Saturday, May 14, 2011

TUTORIAL : TUKAR TUKAR WARNA BACKGROUND TEMPLATE

ASSALAMUALAIKUM


Ohhh, 1stly nak cakap yang jumlah pelawat aku da 60K . dan, gambar di atas pun actually bukan aku yang printscreen. hehe. tapi, datangnya daripada Hisyam. Oleh itu, dia tetiba je tanya aku macamane nak buat tukar tukar kaler template macam yang ada dkat blog aku ni. hahaha... korang tau tak yang mana ni??? jap jappp. aku nak tunjuk. keh keh.


Dah nampak? haaa.. mende ni laa yang si hisyam ni tanya aku nak buat macamane..so, aku dengan murah hati pun nak ajar laa dia camna nak buat.. Actually bukan nak ajar dia je.. nak ajar semuaaa lah yg baca! *poyo*
Okay.. mula-mula... korang kena buat macam ni! 

1. Pergi ke Page Element > Add a Gadget > HTML/Javascript

2.Then. sila rajinkan diri copy code di bawah :

<center><script type="text/javascript">
function bgChange(bg)
{
document.body.style.background=bg;
}
</script>

<span style="font-style:italic;">aku taktau laa kaler kat bawah ni okay ke takk. sebab aku dah takde idea nak letak kaler ape. haha. so, korang click je laa kalau korang sakit mata tengok kaler hitam belegam aku ni. okbyeee</span>
<br/>

<br/>
<table border="2" width="200" height="20" bordercolor="black">
<tr bordercolor="#4BFE78"> <td
onclick="bgChange('#150517')" bgcolor="#150517">
<td
onclick="bgChange('#C9BE62')" bgcolor="#C9BE62">

<td
onclick="bgChange('#7D2252')" bgcolor="#7D2252">
<td
onclick="bgChange('#7E2217')" bgcolor="#7E2217">
<td
onclick="bgChange('#D3D3D3')" bgcolor="#D3D3D3">

<td
onclick="bgChange('#827839')" bgcolor="#827839">


</td
onclick="bgchange('#827839')"></td
onclick="bgchange('#d3d3d3')"></td
onclick="bgchange('#7e2217')"></td
onclick="bgchange('#7d2252')"></td
onclick="bgchange('#c9be62')"></td
onclick="bgchange('#150517')"></tr>
</table>

<div class='clear'></div></center>


Yang warna HIJAU tu korang tulis laa ape yg berkenan di hati. kalau taknak tulis pn takpe. just padam je. HAHA...tapi seelok2nya tulis lah. kang tetiba je orang pelik. tah mende ape tah tiba2 ade kotak2..

And, yang warna MERAH tu plak...warna yang korang pilih untuk tukar background korang tu...nak kod untuk warna-warna selain dari di atas bleh tgk dkat SINI. Ikut korang la nak pilih kaler ape yg bersesuaian dgn kondusi blog korang tu.  yang kod bawah dia tu korang jangan tanya aku. aku taktau. hahaa. kalau nak try..korang boleh explore sendiri la ea.. :) ecehhh.. then, bila da siap. SAVE macam biasa. dan tadaa! da siapp..
Kini, anda boleh lah main tekan tekan kaler dkat sidebar korang tu. hahaha..agak2 da bosan tgk kaler yang sama.. then, boleh tukar kaler yg laen.. kalau yg laki plakk teringin nak template letak background kaler pink pun boleh je guna mende ni. hahahaha. orang bukan tau pun korang tekan kaler tu. keh keh...okay, sekian sahaja dari aku pd harini.. thanksss n gudluck :)

p/s : this tutorial sebenarnya diberitahu oleh Saiful dan dia cakap 
dia amek dkat Teknik Buat Blog

20 comments:

hawiz said...

waaa....nama aku ade la..tewrharu siot si adek SYED nie letak name aku lam entry dier...waaa....nanges suda..demmm...hahaaha

nur amalina athman said...

nak try jugak laa..:)

☀ Izzaty Hedry☀ said...

nk try jgk..!..:)

dhilla nazli said...

wah2.. gempax juger laa =P

Scya Lollita said...

hee sifuuuuuu !

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

rajinnya tukar-tukar kaler..

iniialahaku said...

terbaiklah..ko macam tau2 aku tgh buat template baru...

Cik Nad A.J said...

syed, saya dah try... haha.. mengada nak tukar2 kaler template jugak.... :D

shigellazoster said...

huhu bestnye... nak try.. pi cm tak fhm jep!~>>.

Fathiha Zainal said...

Wow!! Cool!! :D

Hisyam said...

:DD

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

cool... !! ^_^

MerLe said...

waaahhh~ mcm magic.. teruja main tukar2 warna..hehe

Solihin Zubir said...

aku baru nak tanya pasal ni.. tgok2 hg dah wat tutorial.. haha.. sempoi weyh!

waN Mohd Salim said...

huhuhu thnks info bro

cik pulau said...

ehmm.. leh try gak ni..
tapi nanti la dulu.. heheh..^^,

fyy mokhtar said...

woi kak!! buat kan :) <-- wat muka comey. bai

mas saari said...

wah! menariklah...boleh tukar2 background...

nanti nak trylah!

miyamoy said...

dah buat,jadi jadi :) hee tengs taw. .

miyamoy said...

dah buat,jadi jadi :) hee tengs taw. .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...