Friday, March 18, 2011

vTutor : TUTORIAL TRANSPARENT HEADER

Assalamualaikum.. SELAMAT PAGI CIKGU! *tetiba rindu kat skolah* pagi ni.. err..aku nak cakap pasai pa ekk! erm.. jap jap.. oh ye! aku belek2 analytic aku tadi... dengan Nuffnang Analitik pastu.. aku bukak Getclicky dan.. x cukup dengan tu.. aku bukak plak formspring.me .. u know what?? kat analytic banyak je aku dapat keyword "camne nak buat transparent header" . So, oleh itu.. aku telah membuat satu keputusan yang drastik .. drastik ye. bukan drumstick. btw, drastik tu ape?? dem! ..Aku da buat keputusan untk memalukan diri aku..dengan membuat Vtutor atau Video tutorial tentang.. macamane korang nak buat header transparent ni..

Seperti yang korang ketahui.. eceh. aku malas gila nak printscreen satu satu macamane nak buat.. so, untuk tutorial kali ini aku sediakan dalam bentuk video...atau, org panggil Vtutor. *betul ke?* . aku rasa da ramai da buat kott. tp, x kisah la. aku buat ni ikhlas utk follower2 aku yang bertanya ok! . =.=".



okayy, da tengok? so camne? faham x? err.. jap2. aku nak try flashback kat sini ye...step by step..

1st : korang ambik new pastu korang kalerkan korang punya background tu dengan kaler template korang.. knp kna wat camtu? sebab, nanti..kalau korang nak bagi effect je..nak tukar kaler ke.. so..korang terus dapat tgk samada sesuai ke tak kaler tu dengan template korang..

2nd : dah warnakan background korang punya header? then, korang ambik gambar yang korang nak tampal dkat header.. just ambik File > Place.. dan pilih gambar yang korang nak...

3rd : korang da letak gambar korang? mesti nak buang background yang mengganggu kan? so...cara aku.. aku just ambil magnetic lasso tool..dan cut kan dia.. kalau korang x nak guna tool ni pon.. korang boleh guna quick selection tool or wand tool... dan juga brush.. tp, ikut korang la korang selesa pakai yang mana.. kalau aku aku guna 3 tool skali. HAHA *over aku ni*

4th : bila da cantik molek gambar korang tu... apply kan la effect stroke ke , drop shadow ke dkat gambar ko tu.. tp, kalau x nak letak pun ok jugak.. bgantung kpd citarasa korang la..pastu letak kan word korang kat tepi2 tu.. x kisah la korang nak letak ape dan apply kan effect..font korang boleh download dkat dafont.com

5th : bila da siap semua.. just delte layer "background" dan save as .PNG.. dah siapp. senang kan? huhu. ok lahh, tu sahaja dari aku utk kali ni! :) 

Sorry kalau video x bestt eh! sbb aku ni serius pemalu orgnya! HAHA. dan, sila abaikan tab tab kat atas tu.. dem sungguh laa!! .kantoi aku tgh stalk sape. Lebih memalukan lagi aku lupa nak tutup IM aku!! terkantoi la plak aku chat dgn sape! argghhh...itsokay laa.. lagi satu, video aku pun aku lupa nak letak watermark!!! haihhh.. kalo org copy camne!? *x de sape nak amek video ko yg x best syed!* haha. ok lahh, cubaa la tau..sape2 yg taktau tu. yg da tau boleh abaikan. thx for watching!

nota kaki : rasa macam malas je nak menaip nih. haiih. hahaha
pesananakhir : asal suare aku mcam !@#$%^ . 


UPDATE : Penggunaan Vtutor aku cilok daripada masahmadsafwan.com 

23 comments:

c-tea said...

wah..bagus lah tuto ni....betul2 boleg guna...haha..tahniah sg

yana :)) said...

guna software ape ni? :)

erinn kechiik said...

syed gne software ape?

SyedGraphiX said...

@c-tea erkk. haha. thx :)

SyedGraphiX said...

@yana :)) guna adobe photoshop CS5

SyedGraphiX said...

@erinn kechiik adibe photoshop cs5

suffer8zine said...

kreatif bro!

Terkini : Malaysia Bebas Kesan Radiasi

Fakhrul1409 said...

ok...video tu lak..guna software..tgk aku pnya soklan dr yg lain kn..hahahaha

OnlyZul said...

Syed....nak installer CS5..kehkehkeh

ko pakai software ape buat vid nie... :P(macam la aku nak buat vid..ahahah)

nora said...

aku tak faham
aku takde photoshop

oh aku insan yg lemah
takde sesapa ke nk membantu insan yg lemah ni tuk buatkan header transparent huhuhuhu :p

ENTRY HOT : Hari Ini Dalam Sejarah

HazHand said...

fuyoh!! de video tutorial!!! hahaha
hebat3!! bru aku fham..hihihih

wei,rekod pkai software pe?

el-janna said...

hueh22
softwere len xleh ke

sembil9n said...

gitu ghupenye~ bru la eden tw~ hahaha

D i n said...

first time klik photoshop mau terketar2 tangan aku wahahah!

Duit Online said...

Singgah blog ni.. Jom singgah sini pulak...

http://jom-janaduit.blogspot.com/

yad'z said...

dah tau buat.. ahaha... terpaksa jek komen nieh.. waakakak.. gile kejams..

APi said...

kau memang pemalu la bro..
kehkehkeh~

cik Ladies said...

kalau gune photoscape boleyh ke tak eyh?? =))

missi umiee ツ said...

salam, syed. saya dah try. cube lahh tgk ek :)

annenyss said...

yea suka vtuto sebab senang.hehe

Shira Afya Hashim said...

ade photoshop cs3 portable, leh gune ke? font tu da try download, tp tak bleh extract. knpe eh?

...Minah BluR... said...

jumpe gak tuto nieh hehe
saye try buat tapi nape eh tulisan sy jdi kecil..dah besarkn smpai 72px..pn kecil..

...Minah BluR... said...

saye nak try uat tapi kan...
tulisan jadi kecil sangat.. xbesar2 even dah 72 px.. ermmm....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...