Saturday, May 14, 2011

SEGMEN : Kalaulah Aku Seorang Guru


ASSALAMUALAIKUM CIKGUU!!!
"WAALAIKUMUSSALAM DUDUK YE MURID2"

Hai koranggggggg!!. di pagi hari yang indah bertemankan secawan air batu kosong di tepi aku , aku menggagahkan diri untuk menaip entry ini kerana sebenarnya..aku tak tido lagi ni.. aku tido semalam pun dah lambat. kul 4 pagi. pastu bangun pukul 6 pagi. gilaa. smpai skarang tak tido lagi.. tapi aku cool je kan ? ok macehh cakap aku cool :) .Aku tertarik dengan segmen yang dianjurkan oleh abam zik*gila gedik abam* HAHA..Nak tau kenapa aku eksaited gila nak join segmen dia nih? mesti la sebab aku nak jadi cikgu! LOL. jangan gelak. aku tau aku berbakat untuk menjadi cikgu harapan negara. kau jeles kann kann? .

So, tujuan segmen ni dibuat.. dia suh aku sambung ayat yang dia kasi je.. ni haa.. Kalaulah saya seorang guru...kan best kalau soalan time aku temuduga IPG dulu dia tanya macamni. hahhahaa. baru lah aku boleh jawab dengan lancar. kan kannnn..okeh jom tgk ape yg aku buat kalau aku seorang guru.. :)
1) Nak dressed up kasi tak hengattt
- Penampilan adalah sesuatu yang penting bagi seorang cikgu..bukan bagi seorang cikgu je. bagi sesiapa saja lah kan. kadang2... melalui pemakaian kita.. orang boleh bagi andaian kat kita.. yang kita ni jenis yang macamane.. kemas ke tak..selekeh ke.. pengotor ke.. tak mandi ke.. and so on lahh.. so, bagi menampakkan ke-kredebiliti aku sebagai seorang guru harapan bangsa.. setiap hari aku akan jaga gila lahh penampilan aku.. *ayat nak lebat aku ni* 
2) Tak tido menunggu detik 16.5. LOL
- Ni lagi satu perkara yang best bila bergelar seorang guru. HAHA. apa dia? mestilah hari guru! kalau aku jadi guru nanti kann.. bila dah nak sampai je 16.5 aku siap pesan kat diorang suh diorang beli hadiah banyak-banyak untuk kasi kat aku. HAHA. boleh tak macamtu? Pastu, mesti lahh hari tu bakal menjadi hari yang paling istimewa dalam sejarah hidup seorang cikgu.. Kalau macam hari biasa.. mengajar mengajar dan mengajar. ya! tak dpat dinafikan, memang la tugas seorang guru tu untuk mengajar.. tapi, ye lah kan.. kadang tu.. nak jugak rutin yang lain selain dari tu. keh keh. oleh itu, bila tiba je 16 May.. macam2 aktiviti dah dirancang.. tak mengajar la aku sehari! yayy! XD
3) Boleh ajar anak-anak. *erkkk
- Yang ni penting ni!  bila kita dah jadi guru kann.. boleh la kita turunkan ilmu yang kita ada dekat anak anak...sampai bila aku nak hantar anak aku dekat tempat tuisyen or orang laen.. padahal aku sendiri boleh ajar kan? walaupun aku tak dpat ajar semua subjek..but, at least.. aku still ada masa dengan anak-anak aku untuk ajar dia walaupun sikitt...
Aku ajar anak aku update blog. HAHA
4) Nak jadi guru cemerlang setiap tahun . boleh?
- Aku ni kan attention seeker. HAHA. so, mesti lah angan-angan aku kasi tinggi punya...aku kalau boleh nak jadi cikgu cemerlang, gemilang dan terbilang u know!? .. Setiap subject yang aku ajar tu,.. aku akan pastikan aku punya anak murid score A. then, secara tidak langsung... aku akan menaikkan nama sekolah aku. tak gitu? pastu..nanti, mesti akan ada offer utk mengajar di sekolah yg lebih bagus. . dan gaji pun dia up lagi. hahaha....

Okay lahh, dah cukup 4 =P. Actually. point yang aku bagi ni bukan betul sangat pun. sila jangan percaya. aku nak jadi cikgu yang betul2 ikhlas dalam menyampaikan ilmu kepada anak murid beliau.. dan sudah pasti, tidak mengharapkan sedikit pun balasan terhadap apa yang aku buat..bahkan jugak ganjaran.. aicehh. aku jawab soalan kat atas ni ada macam cikgu tak?..hehehe. kalau korang nak join join jugak kann.. nah.. just click kat sini ... 

*perasan tak yg tulisan aku dah besar? hehe

30 comments:

raihana blossom said...

wahh. bkl ckgu gak ke? samalah kita. nak tmbh lg 1. Cikgu je ada lgu 'kami guru malaysia'. doktor, nurse, lawyer tak dek lagu sendiri ye. hehe

senyumSOYA said...

hehehe...
cikgu2~

kena ajar anak bangsa leklok skang..
mental emosi kena teguh..
bdak2 skang prangai pelik2~

restu resort said...

selamat.... cikgu..

jackieKOH said...


perghhh..haha.. attention seeker tuuu...haha..ptt la populerrrr, ahaha

Entri panasss : Justin Bieber fans dan haters akan benci aku sebab ini !!

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

aku kalau jadi cikgu nak mengajar sekolah yang student die sume pompuan n yang pakai skirt jerk :)

muhamadsufian89 said...

kau nak jadi cikgu ape?? cikgu ERT ke?? haha

Dayana AZ said...

hebat jd cikgu nih :). mulia tol profession die kn !

zie said...

best jadi cikgu ni tau..zie pernah jadi cikgu ganti sblm ni. siap ajar BM lg 2..hehe

@taufiqhelios said...

bahaha...memang kau minat jadik chegu kan...errrr

azrijohan said...

biase la kot tido lambat bangun awal..

haha,point sume bernas n kadang2 dengar mcm lebat gak.hehe~

Daniel Ihsan said...

pakai smart2 hang nak ngorat cekgu pompuan ka??adoi...jadi skandal susah wooooo

cik zaza said...

penampilan tak hengat...

cikgu jangan melaram sangat nanti terbeliak mata anak murid cikgu..hehe

mahirahnazlim said...

insyallah bakal cikgu berjaya kau HAHA

nUr _ atiQah said...

oww..nak jadi cikgu rupanya..hehe..
gud luck yup ! ^^~

farhah dzarif said...

wahhh, hope impian jadi kenyataan

SyazwanSarawak said...

untunglah bakal cikgu :)

relevan said...

hai cikgu..selamat pagi..

zikeryhassan said...

syed oh syed. mengaku gak yg kau ni attention seeker. ahaha

amier azrul alias said...

supaya dpt byk hadiah time 16 mei?
tak ikhlas!
kehkeh

Wan Zulqhairi said...

dpt ape je hadiah pun.. pen, sabun, gelas.. aku tunggu la jgk tiket ke korea ke...beijing ke

eyjalukman said...

amboi syed , kemain lagi impian jadi cikgu tuhh .
part dress up tk menahan tuhh .
haha
hbeslahh girl student , tk fokus kott ! wakaka;D

Afsar said...

Tengah persiapkan diri jadi lecturer la ni...hahahaha
kalau aku seorang cikgu:

1) make sure takder saper dtg lambat. Siapa dtg lambat mmg aku suruh lari dataran bendera~

2)sesiapa yang tak siap kerja sekolah, aku campak buku dier dari tingkat 5...macam cikgu sains aku buat dulu.

3) nak dress up ikut kaler theme. kalau hijau, semua hijau, macam cikgu noraini time aku darjah 3..

4)nak makesure smua student dapat A untuk subjek aku, sebab nak dapat insentif majlis pelajaran wilayah persekutuan. Dapat buat buku tu..hihihi

cik AF said...

err, syes ke SG nak jadik cikgu ni? huhu, ape pun. do the best .

ngeh2 :p

Siti Safiyyah said...

aku nak tego gak td pasal tulisan ko ni.. hehe

yg ke3 tu aku dah penah lalui. XD tak best sebab asyik kene jadi translator tak rasmi dalam kelas. keh3

firdaus_alimerz said...

aq pun nak jd ckgu.....ckgu p.islam

APi said...

meh la join aku jadi cekgu..
keh keh keh

Solihin Zubir said...

kalau hg jd cikgu, jgn dok dress-up pelik2 plak.. rosak budak2 nnt weyh.. haha..

aqmalazmi said...

hhahah..mentang-mentang la esok hari guru kan..heheheh!!!
btw dressed up smpai tak hingat?
hayooo..teringat cikgu math sekolah rendah..
kalau die pakai tema merah ..
semua org tak berani buat apa3..sebab kitorang taur mood die tak elok,,,HAHAHHA

emma plurply said...

i adiah kan u cermin mata !!!! hahahahh LOLK selamat hari cik guuu !!!

amin said...

LOL..dasat ckgu mcm ni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...