Monday, April 25, 2011

BUNDLE ATAU BRANDED? MANA SATU NI??


ASSALAMUALAIKUM..

Hari ni aku nak cakap pasal pakaian lah. hahaha.. iaitu...pakai BUNDLE atau BRANDED atau erti kata lain pakaian berjenama.. Actually..aku buat post ni sebab teringat Aslann As cakap time aku gi UKM aritu.. dia cakap aku pakai jaket bundle. hahaa. takpe tak kisah. lalalaa~..Korang suka pakai baju bundle takk? ohh.jap. aku lupa nak tulis definisi pakaian diatas.jap jap..

DEFINISI PAKAIAN BUNDLE : Baju yang telah digunakan oleh seseorang yakni manusia atau orang ramai dan baju itu telah dihantar kepada pemborong untuk dikormersialkan dengan harga yang rendah dan berpatutan.. Namun, tidak semua pakaian bundle ni harga dia murah..for example.. kalau baju bundle tu baju yg Siti Nurhaliza da pakai. huhh! mmg kompom la mahal gila! kan kann? 

DEFINISI PAKAIAN BRANDED : Baju branded atau erti kata lain dia adalah pakaian berjenama.. ehh, jap2.. semua pakaian ada jenama kann?? ohh..mmg la semua baju atau pakaian ada jenama..tapi cuma femes atau tak je lahh... contoh pakaian branded yang aku minat, "Levi's, BlueTom, Cheetah, Nike, Adidas,    Umbro, Paul Smith"
aaaaa..banyak lagi lahhh. x larat den nak list semua.. kat atas ni antara yang aku minat laa. kroh kroh...

i dont remember bila last time aku beli pakaian bundle. errkkks. aku rasa..maybe about 4 years ago kott. time aku form 1. time tu macam excited gila nak masuk asrama..haha. then, baju pun nak beli banyak2.. rasa macam x ckup. sapu yg bundle je.. sebab time tu..minda selalu cakap yang dok dkat asrama ni barang akan slalu hilang. so, aku pun takut x reti jaga..so, beli yang bundle je....dan berdasarkan pemerhatian seorang bebudak seperti aku ni....aku rasa..pakaian bundle ni x bestt.. ehh! jangan la baling batu kat aku..! T_T

Betul laaa..aku x suka pakaian  bundle sebab ape? 
satu : sebab x cantikk dan lepas 2 3 kali guna nampak lama....

walaupun ada orang yg ckap camni : "Ramai yang menganggap pakaian bundle adalah pakaian terpakai dan tidak cantik, namun sebaliknya bukan semua pakaian bundle adalah seperti yang dibayangkan. Banyak jenis pakaian bundle yang berjenama dan masih cantik ada dijual dipasaran. Harganya juga amat murah mengikut gred tertentu" 

Ada x yang sependapat dgn aku? hahaha..ada kot. ok, korang bayangkan macamni.. kalau kita beli pakaian bundle... jarang la nak tahan lama... sbb, maybe orang yg guna pakaian kita sbelum tu pun da pakai brape tahun da.. bila da sampai kat kita..mesti tahan kejap je kan? macam yang aku beli tu jugak laa. kejap je tahan. then, bila da tak tahan lama.. korang kena beli baju yang baru lagi...satu keje pulak kan??

Kalau korang beli baju yang branded plak..pakaian tu mampu tahan dengan lebih lama.. contoh, aku ada beli seluar jeans LEVi'S yang harga nye beratus je laaa.. dan, Alhamdulillah..seluar tu da 3 TAHUN da aku pakai..dan masih elok lagi sampai sekarang..Pastu, baju yang berjenama ni juga selesa nak pakai... yelahh.sebab barang baru kan.. bila kita dapat barang baru.. mesti la best nak pakai. HAHA..

BAJU BRANDED / BUNDLE : MANA SATU PILIHAN ANDA? 
Apa kata mereka? :



Malas da nak tunggu orang lain respond. hahhaa. nak post cepat2. lalalla~

btw, aku rasa kan.. samada branded ataupun tidak sesuatu mende tu..bergantung kepada cara kita menjaga dan memakai jugak lah kot.. kalau kita pakai branded camne skalipun kalau tak reti nak jaga sesuatu barang tu..tak tahan lama jugak kan?? but, for me..better yg branded aa.. sbb x kan laa barang tu boleh dpat pengiktirafan sbagai pakaian bla bla bla..kalau pakaian tu actually mmg x bkualiti kan? at least kita beli yang jenama tu kita da tau tahap kualiti dia n pencapaian dia dalam bidang tu.. betul tak? *errr..korang faham ke?

p/s : percaya tak aku x banyak baju? . sbb asyik dok kumpul duit nak beli baju mahaii2. tapi duit takdak. muahahaha... betul la bak kata pepatah " Biar papa asal bergaya " tapi tu bukan aku lahh. lalaa~ aku kalau ada duit beli jaa. kalau takda pakai je yang ada... hohohoo..

41 comments:

ZyzyAfrina (: said...

Yeaah, sokong-2 !

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

huuish tak pernah peduli bundle ke branded ke.. main bedal aje..hahah janji ada baju..

nurAMALLINA said...

sebenarnya dua2 jenis pakaian ni mempunyai kualiti dan keunikan tersendiri.

terpulang kepada si pembeli untuk menilai mana yang terbaik untuknya. cewah ayat. bapak skemanya!

skema itu cool. HAHA

hidayahjamal said...

last time bli bj bundle pon xingt, tp biasanya xthn lama lalala, nk puas ati beli yg baru la original, tp sume nya ikut selesa mmasing :)

Peqaxlol ;DD said...

Baju branded mahal, baju bundle lak tak besh. hehe, pakai baju biasa2 aje. Biar takde high class pon, asal lawa n sesuai... kalau kte dh mnt kat bju tu, tak ksh laa mhl ke murh ker, mesti beli jugak kan... huhu.


kecuali yg memang pentingkan jenama aje. :[

Salim Harmanain said...

baju branded lebih puas hati sbb dapat rasa first hand.. :)

hawiz said...

aku xsuke bandel...eee...xpenah beli...branded tu untok ko jer syed..org kaye..aku x..hihih

shahiran said...

Bukan selalu orang beli bundle sebab nak yang branded ke?

pena rozie said...

Tak kisah bundle ke branded ke janji best pakai. Kalu beli branded tp x selese pakai x guna gak.

cik pieja hut said...

entah la..mane mane pun bole kot..

aslann said...

sibai syed jual name aku...ade ke aku ckp camtu? ntah xingat pon!

Tak kesyahla bundle ke branded ke, janji jangan berlebih2an, the most important thing adalah menutup aurat...ihihi..macam ustaz..ahaks!

... said...

as salam..
hehe. kawe tak pandang jenama,kualiti,maupun keselesaan. janji autrat tutup beb.

siyes. nak selesa sekarang ke, selesa selepas mati didunia nyata? haha. duit yang hang bazir ratus semata2 nak beli 'keselesaan' dan jenama tu, kan lagi canggih bagi kat miskin beli beras ke.beras, beli minyak.bagiuh uu..pahala jangan lupa cari. hehe.

lagi satu, macam nak menilaikan aurat yang nak ditutup tu dengan harta pencarian yang dimiliki di dunia.

hehehe.

ok2.kalau bundle kat jepun,malaysia punya taraf, macam somalia vs amerika. ekeke. bundle sana pun, ada yang orang baru beli sehari. pakai sekali je. tk minat, tolak kat kedai. yang penting, dapat fulus.

hahaha.

jangan amik hati lak.hehe. mana yang baik, ambil. hidup ni memberi dan menerima. pakcik ni makin tua. blog kata pergi~ kubur kata mari~~
mana yang sempat tegur, pakcik tegur
he..he...heeee

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

manusia atau orang ramai ???

orang ramai tu bukan manusia ke ?? =.=''

GemukCantik said...

bundle layan. branded pun layan.

hana said...

hehe..
sejujurnye hana x pernah beli pakaian bundle n pirate punye brand..
bukan belagak cume tak suke je.
=D

fyy mokhtar said...

aku pakai je =='

dayahCOOL said...

for me..better xde brand drp beli bundle or pirate..tp ikut msg2..coz cam boy i..die byk duit..tp suke beli bundle..die kate die suke..branded tp harge kurang..huhu~

maisarah said...

haha. tak pedulik pun. main balun je. tapi kalau jenis cepat bosan bila pakai benda tu ulang ulang, jgn berangan nak beli branded lah. mau botak kepala nak beli baju baru. tapi tak pena kesah pun branded tak branded. balun je asal muat n sesuai. kalau kadang kadang nak beli yg branded tak salah. tapi kalau selalu, pergh. hehe. :)

mOoN said...

me bukannya branded sangat...mana2 yg berkenan di hati me beli ar...

bukannya me x suka baju bundle ni tapi me x pandai pilih...and me sangat jeles ngan sorang kawan me yang memang pandai pilih2 baju2 bundle ni...dia dapat semua cantik2...

ell♥ said...

HAHA bukan BUNDLE kowt
erk not choosey lahh
just if bundle macam geli jek
tu bgi ell lah
sebab ta tau sape y pkai b4 nie kan kan?
mne tau dye ade kurap ke scabish kee
ta ke naye?
haha suke shopping kat BB kowt (:
harge okay murah !

momoi mee said...

branded n bundle 2 2 x lyn..buat sndri ag besh!!hahaha!!gurau jer...x kesah kot..2 2 pon besh..kui!kui!

laskar pelangi said...

branded? ape tu? haha

Noraien said...

HAAAHA..kalau bab pakaian,aien xcerewet,yg penting selesa+tutup aurat..tapi aien xperbah agy laa beli baju bundle..ase was2 laaa,lagi2 baju bundle nie baju bekas org len gune kan..hehhee..just pendapat aien jer :D

puteri ain said...

depends jugak kat individu .. masing2 ada pilihan masing2 .. hehe

syuwai said...

yang mana selesa dan berkenan tu la yg menjadi pilhan tp baju bundle ni memang tak mahir la nak pilih X____X

~CiK TiNieY~ said...

saya akan beli pe yg termampu oleh saya....hehehe

kalau time tu berkemampuan beli bundle shj,apa boleh buat...

tp bila mampu,branded jugek....kih3

eyjalukman said...

mana cntek,ok, dan sopan , eyja akan beli je . hahah

tak memilih sngt bundle or branded or pape .

zikeryhassan said...

setakat ni aku xpenah pakai baju bundle lagi ar. tapi kawan-kawan aku ramai yang pakai. dorg just suka beli kasut atau jeans je la. sebab dua benda tu memang tahan lama.

nUr _ atiQah said...

branded ke bundle ek?
hehe
x taw x taw..hahaha
ok..serius..
depends suasana time tu jgak..
kalo da lebih..prefer beli baru..
(tpew x semestynya brand kan..)
janji baru..
hehe..but..
kalo x dak lebih n terdesak..bundle pun bundle la..
no hal..hee^^~

yad'z said...

artis.. lalalalal~~~~~~~

Nur Amira Radhiah said...

bundle best :p

BuDaK PeGheLiH said...

semua suka.. xkisah la bundle ke.. branded ke.. asal kan cantik dan lawa..

klu ada duit lbh sket beli la yg branded..

klu tgh pokai n tetiba tnampak bundle yg cantik.. grab aje la.. :)

MIRAtheCLEO said...

hmm, kazen saya suka pegi bundle tawau. bundle terbesar kot kat sabah. saya kdg suke, kdg x. ikut mood. i dont really prefer USED stuff but im also not a typical brandy kind. bundle punye x selesa, branded lak , mahal giler,,,,, huahua, so~ konklusi nya, beli asal hati bkenan pun dah cukup :)

Awan Fantasia said...

branded..kualiti dan puas hati..x sakit hati..wah!!bley buat pantun pulak..hehehe

xcyber said...

aku suka branded!!
x suka bundle

Alan said...

aku x minat bundle..aku lebih suka beli yang baru terus.

si ngokngek said...

dua2 layan janji padan dengan badan..haha

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

confirm la aku support bundle... sebab harga murah n senang nak cari saiz badan cm aku ni... hahaha

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

x pernah beli baju bundle sbb geli..manalah tahu pengguna dulu ada kurap..hehe..takkisah pakai baju tak berjenama asalkan baru..tp jeans sy akan beli levi's sbb nk pakai lama..

Pearl Kaz said...

ade duit lebih, beli baju branded. kalo tak, baju tak branded tp cantik dan sedap dipakai dah memadai.. tp tak pernah lg beli baju bundle. yg kt reject shop pernah... sbb i have sensitive skin. nk pakai baju yg dah terpakai, takut plak.. huk3

Anonymous said...

sy pun tak suka yng bundle ni.. suka branded agi.

kita pun tahu bundle ni datangnya dari negara luar, USA la..Jepun la..Korea la..

cara hidup diorang ni pun kita tau mcm mana..minum arak, sex bebas dn byk lagi..

tak takut ke..better yang baru la.. 1st hand! hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...