Tuesday, April 5, 2011

UNTUNGNYA BLOGGER SEKARANG...


Assalamualaikum....

Sejak kebelakangan dan kedepanan ini...makin ramai blogger-blogger baru yang muncul. kan kann? korang perasan x?? .Ok, sila perasan.. aku pun mula perasan mende2 ni since ramai yg tinggal jejak kat blog aku ni..rata2 ramai blogger baru...tapi x kisah la kan.. at least..semakin berkembang la komuniti bloggers ni... Tapi, aku da dapat rasa sangat perbezaan antara dunia blog sekarang dgn 4 bulan setengah yg lepas (time aku mula2 aktif berbelog) .Sangat banyak kott beza dia... meh sini nak list.

1) Blogwalking dah tak macam dulu...

betul..blogwalking dah x macam dulu.. kalo 4 bulan yang lepas... aku blogwalking pakai shoutbox.. means, aku baca entry dia... pastu aku akan tinggal jejak.. kat blog dia... then, bila aku dah tinggal jejak kat blog dia..aku akan tengok nama yg bawah aku...kalau masa dia shout lebih kurang aku je..aku pun click laa...begitulah seterusnya dan seterusnya....

Tapi, sekarang...

sekarang tak payah blogwalking pun x pe dah... (tapi kalau bw lagi byk la traffic korang) group2 blogger dekat FB da ade.. such as, sahabat blogger, diari sahabat blogger, kaki blogger.. blogger malaysia, kelab blogger.. memang da membesar gila group blogger kat FB. so, what you need to do.. is just ping ur entry in every single group in facebook. senang kan? dengan wat macam tu je da boleh dapat UV at least 100 UV dalam 2 jam. Trust me..


Lagi... korang nak follower? hahh.. lagi la senang... cuma perlukan konsep yang sama je macam kat atas..ping je blog korang dkat group2 bloggers dengan kata2 seperti "i follow you pls follow me back" or watever pkataan lain skalipun..senang je nak dapat followers..bila da ade komuniti macam tu.. bila korang sembang2 pon.. orang akan mintak link blog korang untuk di follow or nak usha2..

korang tak pcaya?? nah ni aku tunjuk bukti... then baru lah korang pcaya kan? huhu..


Snapshot ni daripada www.jiwangke.blogspot.com..blog aku lagi satu.. dan serius mmg baru lagi.. aku baru post 2 entry kat situ.. dan ..senang2 je da boleh ada 42 followers.. aku cuma ping blog ni dkat group2 tu je.. tengok? banyakkan advantage sebagai new blogger skarang?..

So, kepada new bloggers ni...bila da ade dkat komuniti bloggers jangan la terlalu asyik chat..smpai tlupe yang korang tu perlu upkan traffic blog korang dengan update entry korang..dan jugak jangan sia-siakan kemudahan yg da disediakan!.. x mustahil langsung dalam 2 3 hari follower dan comment kat blog korang boleh mendadak naik.. -.-"..satu point je la aku kasi.. nanti aku sambung lagi ye...sbb da panjang sangat ni. okbai. Assalam

33 comments:

AISHA INANI said...

betol, betol.
dulu punya la susah nak gain follower.
dulu mana aku kenal group2 menatang nih. ada pon GB, kenal2 cam tu je laa pon. grr grr!

nelly said...

TERASA UNTUNG
=)

man yusoef said...

sbb syed glamer...sbb tu jiwangke dah ramai follower...huh

Fakhrul1409 said...

Yer! btol tu syed..nie entri paling matang yg aku baca.. :D

cik nuyu said...

mmg sangat2 berbeza.. tp kadang2.. bila ping byk sgt kat fb2 tu.. macam menyemak jer.. huhuhuhu

Mas Ahmad Safwan said...

.nak backling , wahh syed , kita tersama pulak buat topic nie yer syed ,

UPkan Traffic dengan melalui STYLE MAS

budak kampung said...

huhu adess...thnx atas tips ko..perghhh patotlah follower aku tak ramai...takpelah...biarla follower tak ramai..asalkan ade pembace kan?huhuhu

Izamir Ridzwan said...

betul tuh... try baca entry ni

http://www.izamirridzwan.com/2011/04/bayangkan-blogspot-korang-didelete-oleh-google-penangan-wordpress-org-hosting-sendiri-domain-sendiri/

jack said...

aku blogger baru..tpi kadang2 susah nak suruh orang klik blog kita kat fb kecuali tajuk entri kita tu meletup, kan?

athirah said...

bgs tu bgs tp ad yg x bgs jugak cmni.. org dtg blog kita bkn sume nya baca entry kita pun... hurmmmm..

Dawa said...

sbg blogger baru, aku mmg rs bertuah. tp apa2 pon kena la pandai cari peluang untuk guna medium2 ni. kalau malas nk guna, xnaik gak trafik :)

Temali said...

ya saya rse mmg bruntung wlau bru sminggu ber'blog dan tak brape nak mengharap follower, tak kesah suka bca ke tak, nak komen ke tak, ikut iklas pembaca jer. janji ada yang sudi call dan bisnes jalan hehee

walau konsep blog saya lain, saya tetap banyak merujuk pd blog blogger2 yg nampak ke'seniority'an n for sure pemes bebeh.

n syed, i duno y i like yr blog, look so beautiful to see especially the header. wish i can learn how to create one for my own.

Firdaus Kasim said...

dari penulisan saudara ini, dapat saya simpulkan bahawa saudara sudah lama dalam arena blog ini. btul x?

Baca entri terbaru firdauskasim.com :
Cara cantikkan banner iklan disertakan dgn teks yang menarik

syzwnsrwk said...

1st time komen walaupun da lame baca blog ko (",)
-yeah, as newbies dlm blogging ni, mmg dah makin sng kan. tapi trafik aku tak tinggi pun sbb masalah domain yg sengal T_T
sekian~ lalala xD

►AdamXis◄ said...

assalam...bile dah join group atau komuniti atau kelab...kejap jer kn dapat follower...tapi yg betul2 berkawan dan slalu komen brape yer?

Ujang9897 said...

yezza..

jgn merepek jer tau..blog kena update gak..=)

Jejaka Terhangat said...

aku pon blogger baru gak..thanks for the tips..=)

forever love said...

betul.. blogger baru senang je nak dapat trafic.. dulu memang susah.. nk perkenalkan blog pun payah...

Siti Safiyyah said...

kesimpulannya, blogwalking amat penting utk blogger2 baru. blogger otai takpelah, tak gi bw pon orang tetap datang. ;p

misS FEeza macho ! said...

yg chat uh cm perli je :tampo syed tampo lelaju ! ~~~larikk :p

tiQo...(-_-'') said...

la la la la..... :hah

:erk ...
baguih baguih...

ssh nk nmpak SG kat bcr dah...
ke aku je yg x nmpak? :geram

syairahmohdanuar said...

betol tu.sy lah tu blogger br.hakhak x)

amier azrul alias said...

uishh byk nye grup blogger kt fb?
aku baru join 2..
kne search lg nih..
hehe

eyjalukman said...

btol tu kata SG .
skrg makin mudah kan .
ping blog je dah boleh up traffic .
haih , tuto pn da melambak2 . haha
smpai skrg tercari2 sapa yg rajin dptkan tuto nihh . haha

tikuzza said...

tu yg bagus bile blogging sekarang ni ,ade fb group.....ping tool, share button...macam2 lagilah..

Latest Post : 7 Rahsia Kawal Gula Dalam Darah

EmanTheHalia said...

mmg untung kot senang dari dulu. sebelum era facebook =)

Muhammad Helmi said...

untung rpe nyer saye nie...
hehehe

Amna.Qadeeja said...

huhu taw xpe skang cm mls gler nk blogwalking.. traffic pn merosot abes :(

cik pieja hut said...

pagi ni lepas je on lapy terus terjah post nie...

btw.sebab syed fofular lah 2 post je dah ade 4o lebeh followers....

Faizal n Fashitah said...

Sekarang ni macam2 cara nak promote blog. Even kat dalam Twitter pun ada own blog group bagi sesapa yang nak ping blog dorang. Semakin lama makin mudah kan ehek..

fyna said...

dl laen.skrg laen..
:)

jaa64 said...

TOL TU SYED!!!

setuju ngan entry ni :D

jangan mudah menyerahh kalah!

nescafe_ais said...

Muka kena Macho or cantik..
Entry kena bagus...hehhe

IKLAN COOL>

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...