Thursday, May 26, 2011

BACK FROM KUANTAN - KEDAH

ASSALAMUALAIKUM

Waa..rindu gila kat blog okay! srott. :') . dah lima hari kot tak update. HAHA.. segala menda semua turun.. Traffic, Alexa rank . ape semua lahh. semua turun ! turun turun turun! tapi, aku tak kisah sangat la.. as for now.. aku dah tak obses sangat mengejar traffik , rank semua tu.. lantak piii lah! . Tapi, actually. sedih jugak. lalala~ . mengong kan..ni.. aku nak bagitau ni...errr.sebenarnya.. aku takde dkat umah spanjang 3 hari lepas.. Aku gi mana? errr..pergi Kuantan..For what??.Aku gi Kuantan sebab nak kutip duit. lalala~


Ni lahh bangunan tempat yang aku nak kutip duit tu..Nama bangunan ni Yayasan Pahang punya bangunan. Nak masuk diaa nanti dia ada bagi pas . LOL *perlu ke bagitau? >.< .Tapi, agak malang bagi aku..sebab aku tak dpat RM500 yang dijanjikan. hahaha. Mula-mula melangkah masuk ke dalam bangunan tu.. aku gi kaunter pertanyaan. Then, tanya dia. "Cik, camna nak amek borang utk duit RM500?" HAHA. soalan aku mmg takleh bla. direct to the point je. takde nak selindung2.. spatutnya cakap laa nak ambik borang utk duit sumbangan ke or whatsoever. tapi, boleh plak tanya camne nak amek borang utk duit RM500. HAHA

"Pergi kaunter 1 atau 2 ye" . Dia suh pi kaunter 1 atau 2 plak.. orang tak ramai time tu...so, skejap je la turn aku. takyah nak duduk bagai.. then, dia pun  tanya "dapat blajar kat mana?" Aku pun cakap la.. dapat dkat Institut Perguruan Dekat Lembah Pantai. Pastu dia cakap, "maaf la dik..maktab kitorang tak bagi duit ni...segala tempat blajar yg dibawah kerajaan kami takleh bagi duit ni". ohh, waddefishh. aku takleh dpat laa. alaaa....Then dia suruh tunggu pegawai dia tengah mesyuarat.. kalau nak tau sebab apa tak dpat dan sebab2 yang lain lagi lahh... 5 minutes later, sampai laaa pegawai dia ajak masuk bilik. ehh, masuk bilik utk berbincang ahh -.-" . 

Bila da masuk office dia..aku pun tanye la..kenapa tak dapat RM500 tu.. dia pun terangkan dengan detail . adess. "kitorang dkat yayasan pahang ni..hanya memberi duit tu kepada mereka yg berada di IPTA sahaja.." Pastu, aku pun cakap laa. "matrik pun bukan IPTA. macamane diorang bleh dapat?" Dia pun cakap yang matrik tu  dapat sebab perbelanjaan dia tak ditanggung. Macam maktab, dia ada bagi elaun tetiap bulan. cheeiit! aku tak puas ati gak. so, aku tanye lagi.. Elaun tu hanya untuk bulanan. tapi, duit yayasan ni kan hanya dapat SEKALI..dia pun jawab laahhh.."tapi, awk tak perlukan banyak duit kalau nak masuk. sbb, perbelanjaan semua dia tanggung. cuma mula-mula je yg awk kena bayar" . Okay fine. aku kalahhh.. haha. tapi, dia ade bagi borang.. untuk duit dermasiswa. RM400 ponn boleyy laa. huhu.

Aku pun keluar dari bangunan tu dengan penuh kekecewaan. HAHA. tapi, time dalam office tu tadi.. pegawai tu sempat telefon Ustaz Azmi , dia bagitahu laa psal masalah aku... and, ustaz tu suruh jumpa dia dkat pusat kutipan zakat dkat kuantan..Alhamdulillah la.. aku dapat laa duit sumbangan daripada sana.. Pastu, tetiba je kazen aku cakap..boleh ambik duit RM300 dkat Kompleks Bukit Teruntum tingkat 21

ORANG CAKAP, BANGUNAN NI YANG TERTINGGI DKAT KUANTAN #EhYeKe?
Bila sampai je dekat tingkat 21 tu kan. hahaa. tadaaa! RAMAI GILA UMAT MANUSIA YANG NAK DUIT FREE. keh keh keh...mmg ramai gila sampai.. sampai orang yg keje dkat amanah saham punya office tu pun cuak cuak je dia nak bukak pintu. takut sangat lahh konon kitorang ni nak merusuh ke hape. Hello, kitorang ni pelajar yang bertamadun okay. tak perlu kot korang nak tutup pintu office bagai sebab takut kitorang serbu. haiiyaa! . Dalam celah celah orang ramai tu.. aku tjumpa plak 2 orang kawan aku! haha. yay! ada geng. #tiba. kawan aku yang first tu .. dari sekolah rendah. so, aku macam tak brape ngam sangat laa dengan dia.. cuma tanya dia dapat blajar kat mana je. then, blah. haha. kawan aku lagi satu ni plak bekas sekolah aku.. so, mmg rapat la jugak time skolah sama dulu.. kitorang pun QUE duorang je laa..

Lama gila kot tunggu dpan pintu yang tertutup dkat pejabat Amanah Saham Nasional Berhad ni. -.-". Diorang cakap duit tak keluar dari bank lagi laaa... tu lahh ini lahh. hadoii. last2 2 jam lebih kot aku berbaris tunggu..akhirnya dia bukak jugak pintu pejabat.. then, gilir-gilir la masuk lelaki perempuan...tiba turn aku.. diorang cakap pejabat nak tutup dahh. ohh. aku ape lagi. cepat2 masuk. HAHA.. naseb baik sempat..aku tak tau la yg blakang2 punya baris tu sempat hamekk ke tak .sebab memang ramai gila kot orang.. Bila da dapat RM300 yang diorang cakap tu.. aku pun blahh laa.. pergi dkat ground floor untuk makan-makan and minum-minum dkat situ...Tapi, kena cepat ni. sebab, nak bertolak ke Kedah pulak.. sebab, akak aku baru isi borang dermasiswa duit sumbangan daripada Majlis Ugama Islam Pahang (MUIP) so, diorang nak kan pengesahan Hal Ehwal Pelajar daripada pihak universiti akak aku..

AKU CARI GAMBAR KAMPUS TAK JUMPA PLAK. HAHA.
Sementara tunggu akak aku buat pengesahan semua tu.. aku dengan mak aku pun pergi makan-makan dekat kawasan yang berdekatan..dekat area tu kann.ade orang thailand ni..dia jual ape ekk. dia jual macam bebola semua tu.. dia cucuk2 then dia bakar.. sedap kot! haha. murah pun murahh. 50 sen je wehh satu cucuk. so, mak aku beli RM5 untuk makan dengan aku.. dan kitorang pun lepak dkat gerai sebelah insaniah tu...Pastu, kitorang order Laichikang (betul ke spell dia?). First time aku makan laichikang tu. hahaha. sedap la jugak!  hohooh. aku ni bab makan2 semua sedap. lalala~ tapi, malang sekali tak dpat amek gambar. sebab, aku malu nak ambik gambar makanan.. nanti msti orang pelik "jadahnya budak ni amek gambar makanan". Bila mak aku pun da abes makan semua.. akak aku pun sampai.. da siap urusan dia. LOL. orang dah habis makan baru ko sampai. so, aku pergi order lagi RM10 mende cucuk2 tu... Then, laicikang pulak aku order lagi satu untuk bahagian aku. HAHA. gilaa tamak..

AMEK KO.. NAK SANGAT BERGAMBAR. HAHA
DAH HABIS.. EKCELI BANYAK LAGI YANG TAK MASUK CAMERA NI
Bila dah selesai segala urusan.. kitorang pun nak balik dkat Pahang da.. babai kedahh. babaiii.! hohoho, tapi.. banyak gila kot berhenti dkat perhentian. akak aku ni asyik penat je. haha. aku pun asyik dok camwhore bila tak dpat tido. cheeiit.. tapi, yang ni perhentian yang ke dua last kitorang berhenti .

MODEL LAH KONONN. HAHA
AKAK AKU DENGAN MAK AKU..
BOSANNNNNNNNNNNNN!!
HAHAHA. gambar last sila abaikan. LOL. nak dipendekkan cerita...kitorang sampai kat rumah 12.30 AM , smpai je dkat rumah aku terus bukak laptop. HAHA. gila aku ni. tapi aku takde la tweet2 or ape. just baca mention , notification. n soon lah. haishh..dah la! penat dah menaip! adios amigos. da siap entry aku.. Pen OFF

p/s : Duit yayasan pahang tu memang akan dapt kalau korang further studies dkat IPTA 
p/s : Duit ASNB dkat kompleks teruntum tingkat 21. sape dapat ipta/ipts yang anak pahang. cepat gi sana..
p/s : Duit Zakat boleh amik borang dkat sana jugak. OKBYEE

20 comments:

♥ solehah ♥ said...

laa..ptut laa takde dlm timeline.hehehe :)

Hanim Mahali said...

penat-penat ke sana-sini pun entri tetap panjang.... LOL

Pearl Kaz said...

ko sama gak macam man.. malu2 nk amik gambar makanan dpan org ramai... hahaha.. and terbukti, korg dua org ni mmg pemalu.. haha.

muhamadsufian89 said...

tahniah wei dapat sambung belajar. dapat elaun bulan2 nanti belanja aku tau. haha (aku takde entri baru sbb tgh bz sekarang ni, ko jgn nak bising2 ye)

Fyqa said...

btw congrts dpt smbung blaja sna.
wish luck ;)

Sunah Mohammad said...

ok la..akak da baca habis..ehhehehehe... moga dipermudahkan urusan untuk dapatkan bantuan lagi..bagus syed ni, gigih carik bantuan... bakal guru eks, lepas ni panggil cikgu syed... heheheh...

munira sajuti said...

alhamdulillah, dengan berkat kesabaran dan istiqamahnye, aku dapat habes kan entri panjang ko ni. tak sebenarnye tak panjang mane pun. tapi cite ko aku xfaham laa. asal ko cakap 3hari, tapi aku rase benda tu sume jadi dalam sehari je. sebab aku tengok, ayat ko cakap, lepas ko amek duit rm300 ko g makan kann? then ko cakap xleh lambat, nak shoot p kedah, pastu akak ko amek pengesahan, ko p makan ngan mak ko bagai, then dah habes makan, balik,, lepas balik, ko trus bukak laptop, online, taip entri panjang ni. see, macam jadi dalam sehari je ni. eish, panjang plak comment aku. moralnye, aku tak puas hati ngan jalan cite ko ni. okayybye



*teremosi plak aku menaip comment ni. maaf maaf maaf.

SyedGraphiX said...

@munira sajuti mun yang pandai, cer anda fikir secara kritis. HAHA. aku btolak ke kuantan mesti la sehari sebelum kejadian. SO, da sehari. then, esoknya aku gi uruskan yayasan pahang semua tu. 2 hari. then, dari kuantan ke kedah. ko ingat setengah jam je da sampai? LOL. mesti la dah 3 hari. pikir la woyyy! HAHAHA.

Alan said...

boleh mintak duit ke kalau study?

aduss nyesal lak tak mintak time study dulu.

fareez tajudin said...

haha..pas bce sume cte ko ni..aq pon mula2 pikri cm mun gak..plek gak..egt en ko pegi yayasan pahang tu..then ptg tros g kedah lak..then esok ny balik...HAHA..rpe ny satu hari satu hall...cuz gaya ko cte mcm sume berlaku dlm sehari kott..haha...btw sgt pnjg ko bebel kt sini..HAHA...

jap ble mse ko tukar templete?..asal len dah tempat komen ni?..ke aq yg lama x komen?..*mmg lama x komen*..HAHA..

fareez tajudin said...

haha..pas bce sume cte ko ni..aq pon mula2 pikri cm mun gak..plek gak..egt en ko pegi yayasan pahang tu..then ptg tros g kedah lak..then esok ny balik...HAHA..rpe ny satu hari satu hall...cuz gaya ko cte mcm sume berlaku dlm sehari kott..haha...btw sgt pnjg ko bebel kt sini..HAHA...

jap ble mse ko tukar templete?..asal len dah tempat komen ni?..ke aq yg lama x komen?..*mmg lama x komen*..HAHA..

bersama kak Es said...

gigihnya semangat cari dana nak further study...
makan angin sekali la tu :)

man yusoef said...

aku sokong mun...penceritaan ko tak jelas..mcm semua terjadi dlm satu hari. KO tak cakap 1st day buat ape, 2nd day. Kat situ readers bole rasa tak puas hati.

*teremosi plak aku menaip comment ni. maaf maaf maaf.

Cik NuRuN said...

aww waaww ~ kolej universiti insaniah , tempat saye blaja lohh , temasok jugak lam entry awak ni ya , teeehehehe

suha said...

erk memula pon terpikir cm munira (^_^)

nur aisya humaira said...

Waaa,rugi2 laa SG..:)

time aisya study dlu,byk kot dpt sumbangan..:)

lebih kurang 5 badan ngo./..keke

jaa64 said...

wahaaaaaaaaaahah..heavenyerr masa first dapat smbung study..dpt duit..huuuuuu..best2

yad'z said...

gigih aku habiskan baca entry ni.. pon aku tak faham.. TAK.. sebenarnya aku ni penat... sebab tu lah.. ahahah.. ok... siyes.. alhamdulillah lah dapat jugak 300. . lau tak penat jek perjalanan ko seharian.. huhu

solo_olie said...

tertarik tgok gambar jer....hahaha...lawat laa blog saya nanti...:P

Anonymous said...

bro lme x nk dpat dermasiswa uh???

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...