Friday, March 25, 2011

GENETIK PANDAI? APA KATA SyedGraphiX??


Assalamualaikum. selamat pagi kepada semua! oh ya! topic harini.. aku nak membicarakan pasal 
"PANDAI TU GENETIK KE?"

Aku tergerak nak menulis pasal ni adalah sebab...semalam, akak aku call mak aku.. maybe utk tanye2 khabar then tanya result SPM aku kot. krohhh.. pastu, aku x tau la macam mane diorang bleh meleret... sampai cakap psal orang yg dpat result tinggi2 ni kebanyakannya semua yang mak ayah pandai2 or dalam erti kata lain, semua keturunan PANDAI-PANDAI... tapi tu pendapat mak aku...
Pendapat akak aku pulak.. semua bermula daripada USAHA. kalau x de usaha...pandai mana pun x de guna 

Pastu, aku x tau la ape diorang cakap lagi lepas tu..aku pun dengar x dengar je mende diorang ckap. HAHA. So, aku mmg tertarik gilaa nak explore psal ni! ade betul jugak eh. kalau tgk anak doktor, cikgu dan mana2 yg berkerja dalam bidang professional ..anak2 dia semua pandai-pandai...pastu.. kalau abg dia dapat straight A.. dia pun haruslah dapat straight A.. kalau akak dapat straight A. dia pun dapat.. pendek kata, adik bradik dia semua CEMERLANG..

Jarang sangat la nak tengok anak doktor failed SPM. anak cikgu failed SPM . Kalau ada pun SEGELINTIR. means that..pandai tu genetik la kan?? hmm... pikir jap..tapi..tapi... kalau nak ikut sangat genetik pandai.. kenapa ada je anak nelayan, anak penoreh getah..yang boleh dpat STRAIGHT A? .. macam Nik ape ehh.. yang pelajar cemerlang SPM taun lepas tu.. sorry..aku x ingat plak full name dia..mak ayah dia kerja bese2 je pun kan?? boleh je dia dapat straight A...

Maybe lahh... aku RASA...pandai tu memang keturunan pon...orang yang ade genetik pandai ni.. x payah study sangat pon da boleh dapat result yang bagus... kalau kita yang x de keturunan pandai2 nih.. kena usaha habis baru dapat result yang cemerlang. Atau dalam erti kata lain, orang yang ade genetik pandai ni..cara dia menerima ilmu tu cepat..! berbanding yang cerdik hanya kerana usaha ni.. pendapat aku disokong oleh seseorang di laman SAYS.MY

2 faktor manusia cerdik:-

1. baka, genetik, dan keturunan,
2. usaha (tiada baka, genetik, atau keturunan)

...cerdik baka genetik keturunan lbh baik sbb mencerap ilmu dgn cepat berbanding yg cerdik usaha, apapn klu manusia yg cerdik baka genetik keturunan tu malas bljr dia tkkn dpt apa2 pn, manakala manusia yg tiada genetik cerdik dr keturunan dia, tp dia rajin usaha dia akan jd pandai,

perbezaan antara kedua2 jenis kecerdikan tu adalah manusia yg cerdik kerana baka, genetik, keturunan kemampuannya menyerap ilmu lbh baik dr manusia yg tiada baka, genetik, dan keturunan.

tapi..bila baca pulak komen2 yang lain... ade plak yang cakap macam ni...

sumber : http://says.my/questions/258923

Siapa yang belajar bio? boleh jelaskan kat aku takk? adesss...aku tak tau la betul ke salah.. HAHA. kajian je punn kann? jgn nak pcaye sngt. tp, x tau lahh =.=" siap ade equation lagi weh. macam math plak! haha..

Aku setuju gila dengan komen yang 1st! YA! org yg ada genetik pandai ni.. kemampuan dia utk menerima ilmu lebih mudah berbanding org yang takde keturunan atau genetik yang pandai ni tadi.. So, mmg la org yang x de genetik ni tadi perlukan USAHA yang lebih utk berjaya.. tp, kalau yg genetik pandai td x da buat apa2.. atau malas belajar. x dapat apa2 jugak.. So, kat sini.. everything depends on yourself! if you bliv yourself, know what to do and don't..EVERYTHING GONNA BE JUST FINE..

Memang BONUS la bagi orang yg ada genetik pandai :( . jeless aku! hadoiii..korang ada pendapat sendiri? ce citer ce citer.. nak tau jgak kan.. ye la.. pendapat org berbeza.. =') . OKBYE.Assalam

P/s : Usaha Tangga kejayaan! 






25 comments:

Siti Safiyyah said...

aku setuju yg faktor pandai tu..kalau aku, maybe yg no 2 kot..kene struggle baru jadi pandai..tapi kan, kita biasa gak dengar ayah doktor, anak pon doktor..err..tu kes genetik gak ke? ;p

noonaQQ said...

memang ade segelintir kepandaian adalah diwarisi ..tapi ALLAH dh berfirman bhwa nasib sesorg xkn berubah melainkan dri sndri yg berusaha.. mungkin jika parent yg x berapa cerdik ni agak susah untuk anak2 dorg nk pandai tp ank2 leh struggle lau nk baiki hidup.. pendapat noona je ni,syed..hehehe

Amira Anorah said...

ada je both parents pandai..ank jadi pandai..macam kazen saya yg dapat straight 11 A+..
no biggies..
semua nya atas ketentuan Allah dan USAHA.
ok fine..saya pemals... no wonder saya dapat 8 je...
dulu bodoh masa kecik2..MRSM taknak apply..duduk umah tak pernah study..
masa SPM pon dan lagi online..bukan online 5 minit..
5 jam..
pastu cane nak dapat straight A..
hotak bodoh sangat time tu..huh!

[kurakura] said...

ngee . betol la tu kot . tetibe nak balas dlm satu post . jap jap . buat post . huhu . :D

Jejaka Terhangat said...

yerpp..betul kata noonaQQ tu..ada kebijaksanaan yg diwarisi. ada yg anugerah, dia je yg dapat dlm keturunan. ada yg usaha..

eh, pasal anak nelayan tu. manetau bapak dia kalau diberi peluang belajar masa muda-muda dulu. sekarang dah profesor ke. sape tau kan. ngehh..

taufiq helios said...

pada aku la kan. benda ni bukan la genetik sangat. just cara didikan. contoh la..kalau mak bapak budak tu orang terpelajar..so minda diorang lebih sikit dgn kesedaran nak mendidik anak ni. siap kalau makanan nak yang bagi zat kat otak la segala bagai.kalau pareant yang kureng sikit..bukan diorang xde kesedaran.maybe ada kesebaran..tapi dari kemampuan maybe diorang tak bape mampu. so beza la kan...analoginye senang. kita tengok baju sekolah anak orang kaya dengan anak orang miskin. ape beza? parent berusaha nk bagi pakai baju..tapi dari segi brand?camtuh la jugak didikan kepada anak. dua dua nak didik. tapi cara dan instrumen didikan?..fikirkanlah :)

[kurakura] said...

SG , ni hah ,
try bace . taktau la kot paham ke tak en . hee .
ade mengarut gak dlm entry ni .

http://lovekamu.blogspot.com/2011/03/kebijaksanaan-dan-genetik.html

Nazim Nasri said...

sy blaja bio. tapi kebanyakkanya takleh ikut sangat science ni. and pasal genetik ni 50-50.

kalau nak anak pandai, ibu kenalah jaga pemakanan and pendidikan awal. atau paling mustajab, sepanjang mengandung 9 bulan tu, baca Al-Quran. InsyaAllah anak tu cerdik permikiran.

Tapi skang ni semuanya disebabkan hormone lahh. Melalui pemakanan.

biasanya science ni ada putar belit sket. kaji lah Al-Quran untuk dapatkan jawapan. :)

http://akunaziem.blogspot.com/2011/03/berdosa-kepada-al-quran.html

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

yg pandai sejak lahir tu mmg genetik genius la..hehe..kalau yg dapat sesuatu ilmu secara tiba2 tu dipanggil Ilmu Laduni...macam yg syeikh qutub dapat untuk karang kitab fi zilalil quran ketika ditahan dalam penjara tu..

berkenaan rajah genetik tu,hehe.kene lukis Punnet Table dulu kot..haha

dhilla nazli said...

dhilla belajar bi gak, tpi bio b, so tataw ah boleh diterima ke tak...
kajian bio ni biase nya banyak tak betol sangat, kita tak boleh terima bulat2..

plus2, dhilla setuju dengan taufiq helios, semuanya bergantung kepada didikan parents kat anak dia.. ada ape, family yang adik dia pandai, akak dia ta pandai sgt, abg dia pandai.. so bergantung la.. =))

-ilhamArman- said...

dak tu nama Nik Normadihah laa.. yg dpt 20A tu!...

pada aku faktor genetik ni memang ada benarnya bt anak kita jd pandai.. tp kalau ikutkan diagram bio ko bt tu, ak kurg setuju kot.. ramai kawan2 ak yg mak ayah dia pandai n produce anak yang terer.. kerja tido jer dlm kelas tp bl suh jwb soalan, sume leh jwb!.Siap cg suh sambung tido balik.. grrr!.

b a m b a m ' s said...

mak saya lak cakap...

even parents dia tak bersekolah.. tak bermaksud dia tak pandai.. sebab time tuh dorang xde duet nak gi skolah.. atok nenek sy pon x skolah.. tp mak sy cikgu..then ayh sy pon cikgu.. maka kami adek beradek Alhamdulillah lar berjaya semuanya..

meaning.. PANDAI tak bermaksud dia sekolah tinggi2.. =)

genetik jugak kot..hehehe..

AISHA INANI said...

aku dulu penah perosalkan gakk.
rasa mcm tak adil...
dorng letak affort sikit dah hebat sangat, kitaa??

tapi takpe laa, asal kita keep on usaha then we will sukses kan?
plus, lagik manis kot rasa usaha macam gila then berjaya rather than usaha lite2... kan SG?

aja-aja fightinggg!

yampe(^,^) said...

syed, ak amek bio. rse ak x prnh jmpe pun psl teori anak pndai x pandai tu. maybe btul faktor genetik, tp pucuk pangkal dy, berbalik pada sejauh mana kita berusaha dan juga pada rezeki yang tuhan beri.

pendapat saja ^_^

maisarah said...

setuju sangat yang last2 tu. semua org boleh jadi pandai. depends on diri sendiri. kalau siang mlm duk mengenang nasib kata diri tak pandai memang tak ke mana lah. tapi kalau dia bangun, usaha, insyaAllah dia lebih pandai dari org yg ada baka pandai. org yg ada baka pandai pulak, mmg dia lagi sng nak serap ilmu tapi kalau dia mls, sama je. kesimpulannya siapa pun boleh jadi pandai. bergantung kat diri sendiri. :)

mR.sYaH said...

mmg ada mcm tu.. ikut genetik dan usaha.. ada juga genetik xpndai dan kurang usaha tapi pandai.. mcm kwn aku.. mcm2 adalah..

mia.lia said...

mngarut je..hehe..
ade ank dktor tu rsnye sy jauh lgi pndai..hahaha
smua ni kene ade usaha
ramai mak bpk xpndai..tp anak
xyh ckap la

amier azrul alias said...

usaha la bru la jadi pndai..
be smart.
maybe org pandai,die studi cket pon dh cukup..

len lah kalau kau genius..
gifted from Allah..
hoho!

wan farah said...

hoh!!aq blaja bio weyh,tapi2 aq xtaw lar plak brapa peratus genetik kepandaian tu yg menyumbang..huhuu


apa2 pown aq still percaya klo genetik sepandai mna pown klo xrajin xke mana pown..kannn..so,sapa kta klo bukan dr genetik pandai xleyh jadi pandai..!!

Encik Suami said...

nak seribu daya,x nak seribu dalih.
sume atas usaha sendiri.

Entri Terkini

1) MANA NIE

AMIRA ATIYA MYRA_ZOE said...

hmm tak semestinya sebab genetik..usaha masing2... mia anak cikgu gak kenapa tak dapat straight A sebab usaha mia tade.. Syed pandai lah.. kadang2 pandai tu bukan atas result gak.. pandai dri segi perbuatan? why not.. kan syed terer design... kira pandai tu...

Solihin Zubir said...

kalau failed spm, jgn salahkan ibu mengandung.. heheh..

Solihin Zubir said...

kalau failed spm, jgn salahkan ibu mengandung.. heheh..

HazHand said...

hahaha,bangang! kalau atuk nenek pandai,cucu bodoh gak ke?

Hahazirah said...

kite semua ni pandai sbb masing2 dikurniakan otak yg msih boleh berfungsi dgn baik. Albert Einstein hnya mnggunakan 8% drpd kseluruhan otknya sdgkan kita ak rse 1% belum tentu kot. jd, sbnrnye xde istilah crdik dlm kalangan kita tp rajin/malas yg menentukan kejayaan kita.

Btw, ak tak minat la dgn org ceredik. cre pemikiran diorng high gila. yelah, ak ni kan bese2 je. :P

syed, cmne rsult ko? xnk cer ke? hehee~ :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...