Sunday, March 27, 2011

TUTORIAL : LETAK TOP COMMENTATORS WIDGET DI BLOG


Assalamualaikum.. selamat petang! harini..aku nak ajar korang macamane untuk membuat top commentators widget.. macam gambar kat atas nih.. Faedah dia?? actually. pada panndangan aku laa.. Top commentators / pengomen tegar bagi blog ni bagus jugak. sebab ape? sbb diorang akan bersaing satu sama lain untuk jadi top komentar dkat blog korang. so, dgn scara tidak sengaja. korang punya komen pun bertambah lah right? so.. jom kita mulakan eksperimen! aiceh. 1st, pergi dkat


ok dah tekan? then... korang akan nampak macam ni..


orait. kalau korang tekan yg 1st tu.. korang punya top komentar akan dikira dkat 500 comment yang terbaru tu... kalau korang amek yg second tu plak.. dia akan pilih top komentor dari seluruh comment2 korang.. faham? so... tekan yang mana korang nakk... dah siap? pastu isi kan detail mcam kat bawah ni 


Dia da ade kasi instruction da dkat atas tu.. so, x payah aku nak jelaskan.. then, korang filter kan name korang dkat situ.. filter tu untuk mengelakkan komen yang korang balas pun appear dkat situ .. faham? bila da siap.. korang tekan je customize .. dan add widget to my blog 


ok da siapp! HEHE.. senang kan? so, sekarang .. korang punya visitor pun bsemangat la nak komen.. sbb nanti kalu da jadi top commentor. sume org tgk profile diorang kat situ.. and click.. so, scara tidak langsung boleh membantu korang untuk memperoleh traffik di situ. kan kan? GOODLUCK! 


thx alot! actually, sbelum ni banyak kali aku try. tp mcam x jadi. kah3 =P

34 comments:

Cik Ladies said...

eden rasa tadi da komen.. knp tak naik 11.. :tampo hahaha!

NadiRah said...

thnks!!
mmg ni yg nad carik2!!
=)

hawiz said...

dtg komen tuntut kepsi dr syed lepas dier kalah nga aku..CPT!!haha

PeNgEmiS dUniA said...

dh2 buat . thanks syed !

Mr.Kerro said...

aku ada ltk tp dh remove..ntila pk nk ltk blik ke x..hhee

Mr. Kamikaze said...

ade pun yg rajin buat tutorial pasal nie.. haha.. maceh2..

shahjiehan said...

boley reset ke?

jom baca dan komen Malaysia Bakat mendapat gempa bumi

oshin said...

dya memang tak auto couting ker? dh bertambah owg komen tapi still number tu juga . takan setiap kali nak tmbh widget kot . huhuh

SyedGraphiX said...

@oshin dia auto count. tp mebi lambat skit. sbb syed punye pun camtu. dia lambat skit

SyedGraphiX said...

@shahjiehan reset ape??

SyedGraphiX said...

@Mr. Kamikaze aku pn mcari tuto ni. last2 aku google jumpe web omputeh ni.. ok la.. aku try yg web org mlayu nye x jadi2. adoi.

SyedGraphiX said...

@Mr.Kerro pk jgn x pk ye

SyedGraphiX said...

@PeNgEmiS dUniA oraitt. nnt aku datang jadi commentors ko yg paling top kat sne :P

SyedGraphiX said...

@NadiRah welkamm! HEHE

SyedGraphiX said...

@Cik Ladies dia lambat respon skit XD

SyedGraphiX said...

@hawiz x malu mintak kepsi kat bebudak :P

Nizam said...

hehe..suka sangat blog yang ringan dan ada top komentar ni... best rasa nak komen... hehehe

~ Cik Azz ~ said...

Belum berminat lagi nak jadi TOP ni..

Biarlah orang lain yang berebut2 nak jadi TOP.. :D

atiey azha said...

macam tak support je blog eden . huhuh !

Blog Atiey Azha

Anis Adila Aris said...

terima kasih untuk tutorial ni.. i loike :)

zacky ~786~ said...

waaa thanks ~

cunndaa said...

law nak hide kan kite sendiri xleh erk?

dzafira said...

Tq atas tutorial ni.. :)

saiazuan said...

thanks bro :D


check out my new header, on #Transformers mood~
http://eleventx.blogspot.com/2011/06/atwr-comic-transformers-dan-blog.html :D

SoLy SoLicious said...

xjadik? knp leh jadik je tuh??

Miziey said...

huhu~
thnx bro...
btw, singgah la blog gua balek.. orait~

...Minah BluR... said...

thnx for the tutorial! hehe

BeloG MTT said...

Thanks ! dah jadi tapi nape kejap ada kejap tade? Macam biskot pulak.. =.='

si macho said...

ta jadi pon retisss cane cane cane

T ^ T

Yumida said...

ah...dh ade..yeyeye..tengkiu yer

Apple said...

Thanks. Inilah yg saya cari.. Hoho..

miss me_ fara said...

thanks for the tutorial

Cikgu Hailmi said...

tq yer.. cikgu pun rasa mcm nak tambah jugak benda alah nih..

jemput view blog cikgu gak k untuk komen2 sket pe yg patut

http://cikguhailmi.blogspot.com

Mila Hilas said...

dh lm duk cri cmne nk buat bnda ni.thanx info

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...