aku buat segmen header tu.. aku da agak... ini yang akan jadi pada aku... ini lah! sbb tu aku x ping aku punya post tu dkat mna2 melainkan SB.. dkat GB pon aku post da nak tamat waktu da..for sure mmg x de org click la.. aku bkan macam blogger top-top yang slalu dapat post popular dkat situ ...so, mmg x kan ade org click.. tapi, knp ramai ni yang nak...aku kalau bolehh..kalu boleh..aku nak jaga hati setiap orang..aku nak bagi semua orang suka.. suma org puas hati dengan aku..

Tapi...nak puaskan hati semua orang tu bukanlah satu kerja yang 'kacang'.. Aku bukan robot nak penuhi 46 header yang korang mintak tu..MAAF ye. aku harap korang faham..aku rasa bersalah jugak bila ramai yang antar penyertaan tapi aku x dapat nak tunaikan semua. sekali lagi MAAF dipinta.. Aku rasa, aku hanya boleh design dalam 10~15 header sahaja... sebab, ye la.. idea aku macam dah takda lagi dah lepas aku edit beberapa header ..Harap yang x terpilih jangan terasa yea... SEKIAN,

P/s : entry pening + x bermotif..sekadar luahan perasaan. 

30 comments:

bonadsayang said...

syed,no worries.teruskan usaha k??ade cecite ke nk jd graphic designer??pape pon even tak terpilih utk header free tu ( frust ) bonad ucapkan selamat maju jaya ;)

gabanMorka said...

aku rasa, pendapat aku la..nak wat satu yg penuh kreativiti tu ambil masa yg sgt banyak

♥ solehah ♥ said...

hehe..solehah pun slalu jugk cmtu..
hilang idea..teputus di tengah jalan..hehe..
sebab tu lh..slalu buat design lepas kol 12 mlm..mcm idea mencurah2 ke ladang gandum gitu..ekeke..

~aYeeN & SuE~ said...

salam.
nk jgk menempel kt cni meluahkn ketidakpuashatian..btol tu,ingt sng ke nk kuarkn design yg baik n kreatif.nak2 klu ade kje2 len yg xd kaitan pon kta kne buat..wtfish ler(sowi tekasar lak)..xtau ke tgn ni ade 2 je,jasad ni ade 1,n otak ni ada seketul..grrr..selfishhh..

p/s:x kecik ati pon klu x terpilih,tmpg gumbira kt kwn2 yg dpt header bru..

efa said...

bertahan anda mampu yeah..tp kan walau ssh gaji masyuk ahahaha..tp kena bykkan bersabar kalo design2 ni =)

mofaizmz said...

hahaha.. tau xpe.. Idea adalah main core untk design sesuatu.. ada tool.. ada bakat.. xde idea.. xjalan jalan keje beb.. hahaha

suffer8zine said...

semoga terus suksess bro

Terkini : Ular Albino Berkepala Dua

apezs shah said...

hehe saya pon naik pening baca..
xberapa faham ni.. tapi nak kasi kata semangat je.. bertahan dan berusaha sehigga kepuncaknya..;) good luck hehe..

FariehanIbrahim [LBC] said...

tke ur time! chayok2!
org kreatip nie dia amek masa tuk hasilkan yg terbaik. ^^

aNnE said...

syed..link ezhan tu silap sikit..hehe

sian dia..takpelah buat mana yg boleh..bukan senang nk design kan :)

Encik Blogger said...

ko dah kire kreatif abesan dah ni syed.. =)

Siti Safiyyah said...

SG ko ce tengok macam AF tu..dia design header sape2 pon still ade style dia..style batu bata dia..so aku suggest ko create satu trademark ble org tengok org akan kenal itu esign ko..heh papepon, chill k? takmo stress ye juniorku..;p

Halusinasi said...

syed, berusaha!! Ganbattene! Tak kisah kalau tak terpilih...kecian dia...huhu

nur aisya humaira said...

aah,sokong ngan SS...cri trademark dlu,then fokus design..keke..:)
rileks2 bro SG..:)

yampe(^,^) said...

as salam, bro. xpe, kuatkan semangat. bro dh cbe bwt y terbaik. kte mmg x bly nk puaskn ati sume org. insyaAllah dorg sume phm. chaiyok2. =)

d_tieah said...

Huhuhuhu..
Tu yg aku tak nak nyusahkan ko..
Ngee.. :)


Entry Terbaru 1 : Calon Pilihanraya UM, Mastura Abu Bakar Hilang dan Telah Dijumpai
Entry Terbaru 2 : "Saya Mahu Karya Seni Dari Blog Fynn Jamal"
Entry Terbaru 3 : "Saya Mahu Ilmu Agama Dari Blog Ustaz Zaharuddin"

wan farah said...

chill bro..slagi ade sokongan kt skeliling mmg no hal lar..anyway keep it up ur creativity ok..heee

NadiRah said...

xpe lah..tak terpilih pon takpe..
jangan serabut2...kita ni manusia..bukan sume permintaan org kita dpt tunaikan...all the best!!!! =)

Jejaka Terhangat said...

sekarang ko paham kan..nak designkan banner utk blogger, nak penuhi permintaan diorang mmg susah..same jugak mcm aku buat review blog sblm ni..slalu blank di tgh jalan..tp papepon slow2..jgn paksa diri..pelan2 kayuh nnti siap gak..=)

Nadia Amrina said...

it's okey kalau tak terpilih , moga maju .
Nak jdi graphic designer sape ckp anda tak boleh success :)

Siti Safiyyah said...

err..aku nak tag ko boleh? tak boleh pon aku nak tag jugak. hahaha ;p

Terkini : Nama anda ada dalam ni!

ReAnLuFVanILLa said...

Kesian nye Incik Syed... :(

My MiRa said...

JANGAN susah ok....syed berhak pilih je sape2 yang fiq rase fiq nk wat header untuk die...jangn takot org lain terase ke ape..perasaan sendiri tu kena jaga dulu..ehehhee

ezhan_artwork said...

biasa la tu. Ni la asam garam kalau dah bergelar designer. Memang susah kadang2 kita nk ikot guide line yg org bagi. Kadang2 idea diorg bagi mmg susah gila la nk buat. Ingat kita ni pro sgt ke. Tapi dah bagi, kena la buat jugak kan. Setiap kali aku rasa dh x nk buat design kan. Setiap kali tu jugak la berduyun2 orang email aku suruh buat. Gila Stress ahh!!! So chill je bro. hihi

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

salam..maaf lambat komen..hehe..pergh bro..ayat sedih ala2 jiwang la plak..hehe..btw,jgn la sedih meyh..ko hebat la design2 ni..aku minat design pun lepas nampak ko punye blog la..siyez cakap..even sebelum2 ni aku mmg minat grafik,tapi xde la macam nak siyez..suke2 je..tapi skunk aku dah minat..thanks bro..n keep it up..wslm

HazHand said...

hahaha,tu la ko,lain kali wat lg kontest yg memenatkan ko sndiri..hahah
tp,design ko ok2 je..lawa pe.. hahah
aku nk wat gk,tp pk 2 3 kali gk cm ko..hahha
mletup pale otak ni cooot!
hahaha,xpe,ko try cr idea dr aku ke..hehhe..
wei,ezhan ajak lepak!! hahah,para designer..muahahah..nak?

Izzuddin Fauzi said...

Putus asa, don't ever la k... Nie la sbbnye ak bertukar arah cm skunk... K... Fhmkn knape ak stop drpd buat kerje2 design nie kn... k... gd lux... k..

Hahazirah said...

seriously i say u, ak phm ape yg ko rse. sbb aku pun ade buat jgk, dah la tgh pending. ak rse nk cancel je sume tempahan tp kang terbang pulak bakal fulus aku ditiup angin kemalasan dan ke-stress-an. hahau~

sicomot-comel said...

syed,,leks ar bro..

setiap yg senang tu melalui permulaan yg susah..

peh,,46 header??byk gilerr..law ak pown dah ting tong asenye..huk3

itu pengalaman nak asah bakat la tuu

zulhfreelancer said...

sabo je lah jang. sama la kita. hahaha.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...