Saturday, December 25, 2010

Tukar Sidebar Anda Dengan Image


Salam to all.. and hope u all have a great day ok!.

Tutorial kali ni.. aku nak ajar. macam mane cara korang nak tukar sidebar korang dgn image yang korang da edit lawa2 ok!? . Cara die mmg senang. cume perlu edit , ganti kod. dan save.. tanpa melengahkan mase. jom start okeh! hehe..

1st, korang kna ada gambar yang korang nak tukar untuk sidebar tu...

ok, aku nak tukarkan sidebar aku kpd gambar ni
Then, korang kena ambik name sidebar korang ...
name sidebar aku 'Kotak SG'

ok..kemudian , bukak edit HTML dan tandakan 'Expand Widget Templates'


Langkah seterusnya.. Tekan CTRL+F ..lepastu, tulis name sidebar anda.. contoh, 'Kotak SG'


ok, bila da jumpa.. korang scroll ke bawah sikit kod tu.. nnt jumpa kod

dan gantikan kod tersebut dengan URL image korang .
ini contoh URL gambar sy

lepas tu preview dan bila dah ok save la! hehee
Now, da SIAP! sangat senang kan!? cuba laa.. hihih =)
p/s : tapaham bole tanye. jgn malu2 jangan sogan2 . XD

16 comments:

NuFar said...

camne nk dptkn url gambar?? kene upload dkt photobucket dulu ker??

SyedGraphiX said...

yepp.. mane2 file hosting boleh.
tp, sy lebih suka photobucket. hehe

NuFar said...

n lg 1,,, tkde care laen ke nk dptkn url gmbr tuh?

SyedGraphiX said...

cara lain plak mcam nih.
kan ade awk post entry baru kan?
pastu double click je gmbar kat entry awk tu..and amik Adress die kat atas tu... pastu paste.

ZWAN SABRI said...

Wah! Pandai2.. ;)

SyedGraphiX said...

thanks zwan

NuFar said...

okey,
thanks a lot yer!

SyedGraphiX said...

u're welcome

Hahazirah said...

bgus syed!
ak bru nk tnye ko link tuto ni, ko buat dlu.
trimas share. :D

SyedGraphiX said...

sama2.. tp tutorial aku terabur punyaa. hahaha

Hanis Othman said...

nak tnye mcm mane plak nak buat image sidebar untuk follower...

Zetchi Henry said...

wak suke dgn logo sg tuh!
nice dgt2

eh watkan tok saye ley tak?
hehhe
saya nak logo zetchi xy!
hahahha

SyedGraphiX said...

huhuhu..depends on time ok? ;)

mellow said...

sekiusmiii hehe
nak tanya , kalau kite gune layout from website . tk boleh tuka eh die punye tajuk cm ni . sbb dh try , tkmo tuka2 pon . geram pulak .

SyedGraphiX said...

kalau bground lame mmg x boleh laa..

fAiRy PrInCesS said...

dah dapat wat. setelah btungkus lumus. thanks ya!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...