Tuesday, December 21, 2010

EFFECT macro pada GAMBAR

Salam n hello to all ;)

eh, korang tau x macro tu effect ape? hehe.. sblum tu. korang pi amek kamera korang.. pastu bukak mode..nnt jumpa la macro tu..macro ni. macam.. dia fokuskan kat satu objek tu.. pastu background die blur je..ok, harini
aku nak ajar korang.. macam mane korang nak edit gambar yang actually
x de effect micro... kepada effect macro dgn menggunakan photoshop..
sangat mudah! hanya 3 step sahaja dan siap! :)
ok, mula2.. korang kenala ada gambar dlu. hihi.
Ok, ni gambar yang aku pilih...Gambar ni aku place je.. aku lupa nak merge. so, abaikan 'Layer background"

Ok, lepas dah ade gmbar.. korang duplicate kan gambar tu (CTRL+J)

Seterusnya, Sila klik pada Filter>Blur>Gaussian Blur..dan tentukan pixel anda mengikut kesesuaian dgn gambar anda..DAN PENTING! pastikan anda menggunakan LAYER yang dah DIDUPLICATE tadi..

 Kemudian, anda ambil ERASER tools.

Padam sehingga anda mendapat objek yang anda ingin fokuskan dan yang anda ingin BLURkan

jeng jeng jengg!! da siap! dapat pun effect macro.. kan kann?

p/s : da abess, tak fham bole tanye XD

13 comments:

Anisa Hang Tuah said...

dah macam gune DOF kalau pakai dslr

SyedGraphiX said...

aah btol! same je..hehe..
tp, ni utk kamera bese2 laa.
sbb, dslr mmg da boleh buat.
XD

Balqis Azhar said...

wah , hasilnye mmg nice ! tq for sharing !

SyedGraphiX said...

u're welcome x)

Azyie said...

bagus2...t bley jadi cik grafik berkomputer kat sekolah den yang dulu..nak tanyer nie cam ne nak wat lukisan jadi real plak...den dah lupa ha..

SyedGraphiX said...

ahakk3.. skola hang yg dlu katne??
wat lukisan jadi real?? maksud??

n!da said...

wa. bestnye.
tengs. akan cubeb lepas ni.
yeah! ^^

SyedGraphiX said...

welcome :D

❤NazirahMoktar❤ said...

yg kite nak padam tu kan, padam yg kite nak blur or padam yg kite tak mau blur kan??

SyedGraphiX said...

padam yang kita x nak blur..

:: bubu :: said...

good tuto..tq share
bertambah ilmu.
tp sy bese xgne eraser..wee
sy gne quick selection tool n then apply mne yg kte nk blur..^_^
sy da 4lo awk.

misz FaTiN said...

senangnya.. tengs sharing.. dapat juga blajar guna adobe ckit..suka.. :)

shima said...

ohh...faham2
dah try dah..jadi! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...