Sunday, May 1, 2011

BETUL KE NAK DPAT COMMENT BANYAK ENTRY KENA BERKUALITI?

ASSALAMUALAIKUM

Ada yang bertanya kepada aku... "macamane nak dapat comment banyak kat entry?". Aku pun..bila diajukan soalan camni...taktau nak jawab ape.. komen kat blog aku pun bukan la banyak pun.. TAPI..bila aku tengok dekat blog blog yang ada buat TIPS macamane nak dapat COMMENT BANYAK.. jawapan diorang mesti 

"ENTRY KENA BERKUALITI"
KUALITI PADA FAHAMAN AKU : Entry yang berkualiti ni..bagi aku..entry yang menarik lah.. ayat entry dia best. ada selitkan lawak2. pandai susun kata.... dan..semua yang POSITIF lah..tapi...x semestinya aku punya fahaman sama dengan orang lain kan? =)
SEKADAR GAMBAR HIASAN
Namun, kalau difikirkan balik... betul ke semua entry yang berkualiti tu memperoleh komen yang sama banyaknya?? Cukup ke nak letakkan kualiti sesuatu entry dekat comment yang ada pada entry seseorang tu? oh tidak! .Aku sikit pun tak rasa macam tu.. Kenapa aku cakap camtu?? Yeahh..

SEBAB KUALITI BAGI SETIAP ORANG IS A VERY SUBJECTIVE

Setiap orang ada pendapat masing-masing..ada citarasa masing-masing..aku ambil contoh yang mudah la... ada orang suka blog yang tulis pasal blogosphere..ada juga mereka yang suka blog yang tulis pasal cinta..tips-tips cinta...lawak..dan sebagainya.. Tapi, aku pulak tak minat pun pasal blog yang menulis pasal blogosphere ni..oleh itu..aku labelkan entry yang diorang taip tu..sebagai 'sampah'. Tapi, errr..kenapa ehh..even pada aku entry dia macam sampah je.. comment melambak jugak! cakap nak dapat komen banyak entry kena berkualiti?? ape ni.. otai-otai salah bagi tips ke?? cesss...

Jelas tak korang nampak? tak semestinya entry yang berkualiti bagi korang.. berkualiti juga bagi orang lain.. so, sudah semestinya la nak dapat comment yang banyak bukan daripada entry yang berkualiti..tapi, aku rasa.. komen yang banyak dkat entry ni.. lebih kepada..
1) PENGARUH
Kenapa aku cakap pengaruh? Sebab..aku nak ambil contoh blogger yang letup-letup macam Fatin Liyana la senang..korang ingat takk.... hari tu, time dia dihentam oleh Lensa Rosak pasal isu shawl.. dia ade buat satu post...which is post tu memang pendek gila... cuma ada 4~5 words je aku rasa..lebih kurang macam ni la..

"Aku takde masa nak layan sampah"

Aku cakap..lebih kurang.. bukan exactly sama macam kat atas ni. ahaha. sebab aku tak ingat sangat ape dia tulis time tu..korang tau tak? dengan hanya menulis beberapa patah perkataan macam kat atas ni..dia dah boleh dapat beratus-ratus comment kat entry dia daripada blogger-blogger..see? betapa hebatnya pengaruh si FL ni...kalau aku buat post macam kat atas ni.. silap-silap takde langsung kot orang nak comment .HAHA. korang rasa berkualiti ke post macam kat atas?? contoh yang lain lagi..korang boleh tengok blog blog otai yang lain. lalala~
2) HUBUNGAN 2 HALA
Yep...yang ni aku sangat setuju.. hubungan 2 hala antara bloggers.. maksudnya mcam ni.. korang pergi komen kat blog orang..then, diorang pun akan datang ke blog korang untuk komen entry korang balik..secara tidak langsung.. comment kat blog korang pun boleh banyak..tapi, yeah.. kadang-kadang tu memang la ada yang x balas komen korang dkat blog korang...

Tetapi, mungkin ada kemungkinan jugak lah diorang tak comment kat blog korang .. antaranya, entry korang tak menarik pada pandangan mata dia. So, diorang pun tak comment lah kat blog korang..kalau dia rajin pun..dia akan comment pendek-pendek.. i mean, dia tak baca pun sbenarnya.. cuma..dia ttap cari point untuk comment blog korang sbb dia nak balas balek kebaikan korang comment entry dia..
aku sangat suka hubungan 2 hala ni. har har har
3) PROMOSI
Promosi ni pun penting gak. haha. tu la tujuan PING entry tu...bila korang dah ping entry...orang pun akan click la.. tu pun kalau korang punya entry tu betul-betul menetapi citarasa asli dia..tapi kadang2 tak jugak.. ada yang click je korang punya entry tu untuk blogwalking. kan kan. kalau tergerak hati dia komen lah. kih3.

Aku rasa 3 point kat atas ni mmg dah cukup kuat nak dapat komen banyak2... asal ada pengaruh.. buat post ape pun orang komen.. kan? lagi satu...kalau orang macam kite kite ni.. nak dapat comment banyak.. just..rajinkan diri komen dkat blog orang lain je la..insyaAllah la diorang akan datang balik dkat blog korang..tapi, kalau diorang tak datang tu.. jangan marah lak.. mungkin dia busy dengan urusan diorang kan? kita kena la POSITIF! ecehhh..  

MORAL OF THE STORY : Entry berkualiti kalau takde promosi dan takde hubungan 2 hala dengan bloggers bloggers lain.. tak banyak jugak komen korang. betul! . yelah kan..sape la nak komen kat blog korang kalau korang x bagi balik feedback dekat blog orang tu.. Tapi, kalau korang dah ada PENGARUH.. tak payah buat camtu pun takpe..So, entry yang berkualiti untuk dapat comment yang banyak tu bergantung pada perkara kat atas la...Tapi, ni pandangan peribadi aku jela. okbye. Assalam ;)

83 comments:

Nashrul Aizat said...

Interesting.

EYFAalias said...

nice tips :)

dhilla nazli said...

ahahaha org komen kt blog syed un...
interesting.. nice tips... tu un tmbh komen gak.. weee~

Diyana said...

komen kt blog orang orang pon komen balik.Tu pon tip jugak.

Tapi teruja oh bila dpt komen banyak-banyak

alongxp said...

aku stuju ngan semua yg ko nyatakan kat atas tu...DAN aku juga setuju & tak setuju entri menarik boleh membanyakkan komen, sbb aku ckp setuju, sbb cam aku sndr,kalau entri blogger tu menarik wlaupn citer psl peribadi,tapi kalau da smp aku terfikir"owh really,ooo...camtu,oic" dlm erti kata laen, menambahkn pengetahuan, of course aku komen, kalau x,juz droplink kat cb atau kat mana yg boleh jela...
dan aku kate aku xsetuju bile entri menarik boleh membanyakkan komen sebab ade je komen yg xde kena mengena ngan entri tu dlm erti kata laen, komen berbentuk spam,tu pon boleh membanyakkan komen gak...
p/s: berkata berdasarkn pengalaman

Sunah Mohammad said...

hurm..betul, betul..ni ceq mai tambah komen ni...:D

jackieKOH said...


so truee!!!! hahaha

entri yg berkualiti mmg quite subjective dmata blogger..ye la, rambut sama hitam, pendapat kadang2 laen2.. hehe

ENtri Terbaru : Video Prince William mencium Kate Middleton! The Royal Wedding

kakyong said...

agreed.. depend pd blogger tu jugak la.. kalo tak popular & tak ramai kawan & tak rajin nak berkomen di blog yg lain, mana nak dpt komen.. ;)


n3 terbaru kakyong
Zed zaidi big day
Dashboard baru blogger.. best ke tak??!!
6 tahun sudah

shahirah adnan said...

btol3..tp nk dpt pngaruh cam ssh je..hehe

UBM said...

hai lelaki menaip. wahh setuju pasal hubungan dua hala.. #tunggu LM masuk blog halia plak komen2 hahaa

*47!k@# said...

haha..dtg tambah komen..setuju sgt bab pengaruh kuat tu..

SyedGraphiX said...

hahaha.cheiiit. laki menaip XD

fingerkontot said...

i stuju dgn semua point kat atas.
(obvious sgt ke i ni cari point je semata2 nak comment?)

hehe

D i n said...

pengaruh kuat kaki kipas pun kuat :D

aslann said...

aku tak suka post takde gambar..malas nk komen..okbyee..

Farhan AJ said...

so kirenye ko ade ketiga2 kat atas la ni..sbb komen ko asyik banyak je..hahahahah..

TeRa said...

aku pun stuju gak point2 ko tuh..aku tgk blogger2 femes wat entri pndek giler siot..entri tu pun cm xde point dlm tu,just ckap menda x bermakna pun..tpi tgk komen..mak aihh..bnyk giler...

hawiz said...

waaa...sukenyer entry nie..lg2 tips tu..bgs kan..biler la aku nk jd pemes..hik3..suke beb ezampel ko tuh.."aku xde mase nk layan sampah'..kih3...aku mmg xlyn smpah pon syed...ko lyn eh?..heheeh..gurau2 jerk..hihi

zikeryhassan said...

entri yang menarik juga membantu untuk mendapatkan komen yang banyak.

riben putih said...

lg aku nak tambah..ikot gak blog dye berat ke x..kalau berat nak bukak lambat gile pon xde gak org nak komen,pastu siap kena masuk huruf2 tuh..leceh lah..haha

azharr said...

setuju!

trigyy said...

agak ada betulnya apa kate tuan hambe nie... pelik jgk tgok blogger otai rmai je singgah, cerita sme je mcm newbie2 laen.. hahahha..

dtg komen entry ak plk, klu tak, takda la 2 hala ni.. hahha.. gurau2x..

mr.kylephytrie said...

den bersetuju ngan ekau gak...tp den naak tambah sikit...enti yang berkualiti merupakan entri yang mempunyai isi-isi yang mempunyai input output bagi topik2 yang di beri...pendapat den la...hehe

puteri ain said...

menarik!

setuju3 :)

Anonymous said...

Thanks for the useful insight points.

My blog:
Credit Immobilier aussi Rachat de credit immo

darxniq said...

nice entry bro!!!..

ko wat top komenter pon ok..sbb diaorang berlumba2 nk jd no 1...cam lam blog aku....

mamat kayif ngn aliarosli tuh..ahahhaha...

Anitafasha said...

Betol. setuju ngn entri ni. Tapi still tak tau nak buat entri berkualiti.. (-_-")

♥ solehah ♥ said...

ye..saya setuju..*tiba2 dtg..haha.. eh..comentbox awk comel lah..hahaha

.izzatul.hazwani. said...

woo.. terima kasih.terima kasih .:)

saya newbie tak tahu apa2 .. hehe..

woo..ni dapat komen byk2 ni .. yela org popular kan .keh3

BeaN MorENo said...

aku setuju dengan point2 ko...dulu mungkin entri yang bagus adalah faktor orang komen tapi sekarang depends on blogger tu sendiri

DDCzone said...

blog saya x penah pun dapat komen sampai banyak camni ... btw... saya x kisah pun ada komen ke tak... penting ke komen tu pada blogger eh??...

------------------------------
DDCzone Update Setiap hari... Jom Klik sini

Mr iZzo (^^,) said...

terbaik!.. terkena aku! hahaha

Anyez Nasri ツ said...

promosi ? alaaaaaaaaaa , tk ada talent nk jadi promoter , so abai-kn . haha .

Izbeta Shyah said...

pendapat yang complete, serious aku sokong pendapat kau ni. memang entry paling berkualiti anta yang berkualiti ni.! :) two thumbs up.!

Imam Muda Estro Oasis said...

eye contact penting!!!

Cik Ladies said...

pengaruh paling penting... lepas tu kena jadik kaki kipas.. gerenti dapat komen byk mcm hg.. keh3!

p/s : fuyoo.. 46 komen..! yang tu time 1516 polower :ragu post ape kah itu??

HazHand said...

wahahhaa,pandai pon ko... aku nih,salu xpat komen bnyk2 cam ko nyer..ko kn hnsem...

HAZWAN17 said...

kalau dekat blog hazwan.com..entri yang dapat banyak komen entri-entri berbentuk bagi pendapat dan jugak entri lawak....klu cerita-cerita personal ni kurang sket..

naqiah said...

plg penting hubungan 2 hala.. naqiah byk y komen org y bek ngn naqiah.. n org y sama.. hua3

Farhan Zulhusmi said...

betul tu..suka this post..
yelah...kadang2 blogger otai tak layan orang2 yang baru nak up nie...emm...:-(

budak kampung said...

huhu betul2...ade blogger buat entry yang pade aku berkualiti. mengenai kehidupan dan motivasi. tapi komen kat penulisan tu kurang tapi ramai yang singgah ke blog tu. salut la kat ko bro,ramai yang komen blog ko. bermakne ramai yang sayang kat ko kan hehehehehe...

kalau tak malas,boleh singgah,
10 sebab mat motor bawak laju
perempuan tipu lelaki dengan mekap??

SyedGraphiX said...

@Nashrul Aizat ape yg interesting tu.. entry ke blog ke or ape? XD

SyedGraphiX said...

@EYFAalias thanks..ade masa datang la lagi

SyedGraphiX said...

@dhilla nazli hahaaha.tau x pe. sedeyhh

SyedGraphiX said...

@Diyana rasa teruja sbb bila kita da taip tu.. kita harapkan yg orang akan baca dan akan drop komen. hehehe

SyedGraphiX said...

@alongxp yesss! aku pun setuju dgn pndapat ko

SyedGraphiX said...

@Sunah Mohammad hahahaa.time kaseh la tmbah komen

SyedGraphiX said...

@jackieKOH tu laa..kite pn taktau ape yg orang suke XD

SyedGraphiX said...

@kakyong betul.pastu mula la dok merungut nape orang x komen blog dia. keh3

SyedGraphiX said...

@shahirah adnan mmg la susah nak dpat pengaruh. unless kalau kita ade rupa as bonus. har har har

SyedGraphiX said...

@fingerkontot yeahhhh. obvious gila you. hahaha

SyedGraphiX said...

@D i n hahhaa.tau x pe...buat salah pn ade orang backup., wee~

SyedGraphiX said...

@aslann lannn, aku mencikk ko. okbye

SyedGraphiX said...

@Farhan AJ errrkkkk.banyak hape. hahaa

SyedGraphiX said...

@TeRatu sbb dia ade pengaruh. haiihh. jeles2. XD

SyedGraphiX said...

@hawiz ishhh. yg x layan smpah tu FL laa. aku layan je. hahha

SyedGraphiX said...

@zikeryhassan hehee.boleh try, btw thanks :P

SyedGraphiX said...

@riben putih tau x pe.. benci blog yang ade huruf2 dkat cursor tu. arghhh

SyedGraphiX said...

@azharr setuju je? bace ke tak ni? waa :(

SyedGraphiX said...

@trigyy hahahaa.tu la psal. okeyy. berehh! da singgah :P

SyedGraphiX said...

@mr.kylephytrie btul gak. tapi kdg2 boring gak entry camtu. keh3

SyedGraphiX said...

@darxniq ko x nak jadi top commentor aku ke? XD

SyedGraphiX said...

@Anitafasha menulis pakai hati je. aiceh

SyedGraphiX said...

@♥ solehah ♥ tgk la sape yg buat. HAHAHA

SyedGraphiX said...

@.izzatul.hazwani. erkk. sy blogger picisan je. mne dtg popular nye :)

SyedGraphiX said...

@BeaN MorENo yeahh.since dunia da maju ni kan. keh3. ada kaitan ke ni ?XD

SyedGraphiX said...

@DDCzone penting sbb kita dapat tau respon daripada org yg bce blog kite

SyedGraphiX said...

@Mr iZzo (^^,) terkena tang mana tu? hhaha

SyedGraphiX said...

@Anyez Nasri ツ alaaaa.ni promot blog je. hahahhaa

SyedGraphiX said...

@Izbeta Shyah wahhhh.thankss! hahaha. aku pakai tulis je ni

SyedGraphiX said...

@Imam Muda Estro Oasis pulakkk. eyecontact? hahahaha

SyedGraphiX said...

@Cik Ladies kuajo hang CL!!! HAHA

SyedGraphiX said...

@HazHand errkkkk.ko lagik hensem kacak bergaya! XD

SyedGraphiX said...

@naqiah ehh.ok la tu.. at least ade loyal readr :)

SyedGraphiX said...

@Farhan Zulhusmi ade la sstengah tu ... tapi x semua. huhuhuh..

SyedGraphiX said...

@budak kampung ko komen blog aku ni ko syg kat aku lah? keh keh keh

missh chiorika said...

sokong dengan semua di atas =.='

yad'z said...

wauuuu.... ok dah .. tu jek nak cakap..

Sya Isya said...

Kualiti juga sama dengan kecantikan. Seperti mana kecantikan itu subjektif di mata setiap insan, begitu juga dengan entri yang berkualiti, berbeza penilaiannya dari pemikiran dan sudut pandangan setiap pembaca. Sebagai manusia biasa yang tidak sempurna, kita tak dapat nak puaskan hati semua orang. Adakah hanya femes, berpengaruh dan komen yang banyak untuk setiap entri target utama dalam berblog?. Mesti ada ramai blogger yang menjawab 'tidak' untuk soalan ini. Apapun Syed, point2 kamu di atas tu, memang ada benarnya. Erk, terpanjang lah pulak Sya komen ni. Huk2..

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

BW singgah kat blog comel nie, auchhhh.... design word cintabunga utk cik bunga leh? kekekek :P

Memang kejam pagi² da buat MAK marahhh!!! isk3...

Ini Kisah Tia said...

yep ! betol tuuu . Tia sokong ;)

ahmad said...

tips yang berguna ,,tima kasih

ZaimKasturi RBWatch said...

Emm komen? No komen?

Kena selalu promosi bagi yang takda pengaruh...untuk buat hubugan 2 hala.

Just my 3cent..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...